Ο Κάντας ανοίγει ξανά το σκάνδαλο Siemens

Για μια ακόμη φορά το μείζον πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης, αυτό της μεγάλης γερμανικής εταιρείας, Siemens, επανέρχεται στην επικαιρότητα μετά από τα όσα καταθέτει στη Δικαιοσύνη ο Αντώνης Κάντας.

Πρόκειται για το σκάνδαλο που, αν και έχουν περάσει σχεδόν επτά χρόνια, δεν έχει καταλήξει ακόμη σε δίκη, ενώ η ίδια η Siemens, την έχει “γλιτώσει” πολύ φτηνά μετά την συμφωνία που έκλεισε με το ελληνικό

Δημόσιο πέρυσι. Συμφωνία, που ακόμα και αυτά τα απειροελάχιστα που έχει δεσμευτεί να κάνει η εταιρεία, δεν τα έχει υλοποιήσει. Πόσο μάλλον, αφού δεν την πιέζει το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο έχει αναλάβει, με εκπροσώπους του μάλιστα, να ελέγχει την εφαρμογή της συμφωνίας.

Ο Κάντας λοιπόν, στην κατάθεσή του “καρφώνει” δύο πρόσωπα, τα οποία συναντώνται και στο σκάνδαλο της Siemens: Τους Παύλο Νικολαΐδη και τον … Όσβαλντ, τον κύριο τραπεζικό “εγκέφαλο” των μαύρων ταμείων της γερμανικής εταιρείας, μεταξύ των άλλων, και για την Ελλάδα.Το εντυπωσιακό που προκύπτει από αυτά τα σημεία της κατάθεσης (εκτός του ότι η Siemens εμπλέκεται και σε μίζες για εξοπλιστικά προγράμματα -κάτι που άπαντες γνώριζαν), είναι ότι διαχρονικά λειτουργούσαν κυκλώματα που προσέφεραν διευκολύνσεις σε κάθε ενδιαφερόμενο διαπλεκόμενο ο οποίος είτε ήθελε να “μιζώσει” μέσω κάποιας οφσόρ ή τραπεζικού λογαριασμού, είτε ήθελε να βγάλει μαύρα χρήματα στο εξωτερικό ή να κρύψει τις μίζες του. Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι και ο Οσβαλντ. Να σημειωθεί πως ο Κάντας τον εμπλέκει ως διαχειριστή των παράνομων πληρωμών του.

Ξανά μπροστά στη Siemens

Ιδού τι αναφέρθηκε γι’ αυτόν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο Siemens: “Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας εκτός του Πρόδρομου Μαυρίδη (σ.σ. από τους βασικούς διαχειριστές των “μαύρων ταμείων” της Siemens στην Ελλάδα) εξετάστηκε και ο διαχειριστής των λογαριασμών του, Jean Claude Oswald, από την ελβετική εισαγγελία. (…) Ο Oswald δεν περιοριζόταν στη διαχείριση των λογαριασμών του Πρόδρομου Μαυρίδη. Είχε επίσης συστήσει στην Ελλάδα ένα δίκτυο υπό την εποπτεία του, ώστε αν κάποιος ήθελε να μεταφέρει χρήματα στο εξωτερικό χωρίς να αφήσει ίχνη της συναλλαγής, προσέτρεχε σε αυτόν και παρέδιδε τα χρήματα μετρητά σε ενδιάμεσους. Οι ενδιάμεσοι παρέδιδαν τα μετρητά στον Oswald και αυτός στο Πρόδρομο Μαυρίδη, ο οποίος τα διαχειριζόταν για τον χρηματισμό των Ελλήνων κρατικών υπαλλήλων”.

Για τον Παύλο Νικολαΐδη, ο Α.Κάντας κατέθεσε ότι “στα τέλη του 2002 μου ζήτησε να του καταβάλω κάποια από τα χρήματα που πήρα από το Δαφέρμο (σ.σ.προμήθεια ρωσικών αντιαρματικών). Ο Κάντας υποστηρίζει πως ο τελευταίος του είπε: “Άσε τον Νικολαΐδη, τον έχω τακτοποιήσει καλά” Ακόμα, σε άλλο σημείο της απολογίας του κατέθεσε ότι είχε λάβει προμήθεια από τον Π.Νικολαΐδη για την προμήθεια των MIRAGE 2000-5. Σε αυτό το σημείο αναφέρει τον «κύριο Χούμπαυλη που είχα ακούσει ότι ήταν εκπρόσωπος της DASSAULT στην Ελλάδα, τον οποίο όμως δεν γνώριζα ούτε είχα δει κατ΄όψη».

