Μέρκελ και Πατριάρχης Βαρθολομαίος …τα ψέλνουν στον Ερντογάν για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Στα πλαίσια της επίσημης επισκέψεως της καγκελαρίου Μέρκελ στην Άγκυρα έλαβε χώρα την Δευτέρα για μιάμιση ώρα, κεκλεισμένων των θυρών και στην πρωθυπουργική κατοικία, συνάντηση της ίδιας, του Ερντογάν και του Μουφτή της Άγκυρας με τους θρησκευτικούς ταγούς των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων που εγκαταβιούν στην Τουρκία. Υπενθυμίζουμε ότι η Μέρκελ αποτελεί ένα από τα βασικά εμπόδια της ένταξης της Τουρκίας

στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο χριστιανοδημοκρατικός χαρακτήρας του κόμματός της αλλά και η καταγωγή της από τον πάστορα πατέρα της δημιουργούν μια επιπρόσθετη ευαισθησία στα θέματα των θρησκευτικών ελευθεριών και ιδία των χριστιανικών.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέθεσε στην καγκελάριο Μέρκελ, παρόντος του Ερντογάν και εις επήκοόν του, τα προβλήματα θρησκευτικής ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζει η κοινότητα των Ελλήνων Ορθοδόξων, των Ρωμηών, ενώ έθεσε εμμέσως ζήτημα ελλιπούς ισότητας των πολιτών της Τουρκίας. Και οι υπόλοιποι θρησκευτικοί ηγέτες… ξεθάρρεψαν μετά την τοποθέτηση Βαρθολομαίου, τηρουμένων πάντα των αναλογιών και στα πλαίσια της επισημότητας της συναντήσεως, με αποτέλεσμα, όπως λένε οι πληροφορίες μας, να είχε ο Ερντογάν και καλύτερες ημέρες στην ζωή του.

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν των Πατριαρχείων, «Ὁ Πατριάρχης [...] ἀνέπτυξε τά προβλήματα καί τά αἰτήματα εἰς τόν χῶρον τῶν ἀνθρωπίνων δικαιωμάτων, ἰδιαιτέρως τῆς ἐλευθερίας θρησκείας, συνειδήσεως καί θρησκευτικῆς ἐκπαιδεύσεως, ἐνῷ ἐπεσήμανε τήν ἀνάγκην τοῦ ἐμπράκτου σεβασμοῦ τῆς ἰσότητος ὅλων τῶν πολιτῶν, λαϊκῶν καί κληρικῶν, ὡς πολιτῶν τῆς χώρας, ἄνευ τῶν εἰς βάρος των διακρίσεων καί ἀδικιῶν τοῦ παρελθόντος. Ὡσαύτως καί οἱ λοιποί ἐκπρόσωποι τῶν Μειονοτήτων κατά σειράν ἐξέθεσαν τά τῶν Κοινοτήτων αὐτῶν».

Αναμένεται το κατά πόσον θα επηρεαστεί η στάση της ίδιας της καγκελαρίου από τα διαμειφθέντα, το αν θα θέτει στο μέλλον τα εν λόγω ζητήματα με μεγαλύτερη σφοδρότητα και επίταση… Πλέον πάντως αποκλείεται να πετύχει η τουρκική προσπάθεια να κρυφτούν κάτω από το χαλί, διότι οι αρμόδιοι αποκτούν ιδία γνώση.

Σωτήρης Μητραλέξης

Keywords
Τυχαία Θέματα