Ο Αλμούνια «καθίζει στο εδώλιο» Παπακωνσταντίνου – Γεωργίου

(Ανανεωμένο). Ψυχρολουσία για τον Παπακωνσταντίνου και τον Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ ήταν η επιστολή του Αλμούνια που έφθασε στην εξεταστική επιτροπή. Ο πρώην επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. «αδειάζει» τις δήθεν επιστημονικές μεθόδους τους και καταρρίπτει τους ισχυρισμούς τους.

Ο Αλμούνια ξεκαθαρίζει ότι:

-«δεν ήταν δεσμευτικό να εντάξετε τις ΔΕΚΟ στο έλλειμμα». Υπενθυμίζουμε ότι με τη μέθοδο αυτή αυξήθηκε το έλλειμμα από 13,6% σε 15,8%.

-οι δαπάνες για τις ΔΕΚΟ αποτελούν «πηγή έμπνευσης» και «δεν επηρεάζουν τους υπάρχοντες εθνικούς κανονισμούς».

-«ο Κώδικας Ορθής Πρακτικής για τις ευρωπαϊκές στατιστικές δεν αποτελεί νομικά δεσμευτική πράξη». Άρα δεν είναι θέσφατο ότι λέει η Eurostat.

Η αναφορά αυτή του Χουακίν Αλμούνια επιβεβαιώνει πλήρως τους ισχυρισμούς που διατύπωσαν όλοι σχεδόν οι μάρτυρες που πέρασαν από την Εξεταστική Επιτροπή και αντιτάχθηκαν στα όσα έγιναν από το υπουργείο Οικονομικών και από τον πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέα Γεωργίου το 2010 στην Αρχή με άλλοθι την εφαρμογή του ΕSA 95 και τον Κώδικα Ορθής Πρακτικής.

Μια κάθετη ένσταση που αναδείχθηκε και χθες με την κατάθεση του πρώην διευθυντή της Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών Νίκου Στρόμπολου, λέγοντας πως «όλα αυτά είναι διαπραγματεύσιμα… δεν μπαίνουν κατευθείαν… συζητούνται στα committees… άλλο εάν η Eurostat μέσω της ΕΛ.ΣΤΑΤ. εκεί ενέταξε ό,τι κινείτο…».

Ο βασικός ΠΑΣΟΚικός ισχυρισμός αποδομείται και από το γεγονός ότι μόλις τώρα στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή, θεσπίζεται στο άρθρο 323 η υποχρέωση να εφαρμόζεται ο Κώδικας Ορθής Πρακτικής στο ελληνικό στατιστικό σύστημα και γι’ αυτό και συστήνεται μια ακόμη ανεξάρτητη συμβουλευτική επιτροπή! Οπως επίσης και τώρα, με το πολυνομοσχέδιο αυτό, ο πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. γίνεται ο επικεφαλής της Αρχής και αναγορεύεται ως ο μόνος αρμόδιος για την εφαρμογή του εθνικού πλαισίου διασφάλισης ποιότητας των στατιστικών… αποδεικνύοντας ως δικαιολογημένες τις ενστάσεις των μελών του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ που αντέδρασαν όταν τους «εκπαραθύρωνε» ο κ. Ανδρέας Γεωργίου, ζητώντας ακόμα και τη βοήθεια του ισχυρού της Τρόικας Πόουλ Τόμσεν…

Καταπέλτης όμως ήταν χθες στην κατάθεσή του και ο πρώην διευθυντής της Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών Νίκος Στρόμπολος

για τον τρόπο που λειτουργούσε ο κ. Ανδρέας Γεωργίου στην ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανέφερε ευθαρσώς πως επειδή εξέφραζε τις ισχυρές του ενστάσεις στα όσα έπραττε με τα στοιχεία ο κ. Ανδρέας Γεωργίου, από διευθυντής μιας σημαντικής υπηρεσίας με πέντε χρόνια προϋπηρεσίας τον μετέθεσαν να συλλέγει ερωτηματολόγια!

Μάλιστα αποκάλυψε ότι τον μετέθεσαν είκοσι μέρες πριν αποσταλεί το EDP notification, όπου αναθεωρούσε από 13,6 στο 15,4% το έλλειμμα…, και τόνισε πως η Ελλάδα στις πιέσεις της Eurostat «θα μπορούσε να θέσει ως επιχείρημα ότι δεν μπορώ να πάρω αποφάσεις για αναταξινόμηση θεσμικών τομέων όταν δεν έχω κάνει ταυτόχρονα και την αναθεώρηση του ΑΕΠ. Οταν έχω ένα κλάσμα, δεν επηρεάζω μεροληπτικά τον αριθμητή χωρίς να λα

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews