«Ιπτάμενοι Κατάσκοποι» και «Γαλάζιοι Αετοί» στη «διακεκαυμένη» ζώνη του Αιγαίου...

''... Αν η Άγκυρα ήταν τέλεια σύμμαχος για τις ΗΠΑ, δε θα έβαζε σε κίνδυνο τις ζωές των Ελλήνων πιλότων στο Αιγαίο. Δε θα έκανε παράνομες έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου και δε θα αγόραζε τους S-400 από τη Ρωσία...'', είπε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ στο

35ο συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), για να καταλήξει κλείνοντας την ομιλία του με καταδίκη της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο.

Το βλέμμα μου επικεντρώνεται, ασυναίσθητα, στην είδηση της 10ης Ιουνίου του τρέχοντα μήνα:

''Ξημερώματα Δευτέρας... σημειώθηκε μια πολύ μυστήρια και ύποπτη διπλή εμπρηστική επίθεση, που είχε ως στόχο αυτοκίνητα της τουρκικής διπλωματικής αντιπροσωπείας του τουρκικού Προξενείου Θεσσαλονίκης!.. Οι εμπρηστικές επιθέσεις προξένησαν ζημιές σε όχημα υπαλλήλου του τουρκικού Προξενείου, σε όχημα Τούρκου υπαλλήλου της Παρευξείνιας Τράπεζας, καθώς και σε άλλα παρακείμενα ιδιωτικά οχήματα...''

Το μυαλό μου κινείται αστραπιαία και συνειρμικά συνδέοντας την τραγωδία στα Ίμια (31 Ιανουαρίου 1966) με τις περίεργες συνθήκες σύλληψης των δυο στρατιωτικών μας στον Έβρο (2 Μαρτίου 2018) και τους τωρινούς εμπρησμούς στη Θεσσαλονίκη.

Ξέροντας από χρόνια τις 'κακές συνήθειες' των Τούρκων και την ανοίκεια διαχρονικά συμπεριφορά τους προς την Ελλάδα, οδηγούμαι με καχυποψία στο σοβαρό ενδεχόμενο ενός καλά οργανωμένου σχεδίου προετοιμασίας θερμού επεισοδίου σε βάρος μας με απρόβλεπτες διαστάσεις,

- Προβοκάτσια!.., ψιθυρίζω ανήσυχη και οι σκέψεις μου τρέχουν στο επίφοβο διάστημα γύρω απ' τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, αλλά και πέρα απ' αυτό, όσο δεν έχει συμπεριληφθεί το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου ως τμήμα της ελληνικής ΑΟΖ, όπως μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε το άρθρο 121 στη νέα Σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας (του 1982).

Οι έμπειροι διπλωμάτες του ΥΠΕΞ μας μιλούν, ήδη, για κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο βάσει σχεδίου, που έχει σαν στόχο να δοκιμάσει τα όρια των ελληνικών αδυναμιών με θορυβώδεις, επαναληπτικές υπερπτήσεις πάνω απ' τις 'Γκρίζες Ζώνες' στο Αιγαίο (όπως αυτή τις χαρακτήρισε), για να θέσει υπό αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία σ' όλο το εύρος των ελληνοτουρκικών θαλασσίων συνόρων.

Φέρνω στον νου μου, ασυναίσθητα, κάτι που είχα διαβάσει σε απροσδιόριστο χρόνο για την παράνομη 'οικοπεδοποίηση' από την Τουρκία μετά το '74 της θαλάσσιας περιοχής ΒΑ της Λέσβου, την οποία είχε 'παραδώσει' προς έρευνα και εκμετάλλευση τότε στην τουρκική εταιρεία πετρελαίου...

'' Έτσι εξηγούνται'', σκέφτομαι, ''οι πτήσεις των 'Ιπτάμενων Κατασκόπων' του Ερντογάν πάνω από το νησί κι απ' όλο το σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων, εντός του ελληνικού εναέριου χώρου. Είναι σαν υπενθύμιση προς εμάς των τουρκικών απόψεων που είχαν διατυπωθεί κατά την κρίση των Ιμίων: ‹... Υπάρχουν νησιά, νησίδες, βραχονησίδες στο Αιγαίο των οποίων η κυριαρχία δε διευκρινίζεται από τις συνθήκες›...''

