«Μάννα εξ ουρανού» οι μετεωρίτες για τους Ρώσους

Όταν ο μετεωρίτης εξερράγη πάνω από την πόλη Τσέλιαμπινσκ της Ρωσίας, η Λαρίσα Μπριγιούκοβα αναρωτήθηκε τι να κάνει την κοτρόνα που της τρύπησε το ταβάνι. Τη Δευτέρα, ένας άγνωστος της χτύπησε την πόρτα και της πρόσφερε 60 δολάρια. Μετά από παζάρια, έφτασαν στα 230. Λίγες ώρες αργότερα, ένας άλλος χτύπησε την πόρτα, κοίταξε το ταβάνι και της πρόσφερε 1.300 δολάρια.

Την περασμένη Παρασκευή ένας μετεωρίτης έφερε τον τρόμο απ’ τον ουρανό, σπάζοντας παράθυρα και τραυματίζοντας ανθρώπους στην αχανή Σιβηρία. Όπως αποδείχθηκε όμως εκ των υστέρων, αυτό που έπεσε ήταν «χρυσός» και πολλοί

σπεύδουν να ξεθάψουν κομμάτια από το βαθύ χιόνι.

Παρότι το εμπόριο θραυσμάτων από μετεωρίτες είναι παράνομο, υπάρχει μια παγκόσμια αγορά που ανθεί, με τα θραύσματα να πωλούνται στο Internet, συνήθως σε χαμηλές τιμές. Τουλάχιστον ένα θραύσμα υπήρχε στο eBay τη Δευτέρα, αντί 32 δολαρίων, ενώ υπάρχει και η ιστοσελίδα Star-bits.com που ειδικεύεται στο θέμα –προς απογοήτευση των επιστημόνων και των χωρών όπου βρέθηκαν τα αντικείμενα.

Η NASA ανέφερε ότι ο μετεωρίτης, ο μεγαλύτερος που εισχώρησε στη γήινη ατμόσφαιρα τα τελευταία 100 χρόνια, θα μπορούσε να διασπαστεί σε χιλιάδες κομμάτια. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν επιδοθεί στο ψάξιμό τους. Όπως λένε, ψάχνεις μια τρύπα στο χιόνι και στο βάθος υπάρχει ο μετεωρίτης –κάτι μικρές μαύρες πέτρες που μοιάζουν με ποταμίσιες. Οι κάτοικοι έχουν γεμίσει σπιρτόκουτα και κουτάκια που έχουν στο σπίτι τους με τις πέτρες. Κάποιοι πάλι δηλώνουν ότι δεν θα τα πουλήσουν και θα τα κληροδοτήσουν στα εγγόνια τους.

Η αγωνία όμως κορυφώθηκε την Δευτέρα, όταν έφτασαν στην περιοχή άγνωστα αυτοκίνητα, με κάποιους άντρες που αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις και πρόσφεραν χιλιάδες δολάρια για θραύσματα. Κατά έναν περίεργο τρόπο, δεν υπήρχαν πουθενά Αρχές. Το οικονομικό site M3-Media ανέφερε ότι, σύμφωνα με το ρωσικό νόμο, κάποιος μπορεί να αποκτήσει τίτλο για έναν μετεωρίτη, μόνο όμως αν το αναφέρει στις Αρχές και το δώσει σε εργαστήρια για εξετάσεις. Το εργαστήριο χρεώνει 20% της αξίας του αντικειμένου για το πιστοποιητικό που δίνει η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών.

Στην πράξη, όμως, η αναζήτηση για τα υπολείμματα του μετεωρίτη έχει γίνει ένας άναρχος αγώνας με παντελή έλλειψη συντονισμένης προσπάθειας ή επιστημονικής εποπτείας, όσον αφορά τη συλλογή των δειγμάτων ενός από τα πιο σημαντικά γεγονότα εδώ και χρόνια για την κοινότητα των επιστημόνων που μελετούν αυτά τα πράγματα.

«Δεν έχουμε ένα μηχανισμό για να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο», δήλωσε ο Βίκτορ Γκροκόφσκι, επίκουρος καθηγητής μεταλλουργίας στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο στα Νότια Ουράλια. Η πρώτη επιστημονική ομάδα αναμένεται να φτάσει την Τρίτη. Οι αρχές πάντως απαγόρευσαν σε κάποιους επιστήμονες να επισκεφθούν την περιοχή. «Στέλνουμε διαστημόπλοια σε αστεροειδείς για να μας φέρουν αυτό το υλικό, με μεγάλες δαπάνες, και τώρα το έχουμε μπροστά μας. Θα ήταν προτιμότερο η κυβέρνηση να συνεργαζόταν καλύτερα» σχολιάζει ο καθηγητής.

Τα θραύσματα προσγειώθηκαν σε ένα κοινωνικό τοπίο δυσπιστίας των αρχών, όπου η διαφθορά στην αστυνομία είναι ευρέως διαδεδομένη. Κάποιοι αρνούνται να μιλήσουν για το τι θα μπορούσαν να έχουν βρει τα παιδιά τους. Άλλοι εξέφρασαν το φόβο ότι η αστυνομία θα κατασχέσει τις πέτρες – και βέβαια στη συνέχεια θα τις πουλήσει. «Κανείς δεν ξέρει τίποτα. Κανείς δεν λέει τίποτα» σχολιάζει κάποιος.

nytimes

Keywords
Τυχαία Θέματα