Κλοπή απόρρητων εγγράφων από Ελβετία

Μυστικές πληροφορίες σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που μοιράζονται ξένες κυβερνήσεις πιθανότατα έχουν διαρρεύσει από μια μαζική κλοπή δεδομένων ενός ανώτερου τεχνικού της NDB, της μυστικής υπηρεσίας της Ελβετίας. Οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, μεταξύ άλλων, είχαν προειδοποιηθεί από τις ελβετικές αρχές ότι τα δεδομένα τους θα μπορούσαν να κινδυνεύουν, αναφέρει ανώνυμη πηγή στο Reuters. Οι ελβετικές αρχές συνέλαβαν

τον τεχνικό ύποπτο για την κλοπή δεδομένων το περασμένο καλοκαίρι, έχοντας ενδείξεις ότι ενεργεί ύποπτα. Αργότερα αφέθηκε ελεύθερος, ενώ η ποινική έρευνα από το γραφείο του Ομοσπονδιακού Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας συνεχίζεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Το όνομα του υπόπτου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα. Οι ελβετικές αρχές πιστεύουν ότι σκόπευε να πουλήσει τα κλεμμένα δεδομένα σε ξένους αξιωματούχους ή σε εμπορικούς φορείς.

Μια άλλη πηγή δήλωσε στο πρακτορείο ότι οι ερευνητές πιστεύουν πλέον ότι ο ύποπτος δυσαρεστήθηκε επειδή ένιωθε ότι είχαν αγνοήσει τις συμβουλές του για τη λειτουργία των συστημάτων πληροφορικής. Τα ελβετικά δελτία ειδήσεων αναφέρουν ότι ο τεχνικός είχε κατεβάσει terrabytes, που αντιστοιχούν σε εκατοντάδες χιλιάδες ή ακόμα και εκατομμύρια τυπωμένες σελίδες, από τους servers της ελβετικής υπηρεσίας πληροφοριών σε φορητές μονάδες σκληρού δίσκου. Κατόπιν τους μετέφερε έξω από κυβερνητικά κτίρια με ένα σακίδιο. Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, όπως η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, και η Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών της Βρετανίας, γνωστή και ως MI6, συνήθως μοιράζονται δεδομένα σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και άλλα ζητήματα, με την NDB. Τα  νέα της κλοπής ανέκυψαν παράλληλα με τις επιθέσεις που δέχεται η χώρα για την εχεμύθεια και τη διακριτικότητα της κυβέρνησης σε χρηματοδοτικές υποθέσεις. Οι ελβετικές αρχές έχουν ερευνήσει, και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν κατηγορήσει, πληροφοριοδότες και ορισμένους ευρωπαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους για τη χρήση εγκληματικών μεθόδων προκειμένου να αποκτήσουν εμπιστευτικά οικονομικά στοιχεία για ύποπτους φοροφυγάδες από παραδοσιακά μυστικοπαθείς τράπεζες της Ελβετίας.

Ο ύποπτος δούλευε στην NDB επί οκτώ χρόνια. Άτομα του περιβάλλοντος τον χαρακτηρίζουν «πολύ ταλαντούχο» και με ανώτερη θέση, έτσι ώστε να έχει «δικαιώματα διαχειριστή», με απεριόριστη πρόσβαση στα περισσότερα ή σε όλα τα δίκτυα του NDB.
Οι ελβετοί ερευνητές κατάσχεσαν τις φορητές συσκευές αποθήκευσης με τα κλεμμένα δεδομένα όταν συνέλαβαν τον ύποπτο. Παρόλα αυτά, υπάρχουν υποψίες ότι πιθανότατα να πούλησε κάποιες πληροφορίες και γι’ αυτό θεώρησαν σωστό να ενημερώσουν τους εμπλεκόμενους. Σύμφωνα με ελβετικά δημοσιεύματα, η NDB δεν συνειδητοποίησε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, μέχρι που η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα, UBS, εξέφρασε την ανησυχία της στις αρχές σχετικά με μια πιθανή ύποπτη προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας νέος αριθμημένος τραπεζικός λογαριασμός που οδηγούσε στον τεχνικό της NDB. Μια ελβετική κοινοβουλευτική επιτροπή διεξάγει

Keywords
Τυχαία Θέματα