Είναι φανερό, ήδη, ότι - μετά τις τεκτονικές ανακατατάξεις στην περιοχή των τελευταίων χρόνων (διάλυση της Λιβύης, εμφύλιος στη Συρία, εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους και πολιτικές αναταράξεις στην Αίγυπτο) - η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη γεωπολιτική πρόκληση στη σύγχρονη ιστορία της.

Κι αυτή πυροδοτείται με γεωμετρική πρόοδο απ' την ανακάλυψη και την προσδοκία ανακάλυψης ενεργειακών κοιτασμάτων στην περιοχή του Αιγαίου και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο...

Ως εκ τούτου, οι κίνδυνοι που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας είναι εξαιρετικά μεγάλοι και σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Πολεμικής μας Αεροπορίας, η οποία καλείται να υπερασπιστεί την κυριαρχία μας στα νοτιοανατολικά σύνορα, που καθορίζονται απ' την ύπαρξη του συμπλέγματος του Καστελόριζου.

Η γεωπολιτική πρόκληση, που έχει μετατρέψει προ πολλού το Αιγαίο σε 'διακεκαυμένη' ζώνη, βρίσκει δυστυχώς την Ελλάδα σε μια δυσμενή γι' αυτήν συγκυρία, αφού:

1. Είναι δεδομένη και καταφανής πλέον η οικονομική αδυναμία της, που δεν υπονομεύει μόνο την κοινωνική συνοχή, το φρόνημα του ελληνικού λαού και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, αλλά και τις ανατρεπτικές δυνατότητες σε στρατιωτικό επίπεδο.

2. Οι αποδεδειγμένοι ενεργειακοί πόροι στην κυπριακή ΑΟΖ και πιθανότατα στην ελληνική (Ρόδο, Καστελόριζο, Κάρπαθο, Κρήτη κλπ.) ενεργοποιούν τεράστια κρατικά και ιδιωτικά συμφέροντα στην ΝΑ Μεσόγειο, με τα οποία καλείται η Ελλάδα να συνομιλήσει με βάση μιαwin-winεμπορική συμφωνία, ώστε να βγει ουσιαστικά κι όχι τυπικά κερδισμένη, και

3. Η χώρα μας, που χρόνια τώρα αντιμετωπίζει τις τουρκικές προκλήσεις, είναι υποχρεωμένη - περισσότερο από ποτέ - να υψώσει απροσπέλαστο ανάχωμα στη θάλασσα και τον αέρα απέναντι στην τουρκική επιθετική τακτική.

Το γεγονός της έξαρσης της βουλιμίας της Τουρκίας, που διεκδικεί - δια του δικαίου της πυγμής της - μερίδιο στην κυπριακή ΑΟΖ, μας δίνει μια πρόγευση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει γύρω απ' το Καστελόριζο, όταν πιάσουν δουλειά τα γεωτρύπανα πέριξ αυτού.

Το σκηνικό της κρίσης του 2008 (με το Νορβηγικό σκάφος 'Malene Ostervold', που διεξήγαγε έρευνες εκεί για λογαριασμό της Τουρκίας), του 2009 και του 2012 (όπου η Τουρκία δέσμευσε για έρευνες περιοχές εντός της ελληνικής ΑΟΖ στα ανατολικά της Κρήτης, της Καρπάθου, της Ρόδου και νότια του Καστελόριζου) θα ωχριά μπροστά σ' αυτό που θα ζήσουμε όταν θα έρθει η κρίσιμη μέρα και ώρα.

Γι' αυτό είναι εύλογη η αγωνία των Ελλήνων για την κρισιμότητα της κατάστασης και το τι διακυβεύεται σ' αυτές τις περιστάσεις, Ήδη γινόμαστε μάρτυρες καθημερινά ενός ακήρυκτου πολέμου στο Αιγαίο, όπου οι ''Ιπτάμενοι Κατάσκοποι'' της γείτονος προχωρούν σε μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου με υπερπτήσεις πάνω από 'γκρίζα' για εκείνους ελληνικά νησιά στο ΒΑ, Κεντρικό και ΝΑ Αιγαίο, όπως η Λέσβος, η Λήμνος, η Χίος, οι Οινούσσες, το Καστελόριζο, οι Λειψοί, οι Αρκιοί, η Κύναρος, το Φαρμακονήσι κλπ.

