Μοχάμεντ Μόρσι: ο νέος… σταρ της Μέσης Ανατολής

Η συμφωνία στη Γάζα ανέδειξε τον ισλαμιστή πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι σε κεντρικό «παίκτη» στη Μέση Ανατολή. Καθώς το Κάιρο βρέθηκε στο κέντρο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Χαμάς και στο Ισραήλ, ο νέος αιγύπτιος πρόεδρος που προέρχεται από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα φαίνεται να έχει συγκεντρώσει στα χέρια του σημαντική πολιτική δύναμη. Στις διαπραγματεύσεις επέκρινε την επιθετικότητα του Ισραήλ, χωρίς όμως να προσβάλει την 33ετή ειρηνευτική συμφωνία με το ισραηλινό κράτος.

Ο

Μόρσι κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, που κάποτε ανησυχούσαν για την άνοδο ενός ισλαμιστή ηγέτη στην Αίγυπτο. Ακόμα και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον τον ευχαρίστησε για τον τερματισμό της βίας και τόνισε τον νέο ρόλο της Αιγύπτου στην περιοχή. Όλη την εβδομάδα της κρίσης φάνηκε ως η κεντρική μορφή για την επίλυση του προβλήματος και το παλάτι του στο Κάιρο έγινε το διπλωματικό κέντρο της Μέσης Ανατολής. Συνάντησε τον τούρκο πρωθυπουργό και τον εμίρη του Κατάρ, τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών και πολλούς ακόμα άραβες αξιωματούχους, ενώ ισραηλινοί αξιωματούχοι μετέβησαν στην Αίγυπτο –αν και δεν μίλησαν απευθείας μαζί του, όπως αρνούνται να κάνουν και όλοι οι ηγέτες της Αδελφότητας. Και μέσα σε όλα, ο Μόρσι υποστήριξε ανοιχτά τη Χαμάς, κατηγορώντας το Ισραήλ για τους βομβαρδισμούς.

Ιδεολογικά, η Μουσουλμανική Αδελφότητα υποστηρίζει τη χρήση βίας για την απελευθέρωση της «μουσουλμανικής γης» και δεν αποδέχεται τη Συνθήκη Ειρήνης του 1979 με το Ισραήλ. Από τότε όμως που ο Μόρσι ήρθε στην εξουσία έγιναν πιο πραγματιστές. Όταν ξέσπασε η τελευταία επίθεση, ο Μόρσι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ομπάμα και παρότι διαφώνησαν για τον φταίχτη, συμφώνησαν στη συνέχιση του διαλόγου. Ο Μόρσι επίσης κράτησε μια πιο διαλλακτική στάση, επιτρέποντας στους παλαιστίνιους τραυματίες να νοσηλευθούν σε αιγυπτιακά νοσοκομεία, κάτι που ο προκάτοχός του Χόσνι Μουμπάρακ δεν είχε κάνει το 2008 προκειμένου να κρατήσει τα σύνορα κλειστά.  Έστειλε επίσης τον πρωθυπουργό του Χασάμ Καντίλ στη Γάζα, σε μια συμβολική επίσκεψη. Η φωτογραφία του να φιλά το άψυχο κορμί ενός παιδιού ήταν πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες του Καΐρου.

Από την αρχή της προεδρίας του, ο Μόρσι χρησιμοποίησε δυναμικά την εξωτερική πολιτική. Οι επικριτές του λένε ότι του προσδίδει ένα υψηλό διεθνές προφίλ με λίγες ευθύνες, αποφεύγοντας τα προβλήματα στο εσωτερικό, όπου ο λαός αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την ανεργία, τις υψηλές τιμές και την εγκληματικότητα. Ο Μόρσι ξεκίνησε με ένα σκληρό λόγο στο Ιράν τον περασμένο Αύγουστο, καλώντας τον σύμμαχο της Τεχεράνης και πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσαντ να παραιτηθεί. Ίδρυσε μια ομάδα εργασίας με το Ιράν, την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία, επιχειρώντας να βρουν μια λύση στον πόλεμο της Συρίας.

Η Γάζα είναι πιο επικίνδυνη γι’ αυτόν αν η κατάπαυση του πυρός αποτύχει. Οι Αιγύπτιοι έχουν έντονα συναισθήματα για αυτό που βλέπουν εδώ και δεκαετίες να συμβαίνει στους Παλαιστίνιους. Και είναι ήδη αρ

Keywords
Τυχαία Θέματα