Για τον Α.Κάντα και τον Π.Νικολαΐδη, αναφέρεται σε κείμενο της Εξεταστικής για το σκάνδαλο Siemens: “Διερεύνηση των παρακάτω εμβασμάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς τα οποία συνδέονται ενδεχομένως με τις συμβάσεις για Patriot (σ.σ. αμερικανικό αντιαεροπορικό σύστημα, του οποίου είχαν αναλάβει κομμάτια η Siemens και η Ιντρακόμ) και ΕΡΜΗΣ ΙΙ (σ.σ. σύστημα επικοινωνιών του ελληνικού στρατού).

Α. Έμβασμα €500.000 σε τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε στη DRESDEN BANK στην Ελβετία ο Αντώνιος Κάντας, προερχόμενο από την MARTHA OVERSEAS, εταιρεία του Πρόδρομου Μαυρίδη, στις 24-03-2003. Ο Αντώνιος Κάντας είχε διατελέσει αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών στο ΥΠΕΘΑ, από τα τέλη του 1996 έως τις αρχές του 2002, την περίοδο δηλαδή που ΥΕΘΑ ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Β. Έμβασμα 5.000.000 δρχ. σε τραπεζικό λογαριασμό του Παύλου Νικολαϊδη στη UBS από λογαριασμό, διαχειριστής του οποίου ήταν ο Ηλίας Γεωργίου (σ.σ. εκ των διαχειριστών των “μαύρων ταμείων” της Siemens στην Ελλάδα, πρίν από τον Μαυρίδη), τον Ιούλιο του 2000. Ο Νικολαϊδης, προσωπικός φίλος του πρώην ΥΕΘΑ, Τσοχατζόπουλου, από τη δεκαετία του ’70, ήταν Αντιπρόεδρος της ΕΒΟ από το 1999 έως το 2002, στέλεχος της SIEMENS από το 1961 έως το 1981 και υπεύθυνος οικονομικού στο ΠΑΣΟΚ από το 1974 έως το 1978”.

Το δίκτυο Όσβαλντ

Άκρως διαφωτιστικά είναι οι αναφορές της Εξεταστικής για Όσβαλντ-Μαυρίδη. Μεταξύ των άλλων αναφέρεται: “Ο κ.Πρόδρομος Μαυρίδης άνοιξε έναν εταιρικό λογαριασμό στις 20.12.2000 στο όνομα της εταιρείας Martha Holdings με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και δύο χρόνια αργότερα στις 31.10.2003 έναν άλλο εταιρικό λογαριασμό για την νεότερη εταιρεία Martha Overseas με έδρα τον Παναμά, η οποία διαδέχθηκε την προηγούμενη στη διαδικασία της ροής μαύρου χρήματος. Τους παραπάνω λογαριασμούς άνοιξε στην Dresdner Bank, με την καθοδήγηση της θυγατρικής εταιρείας της τράπεζας Firstrust. Ο τραπεζικός διαχειριστής των λογαριασμών του κ. Πρόδρομου Μαυρίδη στην τράπεζα Dresdner, ήταν ο Jean Claude Oswald και η εταιρεία Firstrust, οι οποίοι γνώριζαν ότι οι παραπάνω εταιρείες δεν είχαν δραστηριότητα εμπορική και είχαν ιδρυθεί αποκλειστικά και μόνο για να καλυφθεί η ύποπτη δραστηριότητα του κ. Πρόδρομου Μαυρίδη. (…) Το δίκτυο που υποστήριζε αυτήν την διαδικασία στην Ελλάδα απαρτιζόταν σύμφωνα με τον Oswald (καταθέσεις Oswald την Άνοιξη του 2006 στον Ελβετό εισαγγελέα Ochsner) από χρηματιστές, δικηγόρους, τραπεζίτες και επιχειρηματίες. Ενεργό ρόλο στο συντονισμό του σχεδίου αυτού έπαιζε ο ίδιος ο Oswald, ο οποίος ομολογεί ότι ερχόταν στην Ελλάδα τρείς έως τέσσερις φορές το χρόνο”.

Keywords
Τυχαία Θέματα