Ο μύθος της λιτότητας

 Τελικά οι Αμερικάνοι μας μοιάζουν πολύ. Η οικονομία τους πάει κατά διαόλου, το δημόσιο χρέος τους αυξάνεται, ο κόσμος δηλώνει αγανακτισμένος, και κατά καιρούς τους κοροϊδεύουν και αυτούς οι Κινέζοι πιστωτές τους.

Τώρα αποδεικνύεται ότι αν και ψηφίζουν σκληρούς νόμους για λιτότητα και περικοπές στις δαπάνες, στην πραγματικότητα πελαγοδρομούν, και οι δαπάνες τους αυξάνονται μυστηριωδώς.

Όταν τον περασμένο Ιανουάριο οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν την πλειοψηφία του κογκρέσου στην Αμερική, υποσχέθηκαν πως

θα κάνουν γενναίες περικοπές στις ομοσπονδιακές (κρατικές) δαπάνες.

Τον Απρίλιο που μας πέρασε, πέτυχαν την ψήφιση ενός νομοσχεδίου, με το οποίο προβλέπονταν περικοπές ύψους $39 δισ  από τον προϋπολογισμό του 2011.

Τον περασμένο Αύγουστο προχώρησαν στον σχεδιασμό και άλλων περικοπών στις δαπάνες, ύψους $2.4 τρισ. για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Κάποιοι αναλυτές θεωρούν πως οι περικοπές αυτές ευθύνονται για την φετινή οικονομική στασιμότητα.

Τα στοιχεία όμως που δημοσίευσε πριν από δυο ημέρες το υπουργείο Οικονομικών, δείχνουν πως δεν έχει γίνει καμία περικοπή στις δαπάνες.

Αντίθετα, κατά το πρώτο 9μηνο του 2011, οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά $120 δισ περισσότερο από ότι το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του  5%. Την ίδια ώρα που τα ελλείμματα ήταν $24 δισ. μεγαλύτερα.

Αυτές οι αυξήσεις στις δαπάνες όμως, δεν εμπόδισαν αρκετούς αναλυτές από το να ισχυριστούν ότι η Αμερική ζει μια εποχή λιτότητας, η οποία βλάπτει την οικονομική ανάπτυξη.

Μεταξύ άλλων, και ο οικονομολόγος των New York Times Paul Krugman έγραψε πως η στροφή στην λιτότητα πλήττει την ανάπτυξη.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Αν οι δαπάνες συνδέονται με την ανάπτυξη, όπως λένε πολλοί, τότε η αμερικανική οικονομία θα έπρεπε να αναπτύσσεται, και όχι να συρρικνώνεται, αφού τα στοιχεία δείχνουν αύξηση και όχι μείωση των δαπανών!

Μάλιστα, σύμφωνα πάλι με επίσημα στοιχεία, οι συνολικές κρατικές δαπάνες του 2010 ήταν 10% περισσότερες από το 2008.

Και όμως η ύφεση συνέχισε, και η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε.

Investors

http://www.investors.com/NewsAndAnalysis/Article/588254/201110170805/The-Austerity-Myth-Federal-Spending-Up-5-This-Year.aspx

Απόδοση:S.A.

Keywords
Τυχαία Θέματα