Νομικές συμβουλές για την έξοδο από το Ευρώ

Επιβεβλημένο κλείσιμο του τραπεζικού κλάδου, περιορισμοί στις κινήσεις συναλλάγματος και μαζικές αντιδικίες με αποφάσεις που δεν θα μπορούν να εφαρμοστούν… Αυτά είναι κάποια από τα σενάρια που μελετούν πλέον νομικές και συμβουλευτικές εταιρείες για τους πελάτες τους καθώς κορυφώνονται οι ανησυχίες ότι μία χώρα θα μπορούσε να βρεθεί εκτός ευρωζώνης.

Εταιρείες και νομικοί σύμβουλοι προετοιμάζονται για τα χειρότερα εν μέσω φρενίτιδας επαφών και διπλωματικών μπρα ντε φερ αυτή την εβδομάδα μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες νομικών συμβούλων σε ΗΠΑ

και Βρετανία έχουν κινητοποιηθεί κατόπιν υποδείξεως των πελατών τους – από τράπεζες και επιχειρήσεις, μέχρι hedge funds και κυβερνήσεις – ώστε να εξακριβώσουν τι μέλλει γενέσθαι εάν καταρρεύσει η ευρωζώνη. Τα πιο δυσμενή σενάρια υποδεικνύουν πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση.

«Οι πελάτες έχουν πολλά ερωτήματα, ορισμένα εκ των οποίων αφορούν την ΕΕ, όπως το πώςμία χώρα μπορεί να βρεθεί εκτός ευρώ και ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα σε αυτή την περίπτωση», δηλώνει ο Jay Modrall, συνέταιρος στην αμερικανική νομική εταιρεία Cleary Gottlieb Steen & Hamilton, που μεταξύ άλλων λειτουργεί ως σύμβουλος και της ελληνικής κυβέρνησης. 

«Άλλοι ρωτούν για τον αντίκτυπο μίας υποθετικής εξόδου από το ευρώ σε διάφορους τύπους συμβατικών υποχρεώσεων με βάση διαφορετικά σενάρια, και το εάν η έξοδος είναι νόμιμη ή όχι βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας», συμπληρώνει.

Οι εταιρείες νομικών συμβούλων εξετάζουν συγκεκριμένα τις δανειακές συμβάσεις και τα ομόλογα της Ελλάδας. Μελετούν επίσης παραδείγματα της σύγχρονης ιστορίας- όπως τη διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης, την ανεξαρτητοποίηση της Σλοβενίας από την Γιουγκοσλαβία, την υποτίμηση της Αργεντινής – για ενδείξεις ως προς το ποιες θα μπορούσε να είναι οι επιπτώσεις για μία χώρα που θα βρεθεί εκτός ευρώ.

«Εάν μία χώρα βρεθεί εκτός ευρωζώνης θα οδηγηθεί στην απόλυτη κατάρρευση», αναφέρει ο Charles Proctor, συνέταιρος στην Edwards Wildman και συμπληρώνει: «θα πρέπει να κλείσει τις τράπεζές της, να επιβάλει κεφαλαιουχικούς περιορισμούς και να εκδώσει νέο νόμισμα. Είναι μία επικίνδυνη αρχή σε μία πολύ δύσκολη διαδικασία».

Σύμφωνα με κεντρικό τραπεζίτη που είχε παίξει ενεργό ρόλο στην δημιουργία του ευρώ, ακόμη και η έξοδος μίας χώρας της περιφέρειας μπορεί να βρίθει νομικών θεμάτων.

«Το μέγεθος των λεπτομερειών που θα πρέπει να εξεταστούν για την αναπροσαρμογή των ονομαστικών αξιών είναι τόσο μεγάλο που μας πήρε τρία χρόνια, με τον κόσμο να δουλεύει νυχθημερόν. Και ήταν σχετικά εύκολο γιατί οι συναλλαγματικές ισοτιμίες είχαν ήδη διαμορφωθεί» εξηγεί και συμπληρώνει: «Αυτό που συζητούμε τώρα είναι να περάσει μία χώραέναν νόμο που να καταγράφει λεπτομερώς τι θα γίνει με κάθε συμβόλαιο, όχι μόνο μεταξύ τραπεζών και επιχειρήσεων, αλλά και μεταξύ ιδιωτών, τα ενοικιαστήρια συμβόλαια των ακινήτων, τους λογαριασμούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κλπ».

Ακόμη και με την προϋπόθεση ότι μία χώρα θέλει να φύγει – ή οι άλλες την

Keywords
Τυχαία Θέματα