Κρατικό λογισμικό κατασκοπίας

Έχει θεωρηθεί ως ένας από τους πιο μοχθηρούς Γερμανούς στην κυβερνοσφαίρα. Ο Martin Münch παρέχει στην αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες το spyware (λογισμικό κατασκοπίας), το οποίο κάποιοι δικτάτορες χρησιμοποιούν για να τρομοκρατήσουν τους αντιφρονούντες, αναφέρει η Süddeutsche Zeitung.

Τα πάντα είναι τόσο απλά στο μιούζικαλ κινουμένων σχεδίων της Disney Μουλάν. Η ηρωίδα αγωνίζεται σε έναν αντρικό κινεζικό στρατό

ενάντια στους εισβολείς Ούννους. Η ταινία απεικονίζει τους εχθρούς της Μουλάν ως σκοτεινά, απρόσωπα πλάσματα. Καλoί εναντίον κακών: ο παλιός, κλασικός τύπος. Ο Martin Münch ζει σε μια ταινία της Disney. Ξέρει ποιοι είναι οι κακοί. Και ξέρει ότι είναι ένας από τους καλούς. Υπάρχει μόνο ένα εμπόδιο: όλοι οι άλλοι δεν το γνωρίζουν αυτό. Αντίθετα: για αυτούς, ο Münch είναι στη λάθος πλευρά της Αραβικής Άνοιξης, από την πλευρά των καταπιεστών. Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τον καταγγέλλουν για την προμήθεια λογισμικού παρακολούθησης, είτε σκόπιμα είτε ακούσια, σε δικτατορίες.

Ιός που επηρεάζει τη μνήμη

Ο 31χρονος Münch αναπτύσσει λογισμικό εισβολής για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και smartphones. Τα προγράμματα αυτά μολύνουν την ψηφιακή μνήμη και παρεισφρέουν στις εικονικές ιδιωτικές ζωές των ανθρώπων. Ο δούρειος ίππος που μπορεί να τα κάνει όλα αυτά που ονομάζεται FinFisher. Αυτό το είδος του spyware ονομάζεται Trojan (Τροία), διότι οι αδιάκριτες λειτουργίες του είναι κρυμμένες μέσα σε ένα ακίνδυνο εμφανισιακά κέλυφος. Ο Munch, ο οποίος είναι περήφανος για το προϊόν του, εξήγησε για πρώτη φορά τι κάνει σε Γερμανούς δημοσιογράφους. Το όνομα της εταιρείας με τις γυάλινες πόρτες του γραφείου του στο Μόναχο είναι Gamma Group.

Ο Münch είναι καλός στο να εξηγεί τα τεχνικά παιχνίδια. Ίσως επειδή είναι αυτοδίδακτος. Δεν έχει τεχνική κατάρτιση, ποτέ δεν σπούδασε πληροφορική, παρά μόνο τρεις τάξεις τζαζ πιάνο και κιθάρα. Για τους κυβερνοπερίεργους του κόσμου, ο Münch είναι λίγο σαν τον Μούσου, το δράκο στο «Μουλάν», ένα ικανό μικρό βοηθό που βγάζει φωτιές απ’ το στόμα και είναι αρωγός η Μουλάν στο πεδίο της μάχης. Ο Münch έχει μια επιχείρηση δική του, μέσω της οποίας κατέχει το 15% των μετοχών και είναι διευθύνων σύμβουλος της Gamma International GmbH, του γερμανικού παραρτήματος του Βρετανικού Gamma Group. Στην πραγματικότητα, ονόμασε την εταιρεία Mushun (Μούσουν) εμπνευσμένος από τον δράκο της ταινίας, μόνο με ένα επιπλέον “n” στο τέλος.
Το πιο εμπορικό εργαλείο της FinFisher ονομάζεται FinSpy. Ο Munch δείχνει στον φορητό υπολογιστή του τι μπορεί να κάνει το πρόγραμμα. Πρώτη ο «εισβολέας» επιλέγει το λειτουργικό σύστημα στο οποίο θέλει να επιτεθεί: θέλετε να χτυπήσει ένα iPhone της Apple, ένα smartphone που τρέχει στο λειτουργικό σύστημα Android της Google, ένα PC που τρέχει σε Windows ή το ελεύθερο σύστημα Linux;

