Κάνεις δεν θέλει να επιτεθεί στο Ιράν…

Νετανάχιου

Όποιος παρακολουθεί τα δυτικά ΜΜΕ, αλλά και τον διεθνή εν γένει τύπο, του δημιουργείται η εντύπωση πως υπάρχει μια αμφίρροπη συζήτηση σε εξέλιξη, σχετικά με την αναγκαιότητα μιας στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του Ιράν από πλευράς του Ισραήλ.

Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει ούτε καν σαν ενδεχόμενο, σύμφωνα με τους ειδικούς επί θεμάτων ασφαλείας.

Αυτό ισχυρίζεται σε άρθρο του στην εφημερίδα New York Times

ο Nicholas Kristof, που όπως λέει: «αν δεν είναι κάποιος ακραίος νεοσυντηρητικός και τυφλός απέναντι στις γεωπολιτικές πραγματικότητες, τότε αντιλαμβάνεται ότι η γενική άποψη είναι πως μια επίθεση εναντίον του Ιράν αποτελεί μια πάρα πολύ άσχημη ιδέα». Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν οι ειδικοί αναλυτές, λέει.

Σίγουρα, όλοι ανεξαιρέτως, ειδικοί και μη, ανησυχούν για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, αλλά πιο πολύ ανησυχούν μη τυχόν και θελήσουν να μιμηθούν το Ιράν και άλλες χώρες, παρά μη τυχόν και η Τεχεράνη αποφασίσει να κάνει χρήση των πυρηνικών της όπλων.

Μια αεροπορική επιδρομή εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, απλά θα καθυστερήσει το  πυρηνικό του πρόγραμμα για δυο ή τρία χρόνια στην καλύτερη περίπτωση. Θα έχει όμως ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών αμάχων, κάτι που θα στρέψει τον αραβικό κόσμο εναντίον της Δύσης και πιο συγκεκριμένα εναντίον της Αμερικής, αυξάνοντας τις πιθανότητες ενός αιματηρού περιφερειακού πολέμου και εκτοξεύοντας την τιμή του πετρελαίου στην στρατόσφαιρα!

Εκτός από τον Netanyahu και κάποια γεράκια δίπλα του, όλοι οι υπόλοιποι ειδικοί και μη, θεωρούν πως μια επίθεση εναντίον του Ιράν θα φέρει την καταστροφή, καταλήγει ο Kristof.

Και συμπληρώνει πως σε αυτό το σημείο, κανένας μα κανένας δεν διαφωνεί.

nytimes

S.A.

Keywords
Τυχαία Θέματα