Η τρόικα θα ξεσκονίσει τις τράπεζες

Από τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας περνούν αυτή την εβδομάδα οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες. Και καλούνται να παρουσιάσουν χειροπιαστά αποτελέσματα για το αν έχουν καταφέρει να βρουν ιδιώτες επενδυτές ώστε να καλύψουν το ελάχιστο όριο του 10% στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Στο τέλος της εβδομάδας οι Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank

θα πρέπει να αναφέρουν στην τρόικα διαμέσου του ΤΧΣ το ύψος των κεφαλαίων που έχουν διασφαλίσει μέχρι στιγμής από ιδιώτες επενδυτές, αλλά και το ποιοι μέτοχοι προτίθενται να μετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου του καθενός πιστωτικού ιδρύματος. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν βγει προς αναζήτηση συνολικά 2,47 δισ. ευρώ από τις αγορές, εν μέσω κρίσης και δυσπιστίας τόσο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα όσο και την οικονομία, στον απόηχο και των εξελίξεων στην Κύπρο.

Στην κρίση των δανειστών

Η τρόικα θα αποφασίσει αν είναι διασφαλισμένο το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής στις αυξήσεις κεφαλαίου και θα δώσει την τελική έγκριση για τους μετόχους, καθώς δεν επιθυμεί -και ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- κεφάλαια άγνωστης προέλευσης από «σκιώδη» funds.

Με αυτήν τη διαδικασία θα γίνει πλέον σαφές ποιες τράπεζες θα παραμείνουν στον ιδιωτικό τομέα και ποιες θα περάσουν άμεσα στο ΤΧΣ, το οποίο και θα κρίνει την τύχη τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Alpha Bank και Πειραιώς έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής, η δε Eurobank έχει λάβει μερικές ημέρες χρονικό «αέρα» για να δώσει τα στοιχεία, καθώς μετά το ναυάγιο της συμφωνίας με την Εθνική ξεκίνησε τελευταία τις προσπάθειες εξεύρεσης επενδυτών.

Σε κάθε περίπτωση, η στάση της τρόικας είναι ιδιαίτερα σκληρή και σύμφωνα με πληροφορίες έχει διαμηνύσει στις διοικήσεις των τραπεζών ότι ακόμη και ελάχιστα κεφάλαια να υπολείπονται για τη συγκέντρωση του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής, θα «ΤΧΣποιηθούν». Πρόθεση της τρόικας είναι οι τράπεζες που θα αποτύχουν στην άντληση κεφαλαίων για το 10% να εξυγιανθούν με… συνοπτικές διαδικασίες και να βγει κομμάτι τους (20%-25%) ή το σύνολο προς πώληση, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Τα κεφάλαια

Υπό αυτό το κλίμα, η επίτευξη του στόχου άντλησης κατ’ ελάχιστο 780 εκατ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και 410 εκατ. ευρώ για τη Eurobank, που αντιστοιχούν στο 10% των συνολικών κεφαλαιακών τους αναγκών με ιδιωτική συμμετοχή, είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Εάν ο στόχος δεν επιτευχθεί, με τις διοικήσεις των δύο τραπεζών να δίνουν μάχη με το χρόνο, το ΤΧΣ και η τρόικα θα αποφασίσουν εάν θα συγχωνευτούν οι δύο τράπεζες ή θα αυτονομηθούν, αφού προηγουμένως θα έχουν καταρτιστεί τα σχέδια εξυγίανσής τους.

Η τρόικα είναι ιδιαίτερα αυστηρή και στο θέμα των επιπρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών που φέρονται να έχουν Εθνική και Eurobank, για τις οποίες είχε κάνει λόγο η διοίκηση της πρώτης, ζητώντας επιπλέον κεφάλαια από το Ταμείο. Η ΕΤΕ, με τα 9,7 δισ. ευρώ κρατικών κεφαλαίων στο τέλος του 2012, είχε δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων 8,8%, έναντι του 9% που είναι το ελάχιστο και του 11,5% που είναι το επιθυμητό για να υπάρχει ένα κεφαλαιακό «μαξιλάρι» και αρνητική καθαρή θέση έως 2,5 δισ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η Πειραιώς, η οποία εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινώσει και την απόκτηση της Millennium Bank, θα ενισχυθεί με εποπτικά κεφάλαια 7,3 δισ. ευρώ, γεγονός για το οποίο βγαίνει στις αγορές για ποσό έως 733 εκατ. ευρώ. Με την κάλυψη του εν λόγω ποσού η διοίκηση θα αποφύγει την έκδοση των μετατρέψιμων ομολόγων σε μετοχές CoCos τα οποία για να αποπληρωθούν έχουν υψηλό επιτόκιο από 7% έως 9% στην πενταετία.

Η διοίκηση της Alpha Bank αναζητά 460 εκατ. ευρώ από ιδιώτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο μέρος έχει εξασφαλιστεί για την εν λόγω αύξηση κεφαλαίου από παλαιούς και νέους μετόχους και η Alpha Bank θα αποφύγει να εγγραφεί για το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο (CoCos).

Πόσα ψάχνουν από ιδιώτες

ΤράπεζαΚεφαλαιακές ανάγκεςΔυνατότητα έκδοσης CoCosΣτρατηγικήΕθνική9,756 δισ. €Έως 1,9 δισ. €Έκδοση CoCos 1,9 δισ. ώστε η ΑΜΚ να ανέλθει σε 7,856 δισ.Πειραιώς7,335 δισ. €Έως 1,9 δισ. €Να καλύψει το 10% από μετόχους και να μην εκδώσει CoCosAlpha4,6 δισ. €Έως 2 δισ. €Να καλύψει το 10% από μετόχους και να μην εκδώσει CoCosEurobank5,83 δισ. €Έως 1,7 δισ. €Έκδοση CoCos έως 1,7 δισ. ευρώ ώστε η ΑΜΚ να ανέλθει σε 410 εκατ.

Ρόη Χάϊκου, στον “Ελεύθερο Τύπο”

Keywords
Τυχαία Θέματα