Κυβερνο-επίθεση σαν ταινία δράσης

Μπορείτε να εισάγετε τον αριθμό των servers που θέλετε σε διάφορες χώρες για να χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο, ώστε ακόμη και οι ιδιοφυΐες των υπολογιστών να μην μπορούν να καταλάβουν ποιος τους κατασκοπεύει στην πραγματικότητα. Ο εισβολέας μπορεί στη συνέχεια να επιλέξει πόσο κακός θα είναι ο Δούρειος Ίππος και πόσο μακριά πρέπει να πάει: Χρησιμοποιεί το μικρόφωνο σαν κοριό. Βλέπει και «συλλαμβάνει» τα αποθηκευμένα αρχεία, όταν διαγράφονται ή τα επεξεργάζονται. Βλέπει κάθε γράμμα που πληκτρολογεί ο χρήστης στο πληκτρολόγιο. Καταγράφει κλήσεις Skype. Ενεργοποιεί την κάμερα της συσκευής για να δει πού είναι και να παρακολουθήσει τι συμβαίνει στην περιοχή. Μετατρέπει τα κινητά σε συσκευές εντοπισμού χρησιμοποιώντας την GPS λειτουργία γεω-εντοπισμού.

Ωστόσο, οι περισσότερες από τις λειτουργίες του FinSpy τυχαίνει να είναι παράνομες στη Γερμανία. Και κοστίζουν αρκετά. Οι τιμές ξεκινούν από περίπου € 150.000 και μπορεί να φτάσουν σε επταψήφιους αριθμούς, λέει ο Munch. Αυτό συμβαίνει γιατί για κάθε πελάτη της Gamma σχεδιάζει μια διαφορετική εκδοχή του Trojan, η οποία υποτίθεται ότι συμμορφώνεται με τους νόμους της χώρας. «Ο στόχος είναι οι εγκληματίες», λέει. Σημειώστε ότι δεν προσθέτει τη λέξη «ύποπτοι», αλλά χρησιμοποιεί τους όρους «εγκληματίας» και «δράστης» σαν συνώνυμους με το «ύποπτος» και «στόχος».

Ιδιαίτερα χρήσιμο για τους τυράννους …

Η Ala’a Shehabi είναι ένας τέτοιος στόχος. Το αδίκημά της; Επέκρινε την κυβέρνηση της χώρας της. Αυτή η βρετανικής καταγωγής νεαρή γυναίκα ζει στο Μπαχρέιν, μια μικρή χώρα στον Περσικό Κόλπο. Είναι ένα βασίλειο – και ένα αστυνομικό κράτος. Ο σουνίτης βασιλιάς, Hamad Bin Isa al-Khalifa, κυβερνά έναν πληθυσμό σιιτικής πλειοψηφίας. Όταν η Αραβική Άνοιξη έφτασε στη χώρα του πριν από δύο χρόνια και η Shehabi, μαζί με χιλιάδες άλλους, τάχθηκε υπέρ των μεταρρυθμίσεων, ο βασιλιάς κάλεσε για βοήθεια τον στρατό της Σαουδικής Αραβίας. Φωτογραφίες και βίντεο στο Διαδίκτυο δείχνουν τα μάτια των διαδηλωτών πρησμένα από τα δακρυγόνα και σώματα διάτρητα από σφαίρες.
Αλλά οι διοργανωτές της Φόρμουλα Ένα δεν είδαν τίποτα, γι ‘αυτό προχώρησαν με τον αγώνα γκραν πρι στη Μανάμα, την πρωτεύουσα, τον περασμένο Απρίλιο. Η αντιπολίτευση προσπάθησε να αναφέρει την αλήθεια για το τι συμβαίνει εκεί σε μερικούς δημοσιογράφους που είχαν πετάξει εκεί για το μεγάλο γεγονός. Η Shehabi, η οποία κρύβει τα σκούρα μαλλιά της κάτω από ένα μαντήλι, συναντήθηκε επίσης με δημοσιογράφους. Τους είπε για την αστυνομική βία, τους τραυματίες και τους νεκρούς. Έσπασε ένα ταμπού.