Το εξοργιστικό μάλιστα είναι ότι τα τουρκικά αεροπλάνα (που κάνουν 'σουρωτήρι' καθημερινά το Αιγαίο) εισέρχονται αρματωμένα στοFIRΑθηνών και πολλά απ' αυτά είναι αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN-235, γεγονός που προσδίδει μεγαλύτερες διαστάσεις στην προκλητικότητα των Τούρκων πιλότων και καταδεικνύει την πρόθεσή τους να κατασκοπεύουν τα ελληνικά πλοία που επιτηρούν άγρυπνα την περιοχή.

Ο κίνδυνος της εμπλοκής, στο κρεσέντο των παραβιάσεων, είναι άμεσος. Κι όσο συνεχίζονται στον αέρα (σε ύψος, συνήθως, 22-27000 πόδια) οι τουρκικές προκλήσεις των 'Ιπτάμενων Κατασκόπων', τόσο πεισμώνουν τα 'Ελληνικά Φτερά', οι 'Γαλάζιοι αετοί' της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που αντιδρούν άμεσα, κυριαρχικά, αναγκάζοντάς τους να αποχωρήσουν...

Οι υπερασπιστές των αιθέρων μας έχουν υπόψη τους, ασφαλώς, πως αυτό ειδικά το διάστημα οι Τούρκοι τα παίζουν όλα για όλα και καίγονται για μια 'φλογερή' αναμέτρηση μαζί τους στους ελληνικούς ουρανούς, γιατί ο κύριος αποδέκτης τους είναι η Αμερική!..

Η Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ..., που πρόσφατα απαγόρευσε στους Τούρκους πιλότους την εκπαίδευση με F35 κάνοντας τον Ταγίπ Ερντογάν να πνέει μένεα εναντίον της και, εξ αντανακλάσεως, εναντίον των 'προστατευομένων' απ' αυτήν συμμάχων, όπως η Ελλάδα...

Γνωρίζοντας ήδη από πρώτο χέρι τι σημαίνει τουρκική επιθετικότητα, οι ΗΠΑ φρόντισαν και προώθησαν το νομοσχέδιο του Μπομπ Μενέντεζ 'East Med Act', για το οποίο είχε μιλήσει ο ίδιος ο Αμερικανός γερουσιαστής στις 6 Ιουνίου, στην Αθήνα, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του σε προτάσεις που είναι, πέρα από κάθε αμφιβολία, φιλελληνικές:

'' 1. Οριστική άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κύπρο

2. Εμβάθυνση των αμυντικών δεσμών των ΗΠΑ με την Ελλάδα μέσω των αυξήσεων σε προγράμματαFMF(Foreign Military Financing) καιIMET(International Military Education and Training), και

3. Ματαίωση της παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφώνF-35Aστην περίπτωση που η Τουρκία ολοκληρώσει την απόκτηση του ρωσικού συστήματοςS-400.'' (newsit.gr)

Χαμογελώ συγκαταβατικά. Ήταν, χωρίς άλλο, ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη για την Ελλάδα οι προτάσεις του Μπομπ Μενέντεζ, αλλά όσο σκέφτομαι ότι πριν από αρκετά χρόνια η Ελλάδα πρωτοπορούσε ακόμα και στα Μη Επανδρωμένα υπερηχητικάUAV(κατασκευασμένα από στελέχη της ΕΑΒ και της Πολεμικής Αεροπορίας), μελαγχολώ.

Τώρα η Τουρκία έχει την υπεροπλία και στο όπλο αυτό (που έχει τη δυνατότητα να επιφέρει πλήγματα χειρουργικής ακρίβειας), σε σημείο που να αναδεικνύεται σε μια απ' τις πιο προηγμένες χώρες σε τεχνογνωσία στον τομέα αυτό. Έτσι εξηγείται γιατί αυξάνονται και πληθύνονται οι τουρκικές παραβιάσεις και προκλήσεις στο Αιγαίο με Μη Επανδρωμένα αεροσκάφη, στο όριο του FIR.

