Ναι στην επιμήκυνση, πάγος στο κούρεμα

Όπως γράφαμε και σε προηγούμενη ανάρτηση, οι οικονομικοί φωστήρες άρχισαν να καταλαβαίνουν το έγκλημα σε βάρος της Ελλάδας και τώρα εισηγούνται επιμήκυνση του προγράμματος ενώ άλλοι τολμούν και μιλούν για νέο κούρεμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Der Spiegel που θα κυκλοφορήσει αύριο,

η Τρόικα -αυτή που βρίσκεται σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών και διαπραγματεύεται το μέλλον μας- έχει εισηγηθεί στην Ευρωζώνη να παραχωρήσει στην Ελλάδα δύο χρόνια ακόμη για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος προσαρμογής.

Κατά αυτόν τον τρόπο οι εκπρόσωποι θα έχουν “περισσότερα περιθώρια” για την έκθεση τους, γράφει το περιοδικό.

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται επίσης πως εντός της τρόικας υπάρχουν «διαφορετικές απόψεις» για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, το μόνο ορατό κι εφικτό αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι το σενάριο της επιμήκυνσης καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, αν δε συμβεί κάτι τέτοιο τα μέτρα για τη διετία θα εκτοξευτούν στα 18 δισ. ευρώ!

Σε ότι αφορά το κούρεμα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών βάζουν τέλος στο συγκεκριμένο σενάριο τονίζοντας ότι ενδεχόμενη απόφαση για κούρεμα θα σήμαινε χρεοκοπία της Ελλάδα, δηλαδή η Γερμανία παύει να δίνει λεφτά. «Κούρεμα σημαίνει ότι η Ελλάδα βγαίνει από το ευρώ. Δεν υπάρχει κούρεμα. Η βιωσιμότητα του χρέους κατά τα δικά μας σενάρια επιτυγχάνεται χωρίς κούρεμα. Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο καλά θα πάει η ελληνική οικονομία. Είναι μεγάλη η ύφεση που έχουμε τα τελευταία 6 χρόνια. Το πράγμα θα «γυρίσει» μετά τη δόση. Ποτέ στην ιστορία του καπιταλισμού δεν υπάρχει χώρα που να έχει ύφεση 10 χρόνια. Αν πάρουμε τη δόση και έρθουν στην Ελλάδα χρήματα – το κλίμα έχει, ήδη, “γυρίσει” – πολλοί επενδυτές θα έρθουν στην Ελλάδα για να επενδύσουν». Αυτό τονίζουν πηγές προσκείμενες στον Γ. Στουρνάρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα