Η Τρόικα απαιτεί κατάργηση των τριετιών

Κατάργηση των προσαυξήσεων από τον κατώτατο μισθό ζήτησε και επίσημα χθες το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας από το υπουργείο Εργασίας, θέτοντας μάλιστα θέμα αλλαγών στις συμβάσεις των εργαζομένων που παρέχουν υπηρεσίες (ξενοδοχειακά πληρώματα) στα επιβατηγά πλοία, καθώς και των δικηγόρων.

Το τεχνικό κλιμάκιο ζήτησε να καταργηθούν πλήρως οι τριετίες και τα επιδόματα από τον κατώτατο μισθό και μάλιστα αυτό να προβλεφθεί στο νόμο που θα ετοιμάσει το υπουργείο Εργασίας ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ

από τον Ιανουάριο του 2013.

Η αξίωση αυτή των δανειστών πάγωσε τους επιτελείς του υπουργείου (γενική γραμματέας, υπηρεσιακά στελέχη), οι οποίοι αντέτειναν ότι είναι «αντιπαραγωγικό» το να φύγουν τελείως οι τριετίες από τον κατώτατο μισθό ενώ υπάρχει ο κίνδυνος ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων να αμείβεται για αρκετά χρόνια με τα 586 ευρώ.

Η πρόταση που τελικά επικράτησε είναι να καταργηθούν σταδιακά οι τριετίες και να προβλεφθεί σε επίπεδο κοινωνικών εταίρων πλέον η διαπραγμάτευση για το ποσοστό ή το ποσό που είναι διατεθειμένοι να δίνουν οι εργοδότες ως προσαύξηση επί των κατώτατων αποδοχών.

Στην ουσία το κράτος θα νομοθετήσει το νέο εθνικό μισθό στα 586 ευρώ και πάνω σε αυτόν θα «χτίζονται» οι αποδοχές των εργαζομένων ανάλογα με την προϋπηρεσία τους.

Την ώρα όμως που το υπουργείο Εργασίας «τρέχει να σβήσει» τις φωτιές που άναψαν οι δανειστές με τον κατώτατο μισθό και το μηδενισμό των αυξήσεων, χθες το χαμηλόβαθμο κλιμάκιο της Τρόικας άνοιξε και νέα μέτωπα!

Ζήτησε να μάθει γιατί υπάρχουν κλάδοι και επαγγέλματα που εξαιρούνται από την εργατική νομοθεσία που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάψουν να υφίστανται διαφορετικοί όροι και είδη συμβάσεων! Το γεγονός ότι ζήτησαν να μάθουν γιατί οι συμβάσεις των πληρωμάτων στην ακτοπλοΐα καθώς και των δικηγόρων είναι διαφορετικές απ’ ό,τι των υπόλοιπων μισθωτών του ιδιωτικού τομέα προδίδει ίσως και την αξίωσή τους, ή τη δόλια μεθόδευσή τους, για μια μαζική ισοπέδωση μισθών στο μέλλον, μετατρέποντας έτσι την Ελλάδα σε Ειδική Οικονομική Ζώνη της Ευρώπης.

Από τον Ελεύθερο Τύπο 

Keywords
Τυχαία Θέματα