Καμπάνια ευρωθετικισμού ξεκινά η ΕΕ το 2013

Άστεγος στη Λισαββώνα

Διαβλέποντας ότι τα χειρότερα έπονται, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά το 2013 μια εκστρατεία για να υπενθυμίσει στους 500 εκατομμύρια πολίτες της τα οφέλη από τη συμμαχία των 27 εθνών. Το επόμενο έτος έχει ανακηρυχθεί Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών από τους φορείς λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες, που έχουν επισημάνει μια σειρά από πλεονεκτήματα, από τις πιο ελεύθερες διασυνοριακές μετακινήσεις ως τις φθηνότερες διασυνοριακές τηλεφωνικές κλήσεις, προσπαθώντας να πείσουν ένα δύσπιστο

συχνά κοινό, ότι η συμμετοχή του στην Ένωση αξίζει. Κάτι που μάλλον είναι ιδιαίτερα δύσκολο, μετά από μια χρονιά αστάθειας και την κρίση χρέους που απειλούσε την επιβίωση του ευρώ, το κοινό νόμισμα των 17 κρατών μελών της ΕΕ.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες κατάφεραν να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη, ώστε να μην καταρρεύσει το ενιαίο νόμισμα. Ο στόχος αυτός όμως είναι μόνο μια μικρή παρηγοριά για έναν ευρωπαϊκό πληθυσμό που αντιμετωπίζει άλλο ένα έτος σκληρής λιτότητας, με διαμαρτυρίες και απεργίες.
Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών προσφέρουν μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική, επισημαίνοντας ότι έχει γίνει απτή πρόοδος μέσα στα 20 χρόνια από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει βελτιώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. «Σήμερα τα ταξίδια στο εξωτερικό έχουν μικρότερο κόστος, δεν υπάρχουν προβλήματα στη διέλευση των συνόρων, υπάρχουν εγγυήσεις για τα πακέτα διακοπών, πρόσβαση στα συστήματα υγείας και φθηνότερες κλήσεις όταν τηλεφωνείς στο σπίτι» κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Αυτά είναι μόνο μερικά από τα οφέλη που απορρέουν από την ευρωπαϊκή ιθαγένεια».
Ένας μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων έχει αναμφισβήτητα το πλεονέκτημα της ελεύθερης κυκλοφορίας ώστε να μπορεί να βελτιώσει τις προοπτικές εργασίας του στο εξωτερικό. Περισσότεροι από 12 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζούσαν σε ένα κράτος μέλος εκτός της πατρίδας τους, σύμφωνα με στοιχεία του 2010, πριν αρχίσει να χτυπά η λιτότητα.
Τα στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν ότι ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι μετακινούνται, συμπεριλαμβανομένων και των γάλλων εκατομμυριούχων που διαφεύγουν από την αύξηση στη φορολογία και των άνεργων Ισπανών που ψάχνουν δουλειά στη Γερμανία. Μπορεί η Ευρώπη να γλίτωσε το «Grexit», αλλά ένας νέος στόχος για το 2012 είναι το να ξεπεράσει τη διαφαινόμενη κρίση ενός πιθανού «Brexit», καθώς η συντηρητική κυβέρνηση της Βρετανίας ετοιμάζεται να διευκρινίσει τη θέση της και τη σχέση της με τους ευρωπαίους εταίρους.
Ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, υπό την πίεση της ευρωσκπεπτικιστικής πτέρυγας του κόμματός του, αναμένεται τον επόμενο μήνα να επιβεβαιώσει ότι θα επιδιώξει να επανακτήσει κάποιες από τις εξουσίες που έχουν περάσει στην Ευρώπη και ότι είναι έτοιμος να κάνει ένα εθνικό δημοψήφισμα για την συνέχιση της ένταξης στην ΕΕ, μετά τις επόμενες βρετανικές εκλογές.

Ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συγκεντρώνει τους πολιτικούς ηγέτες της συμμαχίας, έχει προειδοποιήσει ότι η βρετανική κίνηση απειλεί το μέλλον της Ένωσης. «Αν κάθε κράτος μέλος ήταν σε θέση να διαλέξει ποιες από τις υπάρχουσες πολιτικές του αρέσει περισσότερο και να απορρίψει εκείνες που του αρέσουν λιγότερο, η ένωση γενικότερα και η ενιαία αγορά ειδικότερα σύντομα θα ξέφτιζε» είπε.

http://rendezvous.blogs.nytimes.com/2012/12/29/european-union-to-accentuate-the-positive-in-2013/

Keywords
Τυχαία Θέματα