“Λαγός” της Μέρκελ ο Ρέν;

Με μια προκλητική επιστολή του στους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, ο κοινοτικός επίτροπος, ‘Ολι Ρεν, αποφασίζει και διατάζει για τον αν η ελληνική κυβέρνηση θα διεκδικήσει επαναδιαπραγμάτευση βασικών όρων του Μνημονίου εξαιτίας του λάθους με τον πολλαπλασιαστή που έκανε το ΔΝΤ. Με την επιστολή του ο επίτροπος λέει ουσιαστικά ότι δεν… έχει σημασία το λάθος επειδή ήταν κακή η δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα

το 2009.

Ο Ρεν εμφανίζεται ενοχλημένος από το αίτημα του Γ. Στουρνάρα στο Γιούρογκρουπ να τοποθετηθεί επισήμως για το θέμα και τονίζει: «Οι πρόσφατες μελέτες για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές έχουν εξαιρετικά περιορισμένη χρησιμότητα όσον αφορά την περίπτωση της Ελλάδας. Πράγματι, σε πρόσφατο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στον ελληνικό τύπο, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Olivier Blanchard, υποστήριξε ότι η συσχέτιση της υποαπόδοσης της Ελλάδας με το σχεδιασμό του προγράμματος “αποτελεί μια σοβαρή παρερμηνεία των ιστορικών στοιχείων και της ανάλυσης του ΔΝΤ για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές. Το 2009 το δημοσιονομικό έλλειμμα έφτασε το 15,6% του ΑΕΠ και οι αγορές δεν ήταν πλέον πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν τα υψηλά επίπεδα χρέους της Ελλάδας. Ήταν αυτή η πραγματικότητα που οδήγησε στη συγκρότηση του προγράμματος οικονομικής στήριξης την άνοιξη του 2010. Ωστόσο, η επίμονη αβεβαιότητα και τα προβλήματα εφαρμογής τα πρώτα χρόνια του προγράμματος, είχαν σαν αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να μην μπορεί να επωφεληθεί από τον αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη, που θα έπρεπε να είχε περιορίσει τις μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής».

Πρώτου αναφερθεί ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, ο κ. Ρεν στέκεται ευρύτερα στο θέμα των πολλαπλασιαστών και τις (σ.σ. εσφαλμένες) εκτιμήσεις που διατύπωσε στο παρελθόν η Κομισιόν για την πορεία της ΕΕ.

Ο κ. Ρεν κάνει ορισμένες παρατηρήσεις «όσον αφορά μια συζήτηση που δεν βοηθά και κινδυνεύει να εξανεμίσει την εμπιστοσύνη που με τόσο κόπο δημιουργήσαμε τα τελευταία χρόνια με πολλαπλές ολονύχτιες συζητήσεις. Αναφέρομαι στην συζήτηση για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, δηλαδή των περιθωριακή επίδραση που έχει μια αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής στην οικονομική ανάπτυξη».

Η συζήτηση, συνεχίζει ο Επίτροπος, σε γενικές γραμμές δεν έχει προσφέρει καμία νέα οπτική γωνία. Οι πολλαπλασιαστές είναι μεγαλύτεροι όταν τα νοικοκυριά έχουν μεγάλα χρέη και όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά. Σε αυτό συμφωνούμε όλοι οι οικονομολόγοι. Πέρα όμως από αυτό, η αξιοπιστία των πρόσφατων ερευνών περιορίζεται εξαιτίας του περιορισμένου χρονικού ορίζοντα και του γεγονός ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το γεγονός πως κι άλλοι παράγοντες επηρέασαν την ανάπτυξη σε σχέση με όσα προβλέπονταν το 2010 και 2011».

Με την επιστολή αυτή ο ‘Ολι Ρεν προκαταβάλλει τις προθέσεις των δανειστών και βάζει πάγο στις ελπίδες για αλλαγή της σκληρής πολιτικής λιτότητας. Προφανώς ο επίτροπος λειτουργεί ως η… φωνή της Γερμανίας που δε θέλει να ανοίξει πριν τις εκλογές θέμα επαναδιαπραγμάτευσης, κάτι που ίσως η Μέρκελ το κάνει αργότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα