Καταρρέουν συνταξιούχοι και Ταμεία

10:24 6/7/2012 - Πηγή: Antinews

Τσεκούρι στις συντάξεις έως 50%, τρίζουν συθέμελα τα Ταμεία

Ακρως δυσοίωνο είναι το άμεσο μέλλον του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, με βάση τα στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα, χθες, ο συνδικαλιστικός φορέας των εργαζομένων στα Ταμεία και τους Οργανισμούς Ασκησης Κοινωνικής Πολιτικής. Οι μεγαλύτεροι ασφαλιστικοί φορείς (όπως το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ και ο ΕΟΠΥΥ) καθώς και όσοι χορηγούν επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, εφόσον η Τρόικα

δεν αλλάξει τη «συνταγή» – δηλητήριο, κινδυνεύουν να οδηγηθούν μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες σε πλήρη οικονομική κατάρρευση διαψεύδοντας όσα στελέχη των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου υποστήριζαν ότι δεν πάνε χαμένες οι θυσίες των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.

Παρά το γεγονός ότι οι κύριες, επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ «κόπηκαν» από το 2010 μέχρι σήμερα έως 50%, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα, χθες, η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), τα Ταμεία βρίσκονται στην πιο δεινή οικονομική θέση των τελευταίων 70 ετών, με το μέλλον τους να περιγράφεται μόνο με τα πιο μελανά χρώματα. Ειδικά μετά το «κούρεμα» του PSI, το σύνολο της άμεσα ρευστοποιήσιμης κινητής περιουσίας τους συρρικνώθηκε στα 4,5 δισ. ευρώ από τα 20 δισ. ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος.

Αυτό σημαίνει ότι οι μειώσεις των τελευταίων δύο ετών, τις οποίες παρουσίασε ανάγλυφα ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ Θανάσης Καποτάς (της Ομοσπονδίας στην οποία ήταν επικεφαλής μέχρι και τις εκλογές του 2009 ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης), δεν αρκούν… Εάν η δηλητηριώδης για την ελληνική κοινωνία «συνταγή» την οποία συνδιαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου με την Τρόικα δεν αλλάξει, τότε μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες τα εισοδήματα των «απόμαχων της εργασίας» θα πρέπει να περικοπούν κατά πολύ περισσότερο σε σχέση με τις μειώσεις τις οποίες ήδη έχουν υποστεί.

Αναλυτικά, η εικόνα του «σήμερα» αλλά και του «αύριο» των συντάξεων και των ασφαλιστικών ταμείων με βάση τα στοιχεία τα οποία έδωσε χθες η ΠΟΠΟΚΠ περιγράφεται ανάγλυφα στη συνέχεια…

Συντάξεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΠΟΚΠ, οι κύριες (κυρίως οι μέσες και οι υψηλές) καθώς και οι επικουρικές συντάξεις από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν περικοπεί περίπου έως 46%, χωρίς στο ποσοστό αυτό να συνυπολογίζονται οι απώλειες από τις κρατήσεις φόρου. Πιο αναλυτικά, το συμπέρασμα το οποίο προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής σε σχέση με τις μειώσεις οι οποίες έχουν επέλθει σε βάρος των «απόμαχων της εργασίας» έχει ως εξής:

Κύριες

Συνολικά, οι κύριες συντάξεις έχουν περάσει 5 φορές από την «γκιλοτίνα» της Τρόικας και των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου.

Τις μεγαλύτερες απώλειες έχουν υποστεί όσοι ανήκαν στα λεγόμενα «ρετιρέ». Συγκεκριμένα, για όσους λάμβαναν προ Μνημονίου ποσά της τάξης των 2.500 ευρώ το μήνα, μικτά, από το ταμείο κύριας ασφάλισής τους, οι συνολικές απώλειες κυμαίνονται στο 26

Keywords
Τυχαία Θέματα