Η Shehabi ήταν προσεκτική, φροντίζοντας να μην την παρακολουθεί κανείς και απενεργοποιώντας το κινητό της κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Αλλά η αστυνομία την επισκέφθηκε λίγες ώρες μετά. Οι αξιωματικοί την άφησαν να φύγει, αλλά στη συνέχεια ήρθε το πρώτο e-mail. Θέμα: «Έκθεση για τα βασανιστήρια του Nabeel Rajab». Συνημμένα: δήθεν φωτογραφίες του βασανισμένου Rajab. Είναι ένας φίλος της Shehabi και αντιφρονούντας. Η Shehabi προσπάθησε να ανοίξει το αρχείο, αλλά δεν λειτούργησε. Ευτυχώς γι ‘αυτήν, δεδομένου ότι υπήρχε ένας Δούρειος Ίππος της Gamma, κρυμμένος στο συνημμένο. Το καθεστώς του Μπαχρέιν την είχε στο στόχαστρο και το λογισμικό του Martin Münch τους βοήθησε να φτάσουν σ’ αυτήν.

Διαφάνεια της βιομηχανίας παρακολούθησης

Λογισμικό εισβολέας για ένα αστυνομικό κράτος; Ο Όμιλος Gamma έχει αντιδράσει παράξενα στις κατηγορίες. Δεν έχει κάνει καμία σαφή δήλωση για το Μπαχρέιν. Ο Münch δεν λέει ποιος είναι πελάτης και ποιος όχι. Έτσι, η εταιρεία θα πρέπει απλώς να ζήσει με το γεγονός ότι οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα και άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταθέσει επίσημη καταγγελία με τον ΟΟΣΑ (Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη), επικαλούμενοι τις Κατευθυντήριες Οδηγίες του ΟΟΣΑ για τις Πολυεθνικές Επιχειρήσεις, για αυστηρότερους ελέγχους σχετικά με το πού εξάγει το spyware της η Gamma.

Ο Münch δράττεται κάθε ευκαιρίας για να επαναλάβει ότι η εταιρεία του συμμορφώνεται με τους γερμανικούς κανονισμούς εξαγωγών. Όμως, τα προϊόντα FinFisher εστάλησαν από την Αγγλία. Τώρα, η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία υπόκεινται στον ίδιο κανονισμό της ΕΕ για τις εξαγωγές της τεχνολογίας επιτήρησης, η οποία, για τους σκοπούς της εν λόγω νομοθεσίας, δεν σημαίνει όπλα, αλλά «είδη διπλής χρήσης» που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για πολιτικούς και στρατιωτικούς σκοπούς. Ως εκ τούτου, οι περιορισμοί έχουν πολύ λιγότερη ισχύ από εκείνους που αφορούν τις πωλήσεις τανκς, για παράδειγμα. Έτσι, το συμπέρασμα είναι ότι η Gamma λαμβάνει και καταγράφει ένα πιστοποιητικό από τον πελάτη, σφραγισμένο από την ίδια την κυβέρνηση, λέγοντας ότι η FinFisher έχει πραγματικά εγκατασταθεί από τον σωστό παραλήπτη.

Η Gamma έχει κατηγορηθεί από τότε που άρχισε η Αραβική Άνοιξη. Μέσα σε ένα γραφείο της κυβέρνησης στην Αίγυπτο, διαδηλωτές βρήκαν μια προσφορά από τη Gamma για το καθεστώς τους που είχε ανατραπεί: η εκτίμηση του κόστους για το λογισμικό, το υλικό και την εκπαίδευση ήταν στα € 287.137. Αλλά η παράδοση δεν έγινε ποτέ, ισχυρίζεται ο Münch.

