Μείωση των ελλειμμάτων τους στο 90% θα εξετάσουν οι G20

Πρόταση για τη μείωση των ελλειμμάτων τους στο 90% του ΑΕΠ θα εξετάσουν στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα οι χώρες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, όπως μεταδίδει αποκλειστικά το Reuters, επικαλούμενο έγγραφο ομάδας εργασίας της G20. Η πρόταση ακολουθεί τη συμφωνία των ηγετών των χωρών, τον Ιούνιο του περασμένου έτους, να θέσουν φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των χρεών τους μετά το 2016, όταν και, σύμφωνα με τη

συμφωνία του Τορόντο το 2010, το χρέος θα πρέπει να σταματήσει να αυξάνεται.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η Ε.Ε. έχει ήδη ως όριο για το χρέος το 60% του ΑΕΠ και αναμένεται να προτείνει ένα χαμηλότερο στόχο στη συνάντηση της G20. «Οι αναπτυγμένες οικονομίες της G20 πρέπει να δεσμευτούν σε μία κοινή μείωση του χρέους, συμπεριλαμβανομένων και σχεδίων δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο θα κατευθύνει σε ένα ξεκάθαρο και αξιόπιστο καθοδικό δρόμο τα επίπεδα των κρατικών χρεών» αναφέρει το έγγραφο. Ένας τέτοιος στόχος ωστόσο ίσως αποδειχθεί αδύνατος για χώρες όπως η Ιαπωνία, της οποίας το χρέος είναι μεγαλύτερο από το 200% του ΑΕΠ.

Η Ε.Ε. αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να προειδοποιήσει την Ιαπωνία για τις πρόσφατες πολιτικές που ανακοίνωσε. «Καλωσορίζουμε τις προσπάθειες της Ιαπωνίας να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες ανησυχίες παραμένουν καθώς οι τρέχουσες οικονομικές πολιτικές αυξάνουν την εξάρτηση της Ιαπωνίας στα προγράμματα δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης τη στιγμή που χρειάζονται βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων» σημειώνεται στο έγγραφο. «Λαμβάνοντας υπόψη το αυξημένο δημόσιο χρέος, στηρίζουμε τα επερχόμενα μέτρα προσαρμογής, όπως η αύξηση του φόρου κατανάλωσης το 2014 και το 2015». Η Ε.Ε. αναμένεται επίσης να καλέσει την Κίνα να επιταχύνει τη φιλελευθεροποίηση του τραπεζικού κλάδου και την ενίσχυση του κοινωνικού δίχτυ ασφαλείας και να κινηθεί γρηγορότερα στον καθορισμό των ισοτιμιών από τις αγορές.

reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα