Βεβήλωσαν 51 τάφους Γερμανών στρατιωτών στην Γαλλία

08:23 9/7/2012 - Πηγή: Antinews

φωτ.αρχείου

H βεβήλωση των τάφων 51 Γερμανών στρατιωτών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε κοιμητήριο των Αρδεννών επισκίασε την 50χρονη επέτειο γαλλογερμανικής φιλίας, που γιόρτασαν χθες ο Φρανσουά Ολάντ και η Ανγκελα Μέρκελ στον καθεδρικό ναό της Ρεμς, σε ανάμνηση της ιστορικής συνάντησης Σαρλ ντε Γκολ – Κόνραντ Αντενάουερ, στις 8 Ιουλίου 1962. Το πρωτοφανές μεταπολεμικά περιστατικό συνέβη στο Σεντ Ετιέν-α-Αρν, μόλις 40

χιλιόμετρα από τη Ρεμς, κοντά στα γαλλογερμανικά σύνορα, και ήταν ένα ακόμη μαύρο σύννεφο στην Ευρώπη της κρίσης χρέους.

Ο βανδαλισμός

«Καμιά σκοτεινή δύναμη και καμία βλακεία δεν θα καταφέρει να αλλοιώσει τη βαθιά γαλλογερμανική φιλία, που εμπνέει και δίνει το παράδειγμα στην Ευρώπη», σχολίασε ο Ολάντ. Οι υπουργοί Εσωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μανουέλ Βαλς και Μπερνάρ Καζνέβ, καταδίκασαν σθεναρά την «ασεβή, ηλίθια και απολύτως απαράδεκτη ενέργεια», που έγινε παραμονή της συνάντησης στη Ρεμς. Οι γαλλικές Αρχές δεν έχουν καταλήξει αν το σπάσιμο των σταυρών στους 51 γερμανικούς τάφους  έγινε «σκόπιμα ή από ανευθυνότητα». Πάντως στο νεκροταφείο βρέθηκαν σπασμένα μπουκάλια αλκοόλ, ενώ φαίνεται πως οι βάνδαλοι χρησιμοποίησαν τους ξύλινους γερμανικούς σταυρούς για προσάναμμα, χωρίς να αφήσουν κάποια προκήρυξη ή στοιχείο για την ταυτότητά τους. Να σημειωθεί ότι στο κοιμητήριο των Αρδεννών αναπαύονται 12.000 νεκροί του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου διαφόρων εθνικοτήτων, ενώ η περιοχή κουβαλάει ιδιαίτερο συμβολισμό ως θέατρο σκληρών επιχειρήσεων στον Γαλλοπρωσικό (1870), στον Α΄ (1914-18) και στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1939-45).

Καμπανάκι Ολάντ

Λίγα χιλιόμετρα παραπέρα ο Ολάντ και η Μέρκελ προσπάθησαν να δώσουν διαφορετική εικόνα, κάνοντας λόγο για «μια από τις σημαντικότερες φιλίες σε διεθνές επίπεδο, που είναι ανοιχτή και σε άλλους». Η καγκελάριος επισήμανε την ανάγκη να προχωρήσει οπωσδήποτε η πολιτική ένωση της Ευρώπης, παρόλο που «αποτελεί ηράκλειο άθλο», αφού «αυτός είναι ο μόνος τρόπος να βγούμε από την κρίση». Στην προσφώνησή του, ο οικοδεσπότης κάλεσε μεν την «κυρία καγκελάριο» να βαδίσουν μαζί έναν καινούργιο δρόμο που θα εμβαθύνει τη γαλλογερμανική φιλία, προσθέτοντας ωστόσο ότι χρειάζεται προσοχή στο θέμα της πολιτικής ενοποίησης, αφού κάποιες χώρες φοβούνται απώλεια της εθνικής τους κυριαρχίας, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε στην εφημερίδα «L’Union» πως δεν πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τη γαλλογερμανική σχέση ως «διευθυντήριο» που αποφασίζει για λογαριασμό των άλλων.

Γιάννης Παπαδάτος για τον Ελεύθερο Τύπο

Keywords
Τυχαία Θέματα