Ο ΓΑΠ μίλησε και μας λέει ότι έχει …σχέδιο

Το είδαμε κι αυτό. Το Μέγαρο Μαξίμου έβγαλε τους … άξονες με τους οποίους θα πάει ο Γ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες για να… διαπραγματευτεί. Τώρα που τα πράγματα έχουν φτάσει στο αμήν και οι Ευρωπαίοι ούτε καν ξέρουν ότι υπάρχουμε, η κυβέρνηση αποφάσισε να παρουσιάσει το σχέδιό της.

Μα τώρα δεν έχει νόημα. Οι κόκκινες γραμμές έπρεπε να έχουν μπει εδώ και πολλούς μήνες, τώρα είναι δώρο άδωρο διότι η τρόικα

έχει αποθρασυνθεί. Παρουσιάσαμε χθες τις δεσμεύσεις του κ. Βενιζέλου στο ΔΝΤ που δεν περιελάμβαναν τις συμβάσεις εργασίας, αλλά ο υπουργός την πρόσθεσε στο πολυνομοσχέδιο.

Επομένως, για ποιο σχέδιο μας μιλάνε τώρα; Οταν οι Γερμανοί είναι έτοιμοι να μας ανακοινώσουν τη χρεοκοπία εμείς θα πάμε με το σχέδιο του κ. Παπανδρέου;

Σύμφωνα με τους 5 άξονες του πρωθυπουργού:

Πρώτον: Στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.
Δεύτερον: Αφετηρία και κεκτημένο για ό,τι συζητά η κυβέρνηση είναι όλα τα θετικά στοιχεία της Συμφωνίας του Ιουλίου, δηλαδή ένα νέο πακέτο στήριξης με εξασφάλιση των δανειακών αναγκών της χώρας για τα επόμενα χρόνια, διευκόλυνση στην αποπληρωμή του χρέους με την επιμήκυνση της αποπληρωμής, με περίοδο χάριτος και με τα απαραίτητα χαμηλά επιτόκια. Εξάλλου, όπως τόνισε, ο πρωθυπουργός, η συμφωνία της 21ης Ιουλίου αναγνωρίστηκε ως θετική ακόμα και από τις περισσότερες άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Τρίτον: Να πετύχει η κυβέρνηση «ελάφρυνση του βάρους του χρέους, που βαραίνει τις πλάτες του Έλληνα πολίτη». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «λόγω του υπερδανεισμού της προηγούμενης κυβέρνησης, έχουν εκτιναχθεί οι τόκοι που πληρώνουμε, από τα 12 δις το χρόνο το 2009, στα 18 δις το χρόνο το 2012». «Αυτό το βάρος στις πλάτες του κάθε Έλληνα πολίτη είναι δυσβάσταχτο και αυτό είναι που πρέπει να μειωθεί για να ανασάνουμε» τόνισε.
Τέταρτον: Η όποια ρύθμιση πρέπει να διασφαλίζει πλήρως την ομαλότητα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας και στα Ασφαλιστικά Ταμεία και να δώσει τη δυνατότητα για ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.
Πέμπτον: Βασικός στόχος είναι όλες οι αποφάσεις να τείνουν στη στήριξη της ανάπτυξης και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, όπως ήταν και το πνεύμα των αποφάσεων του Ιουλίου.

Υπέροχα όλα αυτά, αλλά μόνο αν έχεις διαπραγματευτική δύναμη, αν έχεις αξιοπιστία στην Ευρώπη κι αν σε ακούνε οι συνομιλητές του. Τον κ. Παπανδρέου κανείς πλέον δεν τον υπολογίζει, ούτε οι ίδιοι του οι βουλευτές, ούτε καν οι…κηπουροί του. Ολοι περιμένουν τις πολιτικές πρωτοβουλίες, ήτοι τις εκλογές για να αποδράσουν. Πώς λοιπόν ένας αδύναμος πρωθυπουργός θα πάει στις Βρυξέλλες με το σχέδιό του; Και τι νόημα έχει όταν άλλοι

Keywords
Τυχαία Θέματα