Ισραηλινός πράκτορας ομολόγησε την δολοφονία του ηγέτη της PLO

Ένας ισραηλινός πράκτορας ομολόγησε ότι σκότωσε τον Αμπού Τζιχάντ, συνιδρυτή της PLO μαζί με τον Γιασέρ Αραφάτ. Η ισραηλινή εφημερίδα «Yediot Aharonot» δημοσίευσε παλαιότερη μυστική συνέντευξη με Ισραηλινό πρώην κομάντο ο οποίος δεν ζει πια και ο οποίος ομολογεί ότι σκότωσε το δεξί χέρι του Γιάσερ Αραφάτ, τον Αμπού Τζιχάντ ή κατά κόσμον Χαλίλ αλ Ουαζίρ, το 1988 στην Τύνιδα.

Μέχρι σήμερα θεωρούταν βέβαιο ότι ο Τζιχάντ δολοφονήθηκε από ισραηλινούς πράκτορες, αλλά το Ισραήλ δεν το είχε παραδεχθεί ποτέ επισήμως. Η υπηρεσία λογοκρισίας του ισραηλινού στρατού

έδωσε το πράσινο φως στην εφημερίδα να δημοσιεύσει την συνέντευξη του Ναούμ Λεβ, ο οποίος πέθανε το 2000 και η μαρτυρία του έρχεται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας.

Ο Αμπου Τζιχάντ ίδρυσε την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης μαζί με τον Γιάσερ Αραφάτ και είχε κατηγορηθεί για πολλές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών. Δολοφονήθηκε στις 16 Απριλίου 1988 σε έφοδο στο αρχηγείο της PLO στην πρωτεύουσα της Τυνησίας. «Μπορούμε τώρα να αποκαλύψουμε ότι το Ισραήλ σκότωσε τον υπ’ αριθμόν 2 της PLO Αμπού Τζιχάντ, με πληροφορίες από την Μοσάντ και εκτέλεση από μονάδα κομάντο», έγραψε η ισραηλινή εφημερίδα.

Όπως είπε ο Λεβ, «είχα διαβάσει όλο τον φάκελο για αυτόν. Ο Αμπού Τζιχάντ είχε σχέση με τρομακτικές επιθέσεις εναντίον αμάχων. Τον πυροβόλησα χωρίς κανέναν δισταγμό». Περιέγραψε μάλιστα με λεπτομέρειες το συμβάν. Όπως είπε, ο ίδιος και ένας άλλος κομάντο μεταμφιεσμένος σε γυναίκα πλησίασαν το σπίτι σαν να ήταν ζευγάρι σε μια απογευματινή βόλτα. Ο Λεβ είπε ότι πρώτα σκότωσε τον σωματοφύλακα με μια σφαίρα στο κεφάλι. Μετά μασκοφόροι κομάντο έκαναν έφοδο στη βίλα και ο Λεβ ανέβηκε στον πρώτο όροφο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένας δεύτερος σωματοφύλακας και ένας κηπουρός σκοτώθηκαν επίσης στην έφοδο.

dw.de

Keywords
Τυχαία Θέματα