Κοντά σε συμφωνία με την τρόικα – 9 δις τα μέτρα του 2013

Με ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων θα πάει εκτός απροόπτου στη Σύνοδο Κορυφής ο Αντώνης Σαμαράς. Το σκωτσέζικο ντους της τρόικας συνεχίζεται κι από το σοκ της Τετάρτης με τα 550 εκατ. των τραπεζών, την Πέμπτη ο Τόμσεν και η παρέα του πήγαν χθες στο υπουργείο Οικονομικών με… καλύτερη διάθεση.

Πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις πλησιάζουν στο τέλος, κάτι που σημαίνει

ότι θα συνεχιστούν τα καθημερινά ραντεβού μέχρι να δώσουν τα χέρια οι δύο πλευρές.

Από τη συνάντηση της Πέμπτης που κράτησε 2,5 ώρες τα θέματα που βγήκαν είναι τα εξής:

- Η κυβέρνηση θεωρεί εξασφαλισμένη την επιμήκυνση του προγράμματος καθώς συζητήθηκε με την τρόικα το χρηματοδοτικό κενό το οποίο υπολογίζεται σε 12 δις ευρώ. «Αν βρεθεί λύση για τα δημοσιονομικά και για τα prior action (προαπαιτούμενες δράσεις) τότε θα κλείσουν και η βιωσιμότητα του χρέους και το χρηματοδοτικό κενό που προκαλεί η επιμήκυνση», ανέφεραν από το υπουργείο.

- Φαίνεται να πείθεται η τρόικα σε ότι αφορά το θέμα των μέτρων που θα χρειαστούν από μια επιμήκυνση. Οι τροικανοί λένε ότι χρειάζονται νέα μέτρα, η κυβέρνηση το αμφισβητεί. «Εμείς αυτό το στοιχείο το αμφισβητούμε, τους δείξαμε το δικό μας υπόδειγμα, εκείνοι δεν μας έχουν παρουσιάσει το δικό τους. Περιμένουμε τις μακροοικονομικές υποθέσεις, τις παραμέτρους του υποδείγματος γιατί εμείς διαφέρουμε πολύ στα μακροοικονομικά και στη βιωσιμότητα του χρέους», αναφέρουν στο υπουργείο.

- Φαίνεται να έχει κλείσει συμφωνία για μέτρα 9 δις ευρώ το 2013 κι όχι 7,7 που προβλέπει το προσχέδιο. Η τρόικα εμφανίζεται αμετάπειστη σ’ αυτό και δεν υπάρχει προθυμία να δεχθούν άλλα. «Yπάρχει επιμονή εκεί, παρότι το τέθηκε στο Eurogroup, το έχει θέσει και ο πρωθυπουργός, δεν υπάρχει προθυμία να το δεχθούν αυτό. Δεν είναι μόνο δαπάνες αλλά και φόροι» τόνιζε πηγή του υπουργείου.

- Σώζονται όπως όλα δείχνουν τα αναπηρικά επιδόματα που είναι 300 εκατ. ευρώ.

- Συμφωνήθηκαν οι ρήτρες απόκλισης στόχων και επίτευξης. Αν δηλαδή κάτι δεν πάει καλά πρέπει να πάρουμε μέτρα, αν είμαστε εντάξει στις δεσμεύσεις μας θα χαλαρώσουν τα σκληρά μέτρα.

- Έκανε πίσω η τρόικα στο θέμα των 550 εκατ. των τραπεζών και φάνηκε πιο διαλλακτική. Ενώ χθες απέρριπταν τις ελληνικές προτάσεις σήμερα η στάση τους φέρεται να άλλαξε και το ποσό θα ενταχθεί τελικά στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2012.

- Οι περικοπές στις συντάξεις είναι περίπου 4,9 δις για το 2013.

- Συμφωνήθηκαν τα πάντα για τη φορολογική μεταρρύθμιση και θα είναι κάτω από τα 2 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για να φτάσουμε τα 13,5 δις ευρώ θα πρέπει να αυξηθούν δυστυχώς οι περικοπές. «Το σημαντικό είναι ότι έχουμε συμφωνήσει σε μεγάλο βαθμό στη φορολογική μεταρρύθμιση, όπου υπήρχαν μεγάλες διαφωνίες στην αρχή. Σήμερα φαίνεται να έκλεισε και συνέβαλε ώστε να μειωθεί πολύ το κενό. «Νετ» είναι κάτω από 2 δισ. ευρώ«, ανέφεραν από το υπουργείο Οικονομικών.

- Αγκάθι το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης που πιθανότατα θα μπει ως prior action πριν από τα χρήματα.

Η νέα συνάντη

Keywords
Τυχαία Θέματα