Απέναντι σ' αυτά, που είναι πλήρως εκσυγχρονισμένα, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία αντιπαρατάσσει υπερηχητικά παλαιότερης γενιάς, τα οποία επείγει να αντικαταστήσει. Τα υφιστάμενα στρατιωτικά ΜΕΑ (Μη Επανδρωμένα Αεροπλάνα) ανήκουν στην κατηγορία των Tactical UAV και συνοψίζονται στο γαλλικό SPERWER του Ελληνικού Στρατού και στο σύστημα ΠΗΓΑΣΟΣ της ΠΑ (Πολεμικής Αεροπορίας), που έχει αξιοσημείωτες, αλλά περιορισμένες δυνατότητες έναντι των τουρκικών συστημάτων.

Αντιπαραθέτει ακόμη τα εκσυγχρονισμένα παλαιότερων τύπων 38 F-4E Phantom II ( πρόγραμμα Peace Icarus 2000), τα 10 Dassault Mirage 2000-5 και 15 ακόμα αεροσκάφη Dassault Mirage 2000, στο επίπεδο -5.

''Ο τομέας των αποστολών υποστήριξης, επίσης, ενισχύθηκε σημαντικά με την παράδοση 12 ελικοπτέρων AS-332C1 Super Puma, 10 πυροσβεστικών Bombardier CL-415, 8 μεταγωγικών C-27J Spartan και 6 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Lockheed P-3B Orion, που εκμεταλλεύτηκε επιχειρησιακά το Πολεμικό Ναυτικό.‟

”Επίσης, το 2003 αποκτήθηκαν 4 αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης, EMB-145H AEW&C. Σημαντική ήταν και η αναβάθμιση της εκπαίδευσης των Ικάρων μετά την απόκτηση 45 εκπαιδευτικών T-6A Texan II, από τις ΗΠΑ''.

Μέχρι τώρα αρκούμαστε σε αυτά ελπίζοντας να επαληθευτούν οι πληροφορίες για πιθανολογούμενη προμήθεια UAV MQ-9R eaper από τις ΗΠΑ, που θα αναβαθμίσουν το 'στόλο' των Μη Επανδρωμένων Αεροσχημάτων μας.

Κι αυτό γιατί τα αμερικανικάUAVείναι ικανά να εκτελούν πλήθος αποστολών εξοικονομώντας σε ανθρώπινο δυναμικό και σε κόστος, καθώς ''μπορούν να επιχειρήσουν σε περιοχές όπου η ανθρώπινη πρόσβαση είναι ιδιαίτερα δύσκολη παρέχοντας έτσι στον τακτικό-επιχειρησιακό Διοικητή πληροφορίες καταλυτικής σημασίας, εν τόπω και χρόνω, για την υλοποίηση της αποστολής του''.

Στα παραπάνω ενθαρρυντικά δεδομένα της κάλυψης των κενών στην Π.Α θα ήταν παράλειψή μου αν δεν αναφέρω την αναβάθμιση των F16, την απόκτηση νέων εκπαιδευτικών αεροπλάνων τύπου P2002JF (που αντικατέστησαν τα επί 50 χρόνια στην υπηρεσία της Π.ΑT-41D), την ολοκλήρωση της υποστήριξης σε οπλικά συστήματα και μέσα και την αναβάθμιση της άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ σε μια από τις καλύτερες στην Ευρώπη!..

Αφού, παρά τα χρόνια λιτότητας των μνημονίων, οι 'Γαλάζιοι Αετοί' μας άντεξαν τον σκληρό ανταγωνισμό των Τούρκων 'Ιπτάμενων Κατασκόπων' στο Αιγαίο, κάτω από σκληρές και δόλια διαμορφωμένες συνθήκες σε βάρος τους (που προκάλεσαν το θάνατο 125 ηρωικών πιλότων σε 81 περιστατικά από το 1990), είναι ευκαιρία για την Πολεμική Αεροπορία μας να κάνει το άλμα που απαιτείται, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί και στο μέλλον με αξιώσεις στις εξορμήσεις των τουρκικών μαχητικών στον ελληνικό εναέριο χώρο, εν όψει και της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Τουρκίας (S-400).

