Μαριάνο Ραχόι: «Μνημειώδης αποτυχία» η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

19:18 3/9/2012 - Πηγή: Antinews

Σε τέσσερις ευρωπαϊκές εφημερίδες έδωσε συνέντευξη ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι (τη γερμανική Bild, τη γαλλική Journal du Dimanche, την ιταλική Corriere della Sera και την ισπανική ABC) και σε όλες τόνισε το ίδιο πράγμα: την επιτακτική ανάγκη για ένα χρονοδιάγραμμα όσον αφορά την υιοθέτηση ευρωομολόγων, με ορίζοντα το 2018. Μεταξύ άλλων, ο Ραχόι ζητά να

ληφθούν άμεσα δράσεις για την αντιμετώπιση

της μη βιώσιμης για πολύ απόκλισης στο κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης, ενώ επαναλαμβάνει πως μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν «μνημειώδης αποτυχία για την ΕΕ».

Όσον αφορά πάντως τα εσωτερικά της χώρας του, ο Ραχόι απέφυγε να αναφέρει εάν η Μαδρίτη θα ζητήσει επέμβαση της ΕΚΤ ή βοήθεια από τους μηχανισμούς στήριξης, υποστηρίζοντας πως σε τέτοια περίπτωση η επιβολή όρων θα ήταν άσκοπη. Τόνισε επίσης ότι οι ισπανικές τράπεζες θα είναι απολύτως ασφαλείς όταν πάρουν τα κεφάλαια που έχουν αποφασιστεί. Υπογράμμισε τέλος, ότι τα ισπανικά ομόλογα υφίστανται μεγάλη πίεση στις αγορές και ότι «πρέπει να λυθεί το πρόβλημα των μεγάλων διαφορών στα επιτόκια». Η νομισματική ένωση «δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν πολλές χώρες δανείζονται με αρνητικά επιτόκια και άλλες με δυσβάσταχτο κόστος» σχολίασε. Όσον αφορά τώρα την πορεία για τη δημοσιονομική ενοποίηση, ο Ραχόι αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχει διαβιβάσει στον πρόεδρο της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι, και προβλέπουν μια τραπεζική ένωση, με το εξής χρονοδιάγραμμα: εκπλήρωση των μέτρων για φορολογική και οικονομική σύγκλιση μέχρι το 2014, κοινοτική εποπτεία των εθνικών προϋπολογισμών μέχρι το 2016 και έκδοση κοινών ομολόγων το 2018.

Για την χώρα μας δήλωσε ότι «μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν μνημειώδης αποτυχία όχι μόνο για την ίδια την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την ΕΕ». Και τόνισε: «ζητήσαμε από τους Έλληνες να εκφράζουν στις τελευταίες εκλογές την εμπιστοσύνη τους στο ευρώ, όπερ και έπραξαν».

http://www.bloomberg.com/news/2012-09-02/rajoy-says-euro-zone-must-tackle-widely-disparate-debt-spreads.html

Keywords
Τυχαία Θέματα