«Το λογισμικό δεν βασανίζει ανθρώπους»

Όταν ο Münch μιλά για τους επικριτές του, ακούγεται πραγματικά αγανακτισμένος: «Έχουμε πάντα την εικόνα του κακού παιδιού. Όμως, αυτό δεν είναι ένα ωραίο συναίσθημα. Θεωρεί ότι είναι άδικο και προσθέτει: «Μερικοί άνθρωποι λένε, όμως, ότι δεν τους αρέσει αυτό επειδή καταπατά την ιδιωτική ζωή. Το γεγονός ότι δεν τους αρέσει όμως δεν σημαίνει ότι κάνουμε κάτι παράνομο».

Παρ ‘όλα αυτά, ο Münch υπόσχεται τώρα μια αλλαγή: περισσότερη διαφάνεια και πραγματικές συνέπειες. Η Gamma πρόκειται να βάλει ένα στέλεχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο διοικητικό της συμβούλιο σύντομα. Μάλλον μια περίεργη επιλογή, όμως: μετά από μια πολύωρη συνέντευξη με τον Martin Münch, έχει κανείς ακόμα την εντύπωση ότι δεν υπάρχει βελόνα στην ηθική πυξίδα του. Ακόμα, έχει έναν κώδικα συμπεριφοράς που αποκλείει τις εξαγωγές προς τις χώρες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Gamma βρίσκεται σε επαφή με δύο ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίες, όπως λέει, συμβουλεύουν την εταιρεία σε οριακές περιπτώσεις. Επειδή ο ίδιος δεν θεωρεί ότι μπορεί να κάνει σαφή διάκριση: στην τελική, επισημαίνει, οι ΗΠΑ βασάνισαν επίσης ανθρώπους στο Γκουαντάναμο – αυτό καθιστά παράνομη την κυβέρνηση;

Το όλο σκάνδαλο έχει εκπλήξει τον Münch: «Το λογισμικό δεν βασανίζει ανθρώπους». Έτσι, δεν μπορεί να καταλάβει όλη αυτή την αναστάτωση. «Νομίζω ότι είναι καλό που η αστυνομία κάνει τη δουλειά της» – εντοπίζει τους κακούς. Και στο Μπαχρέιν αυτό σημαίνει τους πολιτικά διαφωνούντες.

presseurop

Keywords
κρατικο, süddeutsche zeitung, εν λόγω, disney, επηρεάζει, smartphones, μνήμη, trojan, group, gmbh, εταιρεία, iphone, apple, android, google, windows, skype, gps, διαδηλωσεις, οοσα, σημαίνει, ισχύ, αιγυπτος, προσφορες, ηπα, www.google.gr, δακρυγονα, στρατος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, γραφειο υπολογιστη, μιλα, μνήμη, βιντεο, χωρες, αστυνομια, γερμανια, γυναικα, δουλεια, ηθικη, ηπα, θεμα, κιθαρα, κινητα, οοσα, παιχνιδια, προγραμμα, φωτογραφιες, apple, gps, mail, skype, ανοιξη, ανθρωπινα δικαιωματα, απλα, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γκουανταναμο, γραμμα, δηλωση, δικη, δειχνει, διαδικτυο, εγινε, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, εκτιμηση, εν λόγω, επηρεάζει, εταιρεία, ζωη, ιδια, ιδιο, ειδος, υπηρεσιες, υπολογιστες, εικονα, εισβολεας, κελυφος, κυβερνηση, κινητο, λαθος, λειτουργια, μακρια, μαλλια, ματια, μιουζικαλ, μικρο, μοναχο, παντα, ομιλος, ονομα, πεδιο, πυξιδα, πιανο, πληροφορικη, πληκτρολογιο, πορτες, προγραμματα, πωλησεις, συνεχεια, συντομα, στομα, τυπος, ισχύ, φορμουλα, φορα, ψηφιακη, ωρες, group, δικαιωματα, disney, εξαγωγες, gmbh, χωρα, κακος, windows, ομαδες, σημαίνει, smartphones, süddeutsche zeitung, σωματα, σωστο, trojan, υλικο, ωραιο
Τυχαία Θέματα