Και αν οι Έλληνες πουν το όχι;

 Του Gavin Hewitt, BBC

Όταν σε λίγες μέρες θα συναντηθούν οι υπουργοί Οικονομικών των G20 στο Παρίσι, θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια σκληρή πραγματικότητα.

Ενάμιση χρόνο μετά την πρώτη  διάσωση της  Ελλάδας, η κρίση παραμένει ζωντανή. Και για μια ακόμη φορά, θα ερωτηθούν όσον αφορά στο τι σκοπεύουν να κάνουν με την Ελλάδα.

Η

χώρα μάλλον θα εισπράξει τα €8 δισ. της 6ης δόσης, αλλά πρόκειται απλά για «χανζαπλάστ», και όλοι το γνωρίζουν.

Από τον Μάιο του 2010, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε, και το χρέος αυξήθηκε. Τον επόμενο χρόνο, το χρέος της Ελλάδας θα αντιστοιχεί στο 172% του ΑΕΠ της.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι και τραπεζίτες θεωρούν την Ελλάδα χρεοκοπημένη. Κάτι ανάλογο αρχίζουν να πιστεύουν όλο και περισσότεροι Γερμανοί πολιτικοί και αξιωματούχοι.

Ήδη, πολλοί οικονομολόγοι άρχισαν να εξετάζουν το τι θα συμβεί αν σβήνονταν μέρος του ελληνικού χρέους, και αν η χώρα δεν χρειάζονταν να αποπληρώσει μέρος του στις τράπεζες.

Βάσει της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, υπάρχει πρόβλεψη για μείωση του χρέους από τις τράπεζες, ύψους 21%.  Προφανώς αυτό δεν φτάνει.

Υπάρχει μια γενικευμένη παραδοχή ότι θα πρέπει να υπάρξει κούρεμα της τάξης του 50% του ελληνικού χρέους, αν είναι η χώρα να μπορέσει ποτέ να ορθοποδήσει.

Για αυτό και όλοι εστιάζουν πλέον στην υγεία των τραπεζών της Ευρώπης. Τα τεστ αντοχής που έγιναν δεν ήταν πειστικά. Κανένας δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις μιας ελληνικής χρεοκοπίας στο τραπεζικό σύστημα. Για αυτό και όλοι σπεύδουν να ενισχύσουν τους τραπεζικούς ισολογισμούς. Ο σκοπός πλέον είναι να μειωθεί το επίπεδο του σοκ που θα προκαλέσει μια ελληνική χρεοκοπία.

Κάθε λύση φέρνει καινούργια ρίσκα. Αν χρειαστεί να ενισχυθούν οι τράπεζες, αυτό θα μειώσει τους ρυθμούς δανεισμού τους. Και κάτι τέτοιο θα παγώσει την οικονομία. Αυτό τουλάχιστον προειδοποίησε πρόσφατα ο επικεφαλής της Deutsche Bank Josef Ackermann.

Όλα αυτά θα πρέπει να εκτιμηθούν τις επόμενες ημέρες. Όπως λένε οι ειδικοί, δεν μπορεί να υπάρξει πειστική λύση χωρίς κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Υπάρχει όμως και ένας άλλος αστάθμητος παράγοντας: Ο Ελληνικός λαός, που μπορεί να πει όχι.

Είναι πολύ πιθανό, οι Έλληνες να αρνηθούν να συμμορφωθούν με τις πολιτικές λιτότητας που τους επιβάλλουν οι ξένοι πιστωτές.

Τι γίνεται λοιπόν, όταν ένας λαός απλά λέει όχι;

Τι γίνεται, αν μέσα από πολλές μικρές και μεγάλες δράσεις, οι πολίτες της χώρας σαμποτάρουν το σχέδιο;

Ένα από τα πρόσφατα μέτρα αφορά και την χρήση του ηλεκτρικού λογαριασμού, για να εισπραχθούν κάποιοι έκτακτοι φόροι ακίνητης περιουσίας. Ήδη, κάποιοι διαδηλωτές κατέλαβαν το κτίριο όπου η ΔΕΗ τυπώνει τους λογαριασμούς. Αν δεν εκδοθούν, ποιος θα πληρώσει;

Το υπουργείο κλειδί σε αυτήν την κρίση είναι αυτό των Οικονομικών. Οι υπάλληλοί του όμως κήρυξαν δεκαήμερη απεργία από την 17η Οκτωβρίου.

Η Ελλάδα εξαρτάται κυρίως από τον τουρισμό. Χθες όμως, κάποιοι διαδηλωτές απέκλεισαν την Ακρόπολη.

Την επό

Keywords
Τυχαία Θέματα