Λίστα αναμονής στα δικαστήρια για την ένταξη επιχειρήσεων στο άρθρο 99


(Δημοσίευμα της Καθημερινής)

Λίστα αναμονής παρατηρείται στο Πρωτοδικείο Αθηνών και το πρώτο δίμηνο του 2013 για τις επιχειρήσεις που αναμένουν να συζητηθεί το αίτημά τους για την υπαγωγή στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα. Μόνο… για τις εισηγμένες εταιρείες υπάρχουν οι ημερομηνίες για τη Sato, τη θυγατρικη του ομίλου Ταβουλάρη και της κατασκευαστικής εταιρείας «Βωβός». Επίσης σήμερα έχει προγραμματισθεί η συζήτηση για την Pc Systems,

η οποία είχε υποβάλει σχετικό αίτημα στις 28 Δεκεμβρίου 2011 με ενδιάμεση συζήτηση στις 25 Απριλίου 2012. Συνωστισμός παρατηρείται και στις επιχειρήσεις εκτός Χρηματιστηρίου, αφού οι τελευταίες εκτιμήσεις από μεγάλα δικηγορικά γραφεία των Αθηνών ανεβάζουν σε πάνω από 300 τα αιτήματα για την υπαγωγή στο άρθρο 99 για το σύνολο του 2012 που έχουν κατατεθεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Σημειώνεται ότι για το φετινό α΄ εξάμηνο υπεβλήθησαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών 86 αιτήσεις, όταν ολόκληρο το 2011 είχαν υποβληθεί 101, ένα χρόνο πριν είχαν υποβληθεί 124 και το 2009, που ξεκινάει ουσιαστικά η κρίση στην Ελλάδα, οι αιτήσεις υπαγωγής ανήλθαν στις 95. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 2005 μέχρι σήμερα 24 επιχειρήσεις έχουν ζητήσει την προστασία του Πτωχευτικού Κώδικα, που αντιστοιχούν σχεδόν στο 10% επί του συνόλου των εισηγμένων. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, ο κλάδος του εμπορίου είναι αυτός που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες σε επίπεδο πτωχευμένων εταιρειών.

Η καθίζηση της εγχώριας κατανάλωσης προκάλεσε οικονομικό έμφραγμα στις εμπορικές επιχειρήσεις που ήταν απόλυτα εξαρτημένες από την αγοραστική δύναμη του καταναλωτή και δεν είχαν προνοήσει να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους και στο εξωτερικό. Οπως αναφέρουν τα δικηγορικά γραφεία που εξειδικεύονται στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα, για να υπαχθεί μία επιχείρηση στη διαδικασία εξυγίανσης θα πρέπει: Τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών για την υπαγωγή στο άρθρο 99 ξεπερνούν τα 300 για το σύνολο του 2012. α) να έχει το κέντρο των κυρίων συμφερόντων της στην Ελλάδα, β) να βρίσκεται σε παρούσα ή επαπειλούμενη αδυναμία πληρωμών και γ) να εμφανίζει υψηλά χρέη από οποιονδήποτε λόγο προς οποιοδήποτε πρόσωπο. Η εμπειρία των τελευταίων ετών στις επιχειρήσεις που έκαναν χρήση των διατάξεων του άρθρου 99 δεν είναι καθόλου ικανοποιητική. Ενα πολύ μικρό ποσοστό, που δεν ξεπερνάει το 4%, κατάφερε να εξυγιανθεί και να επιστρέψει σε πορεία ανάκαμψης. Πάντως, όπως αναφέρουν τα δικηγορικά γραφεία, τους τελευταίους μήνες καταγράφονται αρκετες συμφωνίες των πιστωτών με τις εταιρείες που οδηγούνται στο άρθρο 99 προκειμένου να διασωθούν οι επιχειρήσεις από τη χρεοκοπία και την επώδυνη διαδικασία των πλειστηριασμών.

Σχετικά άρθρα

Στο άρθρο 99 η NeosetΚαι ο «Φωκάς» στο άρθρο 99
Keywords
Τυχαία Θέματα