Λετονία: η εγχείρηση του ΔΝΤ πέτυχε ο ασθενής απέθανε

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι τερματίζεται με… επιτυχία το πρόγραμμα διανειοδότησης στη Λετονία με την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του δανείου ύψους 1.2 δισ. ευρώ. Η χώρα θα λάβει περίπου 638 εκατ. ευρώ και θα αποχωρήσει από τη χώρα απ’ όπου εγκαταστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2008. Συνολικά ΕΕ και ΔΝΤ είχαν θέσει στη διάθεση της Λετονίας δάνειο ύψους 7,5 δισ. ευρώ όμως η Ρίγα είχε αρνηθεί να λάβει αυτό το ποσό και φυσικά πήρε και το ρίσκο

της αλλά και λιγότερα μέτρα.

Η τελευταία έκθεση για τη Λετονία αναφέρει ότι η οικονομία της χώρας επιστρέφει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και έχει βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και τα ελλείμματα.

«Υπάρχουν ακόμα πολλές προκλήσεις καθώς η οικονομική δραστηριότητα παραμένει πολύ υποτονική σε σχέση με τα προ της κρίσης επίπεδα και το ποσοστό της ανεργίας παραμένει υψηλό παρά τη μείωσή του». Το ΔΝΤ διαπιστώνει όμως ότι δυστυχώς η Λετονία έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην ΕΕ του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας. Τα στοιχεία δείχνουν τα εξής:

Η Λετονία βρέθηκε στη χειρότερη οικονομική κρίση μετά το 1929 καθώς τα προηγούμενα τρία χρόνια η συνολική υποχώρηση του ΑΕΠ ανήλθε στο 25%. Η χειρότερη χρονιά για τη χώρα ήταν το 2009 όταν η ύφεση άγγιξε το 18% και η ανεργία το 20%. Αιτία αυτών ήταν η εσωτερική υποτίμηση που ακολουθήθηκε προκειμένου να περιοριστεί το έλλειμμα κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες ως προς το ΑΕΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 10% του πληθυσμού, δηλαδή πάνω από 250.000 άνθρωποι μετανάστευσαν μη αντέχοντας την ανέχεια.

Τώρα αν -τηρουμένων των αναλογιών- όλα αυτά σας θυμίζουν την Ελλάδα, μην εκπλαγείτε. Η εσωτερική υποτίμηση γίνεται ήδη, οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται δραματικά, η φτώχεια έχει ενσκήψει δυναμικά και μόλις «φαγωθεί» το όποιο «λίπος» έχουν οι Ελληνες τότε θα γίνουμε… Λετονοί. Θα φύγουμε από τη χώρα μας (το κάνουμε ήδη), η ανεργία θα είναι στο ζενίθ, η ύφεση δραματική αλλά το ΔΝΤ θα μιλά για επιτυχημένο πρόγραμμα.

Οπως λέμε η εγχείρηση πέτυχε ο ασθενής απέθανε.

Keywords
Τυχαία Θέματα