Οικονομικά δυσοίωνο και το 2012

Οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία του 2012 είναι δεδομένες , ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες: ύφεση στην Ευρώπη, αναιμική ανάπτυξη στις ΗΠΑ-στην καλύτερη περίπτωση. Επίσης, αναμένεται να σημειωθεί μία απότομη επιβράδυνση όσον αφορά τις οικονομίες της Κίνας και των περισσότερων αναδυόμενων οικονομιών του κόσμου. Οι ασιατικές οικονομίες είναι εκτεθειμένες στην Κίνα. Η Λατινική Αμερική είναι εκτεθειμένη λόγω των χαμηλότερων εμπορευματικών τιμών (την στιγμή που μειώνονται οι ρυθμοί ανάπτυξης σε Κίνα και άλλες

αναπτυγμένες οικονομίες).   Παράλληλα, οι χώρες της κεντρικής και η Νότιας Ευρώπης, είναι εκτεθειμένες στην Ευρωζώνη.  Στο μεταξύ, οι  αναταραχές  στη Μέση ανατολή και τα  σοβαρά  οικονομικά προβλήματα που έχουν προκύψει – τόσο στην ευρύτερη περιοχή όσο και διεθνώς- σε συνδυασμό με τις εναλλαγές που προκύπτουν στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι, θα αυξάνουν τις τιμές του  πετρέλαιου με άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Αυτή την στιγμή, η ύφεση στην Ευρωζώνη είναι δεδομένη. Βέβαια, το βάθος και η διάρκειά της δεν μπορούν να προβλεφθούν. Πάντως, η συνεχιζόμενη χρηματοπιστωτική κρίση, τα προβλήματα με τα κρατικά χρέη, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και η δημοσιονομική λιτότητα προμηνύουν   μια αδυσώπητη ύφεση.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες αναπτύσσονται με ρυθμούς χελώνας από το 2010, είναι αντιμέτωπες με ισχυρούς κινδύνους λόγω της κρίσης της Ευρωζώνης.  Επίσης, πρέπει να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις που απορρέουν από τα δημοσιονομικά προσκόμματα,  την αυξανόμενη ύφεση στα νοικοκυριά (αποτέλεσμα της έλλειψης νέων θέσεων εργασίας, της στασιμότητας των εισοδημάτων και της  συνεχιζόμενης πτώσης της «χρηματοπιστωτικής ευμάρειας» και της αγοράς ακινήτων), την επιδείνωση των ανισοτήτων και των πολιτικών αδιεξόδων.

Μεταξύ των άλλων μειζόνων  ανεπτυγμένων οικονομιών, το Ηνωμένο Βασίλειο διανύει μια διπλή εμβάπτιση λόγω της υποβαθμισμένης ανάπτυξης, αποτέλεσμα του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και της έκθεσή της  στην κρίση της Ευρωζώνης.  Στην Ιαπωνία, η «μετασεισμική» ανάκαμψη δεν θα είναι και τόσο επιτυχημένη, καθώς οι αδύναμες κυβερνήσεις δεν θα μπορέσουν να εφαρμόσουν τις απαραίτητες  διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Εν τω μεταξύ, οι ελλείψεις στο μοντέλο ανάπτυξης της Κίνας γίνονται όλο και περισσότερο ορατές. Οι πτώσεις στις τιμές των ακινήτων έχουν προκαλέσει την αρχή μίας αλυσιδωτής αντίδρασης που θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις και στα κρατικά έσοδα. Η “κατασκευαστική έκρηξη” εμφανίζει σημάδια στασιμότητας,  ενώ οι καθαρές εξαγωγές έχουν μετατραπεί σε τροχοπέδη για την ανάπτυξη, κυρίως λόγω της εξασθένησης των ΗΠΑ και της μείωσης της ζήτησης από την Ευρωζώνη.  Έτσι, το έργο των Κινέζων ηγετών για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης αναμένεται αρκετά δύσκολο, επειδή δεν είναι και τόσο εύκολο να εξομαλύνουν την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ακινήτων.

Όμως, δεν είναι μόνοι. Από  την σκοπιά των πολιτικών αποφάσεων, τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Ευρώπη και η Ιαπωνία, αναβάλ

Keywords
Τυχαία Θέματα