Μάχη μέχρις εσχάτων για την διατήρηση των «κόκκινων γραμμών»

07:57 6/2/2012 - Πηγή: Antinews

Μάχη μέχρις εσχάτων για να μην «ξηλωθεί» όλο το υφιστάμενο δίχτυ προστασίας των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και να αποσοβηθεί η επιβολή νέων σκληρών, άκρως υφεσιακών μέτρων σε αντάλλαγμα για το δάνειο των 130 δισ. ευρώ κλήθηκαν να δώσουν ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση κατά τη χθεσινή πεντάωρη, εξαιρετικά κρίσιμη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μολονότι το θρίλερ των διαβουλεύσεων με την Τρόικα

συνεχίζεται και σήμερα, αργά χθες το βράδυ διεφάνη ότι οι σαφείς «κόκκινες γραμμές» που έθεσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς στο τραπέζι –και οι οποίες αντανακλούν με συνέπεια τις θέσεις που έχει διατυπώσει μέχρι σήμερα– απέδωσαν καρπούς, με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι των δανειστών μας να αναδιπλώνονται σε ορισμένα ζητήματα, ύστερα από ένα μπαράζ μαξιμαλιστικών απαιτήσεων και εκβιασμών.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το τοπίο φαίνεται να διαμορφώνεται ως εξής:

ΤΑ ΚΕΡΔΗ:

1.   Διασώζονται ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Η προστασία των Δώρων Χριστουγέννων-Πάσχα και του επιδόματος θερινής αδείας αποτελούσε μία από τις μείζονες μέριμνες του κ. Σαμαρά στο πλαίσιο του σκληρού μπρα ντε φερ με την Τρόικα και όλα δείχνουν πως τελικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. πέτυχε να γίνουν σεβαστές οι θέσεις του στο θέμα αυτό. Παράλληλα, συμφωνήθηκε ο περιορισμός του μη μισθολογικού κόστους, καθώς η Τρόικα ζητούσε μείωση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών τουλάχιστον κατά 5%.

2.   «Παγώνουν» οι αντικειμενικές αξίες. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, την οποία είχε κάνει δεκτή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος εντάσσοντας τη σχετική πρόβλεψη στον Προϋπολογισμό του 2012, αποτελεί ένα κατ’ εξοχήν υφεσιογενές μέτρο. Και αυτό διότι η αναπροσαρμογή τους προς τα πάνω θα συμπαρέσυρε 16 φόρους και τέλη που επιβαρύνουν την ακίνητη περιουσία και υπολογίζονται με βάση τις εκάστοτε ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, όπως οι φόροι μεταβίβασης και κληρονομιάς, αλλά και το, ήδη δυσβάσταχτο, «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Μάλιστα, αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 25% αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2012, όπως ζητούσε το ΔΝΤ, θα προκαλούσε αύξηση του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών (ΕΕΤΗΕ) κατά 14,2% έως 33%. Ο κ. Σαμαράς ήταν ο μόνος που επέμεινε σθεναρά να διατηρηθούν οι αντικειμενικές στα σημερινά επίπεδα και υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να γίνει αυτό αποδεκτό από την Τρόικα.

3.   Αποσύρεται η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ. Ακόμα ένα πρόσθετο βάρος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα ήταν η νέα αύξηση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία τέθηκε επί τάπητος και φαίνεται να υπήρξε συναίνεση για «πάγωμα» τιμολογίων.

ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ:

1.   Ακόμη πιο κάτω ο κατώτατος μισθός. Ο κατώτατος μισθός των 751 ευρώ, που συμπεριλαμβανομένων των Δώρων και του επιδόματος αδείας φθάνει σήμερα τα 877 ευρώ, περιορίζεται κοντά στα 600 ευρώ, ώστε να μην απέχει πολύ από τον αντίστοιχο ισπανικό (748 ευρώ) και πορτογαλικό (566 ευρώ). Ο κ. Σαμαρά

Keywords
Τυχαία Θέματα