Ισπανία: Σαρωτική νίκη του Λαϊκού Κόμματος δείχνει το exit poll

Σαρωτική νίκη του Λαϊκού Κόμματος στις βουλευτικές εκλογές της Ισπανίας δείχνει το μοναδικό exit poll που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης RTVE.

Συγκεκριμένα, το Λαϊκό Κόμμα με 43,5% των έγκυρων ψήφων θα έχει μια πλειοψηφία 181-185 εδρών στην ισπανική Κάτω Βουλή, ενώ το Σοσιαλιστικό κόμμα με περίπου 30% των έγκυρων ψήφων θα έχει 115-119

έδρες.

Το αριστερό κόμμα της Βισκαΐας, «Αμαγιούρ», προερχόμενο απο το Μπατασούνα, θα έχει 6 ή 7 έδρες.

Αν τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα της σοσιαλιστικής παράταξης μετά τη μεταπολίτευση, που σηματοδότησε ο θάνατος του Φράνκο το 1975.

Πάντως, τα περιθώρια ελιγμών που θα έχει ο νέος πρωθυπουργός αναμένεται να είναι πολύ μικρά, καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές ενέτειναν εκ νέου τις τελευταίες ημέρες τις πιέσεις τους στην Ισπανία.

Ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι έχει ήδη δεσμευτεί για επιπλέον μέτρα λιτότητας σε μια προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας της Ισπανίας, η οποία πλήττεται από ένα ποσοστό ρεκόρ ανεργίας (21,52%) μεταξύ των βιομηχανικών χωρών και απειλείται με μια νέα ύφεση.

Προσερχόμενος στο εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε, ο Ραχόι κάλεσε τους συμπατριώτες του να “μιλήσουν και να αποφασίσουν” μέσω της κάλπης και δήλωσε ότι είναι “έτοιμος για αυτό που θέλουν οι Ισπανοί”.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2094955

Keywords
Τυχαία Θέματα