Με τις εξελίξεις να 'τρέχουν' στα ελληνοτουρκικά, αντιλαμβάνεστε τον ρόλο που παίζει η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο. Η δίψα των αναγνωστών και σχολιαστών του antinews.gr για εκλαϊκευμένη γνώση πάνω σε ο,τιδήποτε αφορά τα εθνικά μας θέματα και, ως εκ τούτου, το θέμα της ελληνικής αεράμυνας, μού έδωσε το έναυσμα να σας κάνω κοινωνούς μιας θεματικής 'διαφορετικής', ειδικού τύπου, για την οποία 'βομβαρδίζεται' καθημερινά η κοινωνία μας λόγω των διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και, γενικότερα, στην Αν. Μεσόγειο (περιλαμβανομένης και της Κύπρου).

Καταλήγω λέγοντας τα εξής καθησυχαστικά για όσους αγωνιούν για το τι μέλει γενέσθαι. Παρά τις δύσκολες για μας οικονομικοπολιτικές συνθήκες, έχουμε αξιοποιήσει στο εκατό τοις εκατό τους περιορισμένους πόρους που διαθέτουμε για την Άμυνα της πατρίδας μας, όπως μας διαβεβαιώνει η στρατιωτική ηγεσία της ΠΑ, έχοντας ως ακλόνητο δεδομένο τη διατήρηση υψηλού φρονήματος στους 'Γαλάζιους Αετούς' μας, που ξεχωρίζουν και στο εξωτερικό για τη λεβεντιά, την παλικαριά και τον επαγγελματισμό τους.

Οι ευχές όλων μας τους συνοδεύουν στην υπεράσπιση του πατρίου εδάφους πάνω απ' τη 'διακεκαυμένη' ζώνη του Αιγαίου. Οι ουρανοί είναι δικοί τους!!!

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
ζωνη, το νησι, για μας, ηπα, αιγαιο, αοζ, κυπρος, ρωσία, ιουνίου, θεσσαλονικη, τραπεζες, ελλαδα, εκλογες, νέα, εταιρεία, πετρελαιο, λιβυη, εμφάνιση, αιγυπτος, κρητη, σημαίνει, med, αθηνα, military, education, newsit, εαβ, εξηγείται, μεα, tactical, uav, peace, super, puma, bombardier, orion, ηνιοχοσ, antinews, τραπεζα της ανατολης, newsit.gr, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, εκλογες ηπα, τραπεζα κυπρου, σχεδιο αθηνα, κυπρος εκλογες, προξενειο ρωσιας, κοινωνια, τι σημαινει, χωρες, ρωσία, το θεμα, αυτοκινητα, γνωση, δουλεια, εαβ, ευχες, ηγεσια, ηπα, θαλασσα, θεμα, ιμια, κυπρου, λημνος, νησι, νησια, προγραμμα, πτησεις, υψος, χιος, ωρα, ωχρια, med, puma, uav, αγκυρα, αγωνια, αδυναμια, αρθρο, αμερικη, αμυνα, βλεμμα, βρισκεται, γεγονος, δεδομενο, διαστημα, δυνατοτητα, δυστυχως, διψα, δυναμικο, δολια, ευκαιρια, ειπε, εκμεταλλευση, εκπαιδευση, εμφυλιος, εμφάνιση, εξηγείται, ερντογαν, ερευνα, ερευνες, εταιρεία, εναυσμα, υπηρεσια, ομιλια, ισορροπια, καστελοριζο, καχυποψια, λεσβος, λειψοι, μεα, μυαλο, μυστηρια, ναυτικο, οινουσσες, ολα για ολα, ορια, ουσιαστικα, οχηματα, οχημα, πλοια, πολεμικο ναυτικο, πολεμικη αεροπορια, ρολο, συρια, σκεψεις, τοις εκατο, τμημα, τουρκια, υλοποιηση, χερι, antinews, super, bombardier, education, ελληνικα, για μας, χωρα, ιδιαιτερα, ικαρων, ιουνίου, military, μπροστα, orion, peace, πληροφοριες, σημαίνει, tactical, θεματα
Τυχαία Θέματα