Μόσχα:«Πράκτορες» ξένων συμφερόντων οι ΜΚΟ

09:49 9/7/2012 - Πηγή: Antinews

Το κόμμα του Πούτιν, «Ενιαία Ρωσία», κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο, το οποίο προτείνει την πλήρη αλλαγή του καθεστώτος που διέπει τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που ασκούν πολιτική δραστηριότητα στη Ρωσία, αλλά χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό.

Οι βουλευτές επιμένουν στην ανάγκη δημιουργίας ενός ειδικού μητρώου για όλους τους οργανισμούς, οι οποίοι χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό, και κατά τους συντάκτες του νομοσχεδίου, αποτελούν στην ουσία «ξένους πράκτορες».

Ωστόσο, ο όρος αυτός δεν υπονοεί κατασκοπευτική δραστηριότητα και μετάδοση ευαίσθητων πληροφοριών, αλλά ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εξυπηρετούν τα συμφέροντα άλλου κράτους.

Αν το νομοσχέδιο εγκριθεί, οι «ξένοι πράκτορες» θα έχουν την υποχρέωση να υποβάλλονται σε ετήσιο λογιστικό έλεγχο, και να δημοσιεύουν κάθε έξι μήνες απολογισμό. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης, τη δυνατότητα διεξαγωγής εκτάκτων ελέγχων, αιτία για την οποία θα μπορούν να είναι καταγγελίες πολιτών ή δημοσιεύματα για δραστηριότητες των συγκεκριμένων οργανώσεων, που έχουν ενδείξεις εξτρεμιστικής δράσης.

Χρηματοδοτήσεις από το εξωτερικό.

Στη Ρωσία υπάρχουν πάνω από 230 χιλιάδες κοινωνικές οργανώσεις, εκ των οποίων το 30% είναι ανενεργές. Μία φορά το χρόνο, το υπουργείο Δικαιοσύνης ελέγχει τις δομές αυτές. Όμως, όπως γράφει η «Ροσσίσκαγια Γκαζέτα», δεν γίνεται ουσιαστικός έλεγχος για το πώς, από πού λαμβάνουν χρήματα, και ποιους σκοπούς εξυπηρετούν οι πόροι που αποκτούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας, το 70% των χρηματοδοτήσεών τους προέρχεται από τους προϋπολογισμούς ξένων κρατών, το 20% από πολυεθνικές εταιρίες, και ένα 10-15% από ιδιωτικές δωρεές.

Πολλές από τις «επιδοτήσεις» μάλιστα, είναι εκ του πονηρού. Ιδού τι λέγει στη «Ροσσίσκαγια Γκαζέτα» για την οργάνωση, «Ψήφος», η οποία συμμετείχε ενεργά στον έλεγχο των βουλευτικών εκλογών το Δεκέμβριο, ένας εκ των συντακτών του νομοσχεδίου, ο βουλευτής Αλεξάντρ Σιντιάκιν:«Η οργάνωση το 2011 ξόδεψε 2 δις. δολάρια, ενώ τα προηγούμενα χρόνια πολύ λιγότερα. Είναι σαφές ότι το 2011 τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν ενόψει των τότε επικείμενων εκλογών, προκειμένου να δυσφημιστούν όλες οι πολιτικές διαδικασίες στη χώρα μας. Όλοι οι πολίτες λοιπόν έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν ότι αυτή η οργάνωση εκτελεί καθήκοντα ξένου πράκτορα».

Αμερικανικό μοντέλο.

«Το νομοσχέδιο σε μεγάλο βαθμό ακολουθεί τα πρότυπα της αντίστοιχης αμερικανικής νομοθεσίας», ανέφερε στη «Ροσσίσκαγια Γκαζέτα» πηγή στο Κρεμλίνο. «Από τις 230 οργανώσεις στη χώρα μας, μόνο μερικές δεκάδες χιλιάδες λαμβάνουν χρήματα από το εξωτερικό και η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν ασχολείται με την πολιτική». Έτσι λοιπόν, την ιδιότητα του «ξένου πράκτορα» θα λάβουν μόνο εκείνες που η δραστηριότητά τους έχει πολιτική υφή. «Κατ’ αυτό τον τρόπο ορίζουμε νέους πολιτισμένους κανόνες παιχνιδιού», διευκρινίζει η ίδια πηγή.

Στις ομοιότητες με το αμερικανικό δίκαιο αναφέρεται και η διευθύντρια του Ινστιτούτου μελετών και πρωτοβουλιών εξωτερικής πολιτικής, Βερόνικα Κρασενίννικοβα,

Keywords
Τυχαία Θέματα