Νέα φορολογική επέλαση 7,4 δισ. ευρώ για 5,5 εκατ. Έλληνες

Ισχυρό σοκ για 5,5 εκατομμύρια μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποτελέσει η προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να εφαρμόσει τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2012. Οι πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις που προβλέπει ο νέος Προϋπολογισμός για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, τις περιουσίες τους και την κατανάλωσή τους υπερβαίνουν τα 7,4 δισ. ευρώ.

Η προσπάθεια επίτευξης της πρόβλεψης αυτής

θα οδηγήσει σε πλήρη εξαθλίωση τα περισσότερα νοικοκυριά, θα εκτινάξει σε επίπεδα υψηλότερα του 7% την ύφεση της οικονομίας το επόμενο έτος, θα τινάξει στον αέρα τον ίδιο τον Προϋπολογισμό και θα οδηγήσει και πάλι σε εκτροχιασμό όλο το νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που θα επιχειρήσουν τις επόμενες ημέρες να συμφωνήσουν η κυβέρνηση και η Τρόικα.

Ειδικά για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους το σοκ θα είναι τετραπλό, καθώς θα επιβαρυνθούν με υπέρμετρα αυξημένους φόρους για τα εισοδήματα του 2011 (με την εκκαθάριση των δηλώσεων που θα υποβάλουν την άνοιξη του 2012), με σημαντικά «φουσκωμένες» κρατήσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών καθ’ όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους, με ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2011 και με προκαταβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2012 μέσω περαιτέρω αύξησης των κρατήσεων στις αποδοχές τους.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου Κρατικού Προϋπολογισμού, τα έσοδα από τους φόρους στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, την περιουσία και την κατανάλωση πετρελαίου πρέπει να αυξηθούν το 2012 κατά ποσοστό 74,5% ή κατά 7,426 δισ. ευρώ! Κατά το ποσοστό και το ποσό αυτό πρέπει, συγκεκριμένα, να αυξηθούν οι εισπράξεις του κράτους από 18 επιμέρους κατηγορίες άμεσων και έμμεσων φόρων, που είναι οι εξής:

1 Ο φόρος εισοδήματος που πληρώνουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, εμποροβιοτέχνες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και εισοδηματίες με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων

Τα έσοδα από την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπεται να αυξηθούν κατά 56,55% ή κατά 971 εκατ. ευρώ το 2012 και να ανέλθουν στα 2,688 δισ. ευρώ. Στην επίτευξη του στόχου αυτού εκτιμάται ότι θα συμβάλουν τα ακόλουθα φοροεισπρακτικά μέτρα που ήδη έχουν νομοθετηθεί για τα εισοδήματα του 2011:

Ι Μείωση του βασικού αφορολογήτου ορίου εισοδήματος κατά 58,3% ή κατά 7.000 ευρώ από τις 12.000 στις 5.000 ευρώ. Μόνο για τους φορολογούμενους ηλικίας μέχρι 30 ετών, τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες που έχουν φέτος ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ θα ισχύσει αφορολόγητο όριο 9.000 ευρώ.

ΙΙ Μείωση του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων και αυξήσεις στους συντελεστές φόρου για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

ΙΙΙ Μείωση των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων που ισχύουν για τους φορολογούμενους με 3 ή περισσότερα προστατευόμενα παιδιά. Τα όρια αυτά μειώνονται από τις 11.500 στις 7.000 ευρώ για τα 3 τέκνα και από τις 13.500 στις 10.000 ευρώ για τα 4 τέκνα.

ΙV Περικοπές στις εκπτώσεις δαπανών. Συγκεκριμένα:

Keywords
Τυχαία Θέματα