Η τρόικα υποχωρεί για τις απολύσεις στο Δημόσιο

Πρόθυμη να εξετάσει εναλλακτικές προτάσεις, αντί των μαζικών απολύσεων στο Δημόσιο, φαίνεται ότι είναι η τρόικα χωρίς να απορρίπτει ως λύσεις την εργατική εφεδρεία και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, σε περιπτώσεις όπου καταργούνται ή συγχωνεύονται δημόσιοι φορείς.

Οι άνθρωποι της τρόικας βολιδοσκοπούν την ελληνική πλευρά εν όψει της επικείμενης αναδιαπραγμάτευσης, ξεδιπλώνοντας βήμα βήμα τους νέους σχεδιασμούς. Μια πρώτη γεύση

θα δοθεί σήμερα στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες, όπου θα εξεταστεί το ελληνικό ζήτημα υπό το φως των εξελίξεων του μετεκλογικού σκηνικού. Την Ελλάδα στη συνεδρίαση θα εκπροσωπήσει ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαννιάς.

Βάσει του Μνημονίου η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να οδηγήσει εκτός Δημοσίου 150.000 εργαζομένους έως 2015. Οι 15.000 «αποχωρήσεις» πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά μέσα στο 2012.

Σε παλαιότερες διαπραγματεύσεις η τρόικα ήταν αδιάλλακτη στο θέμα των απολύσεων, ειδικά σε δημόσιους φορείς όπου καταργούνται οι οργανικές θέσεις.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι η τρόικα είναι έτοιμη να δεχθεί το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας για εργαζομένους που χάνουν την θέση τους, λόγω συγχώνευσης ή κατάργησης ενός δημόσιου φορέα.

Αντί των απολύσεων, λένε οι πληροφορίες, η τρόικα είναι διατεθειμένη να εξετάσει σχέδια όπως ο περαιτέρω περιορισμός του αριθμού των προσλήψεων και η εφαρμογή προγραμμάτων εργασιακής εφεδρείας και προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας σε ευρεία κλίμακα.

Η ελληνική πλευρά στις επικείμενες διαπραγματεύσεις θα προσπαθήσει να αποφύγει νέες μειώσεις αποδοχών. Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιώξει να μην εφαρμοστούν όσα προβλέπει το νέο Μνημόνιο για νέα χαμηλότερα όρια κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα αλλά και για περικοπές στα «ειδικά μισθολόγια» του Δημοσίου.

Δείγμα των προθέσεων τους για την Ελλάδα αναμένεται να δώσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης και στη σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup. Είναι πολύ πιθανό να δοθεί και το «πράσινο φως» για την αποστολή της τρόικας στην Ελλάδα για να ξεκινήσει ο νέος έλεγχος της οικονομίας, από το οποίον εξαρτάται και η επόμενη δόση των 30 δισ. ευρώ. Από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, τουλάχιστον για τη χρονική επιμήκυνση του Μνημονίου, θα εξαρτηθούν η ένταση των απαιτούμενων περικοπών στο Δημόσιο αλλά και η χρονική επέκταση του Μνημονίου.

Στέλιος Κράλογλου στην “Δημοκρατία”

Keywords
Τυχαία Θέματα