Ιταλία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ενρίκο Λέτα

Στον Ενρίκο Λέτα, δεύτερο γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. «O Ενρίκο Λέτα δέχθηκε με επιφύλαξη την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του προεδρικού Μεγάρου της Ρώμης, Ντονάτο Μάρα.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να στηριχθεί από το PD, το κεντροδεξιό κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι Λαός της Ελευθερίας (PdL) και την κεντρώα συμμαχία Επιλογή Πολιτών (SC) του Μάριο Μόντι.Τόσο ο Σίλβιο

Μπερλουσκόνι όσο και ο Μάριο Μόντι είχαν συμφωνήσει ότι θα συνεργαστούν με όποιον πρωθυπουργό επιλέξει ο Ναπολιτάνο. «Δεδομένης της κρίσης στην οποία βρίσκεται η χώρα, η Ιταλία χρειάζεται μια ισχυρή, σταθερή κυβέρνηση που θα είναι σε θέση να πάρει σημαντικές αποφάσεις για το καλό του τόπου», δήλωσε ο Μπερλουσκόνι. Αναλυτές εκτιμούν πως η νέα κυβέρνηση μπορεί να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική βουλή και τη γερουσία, πριν από το τέλος της εβδομάδας.

Η επιλογή του Λέτα – ο οποίος ήταν ένα από τα φαβορί για τον πρωθυπουργικό θώκο της Ιταλίας, μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό, Τζουλιάνο Αμάτο- δίνει «ισχυρό πολιτικό προφίλ» στην κυβέρνηση, σύμφωνα με αναλυτές.
Νούμερο δύο στο Δημοκρατικό Κόμμα, μετά τον παραιτηθέντα γραμματέα Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, ο Λέτα είναι ο μόνος από την ηγετική ομάδα των Δημοκρατικών που έχει παραμείνει στην θέση του για να οδηγήσει το κόμμα προς έκτακτο συνέδριο. Είναι 46 ετών, πτυχιούχος νομικής με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο. Από το 1991 μέχρι το 1995 ήταν πρόεδρος των νέων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Από το 1998 μέχρι το 1999 ανέλαβε υπουργός κοινοτικών θεμάτων της κυβέρνησης Ντ’ Αλέμα και στην συνέχεια υπουργός βιομηχανίας της κυβέρνησης του Τζουλιάνο Αμάτο. Από το 2000 εκλέγεται συνεχώς βουλευτής και ευρωβουλευτής.

http://www.reuters.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα