Ο Σίλβιο ξανάρχεται

O Σίλβιο Μπερλουσκόνι «σώζει» την παρτίδα της Κεντροδεξιάς στην Ιταλία, όπως φαίνεται. Όσο κι αν αυτό φαντάζει αδιανόητο σε ορισμένους ηγέτες στην ευρωζώνη (π.χ. στην Ανγκελα Μέρκελ) αλλά και σε πολλούς Ιταλούς, με τον Μπερλουσκόνι η παράταξη οδεύει στο 30%. Διαφορετικά, θα καταποντιστεί στην τρίτη θέση, κάτω από το πρωτότυπο αντισυστημικό κίνημα του κωμικού Γκρίλο. Ο ίδιος ο Καβαλιέρε, στα 75 του χρόνια και μετά από πολλά ροζ σκάνδαλα, αρκετές ήττες σε πολιτικό επίπεδο και πλήγματα στο προφίλ του – που τον ανάγκασαν να παραμείνει για

μήνες στο περιθώριο-, φαίνεται ότι ετοιμάζεται να κατέβει και πάλι στον ενεργό πολιτικό στίβο.

«Υπάρχει μεγάλο ρεύμα υπέρ του Μπερλουσκόνι», δήλωσε στην «Κοριέρε ντελα Σέρα» ο γραμματέας του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (Pdl) Αντζελίνο Αλφάνο. «Για κάποιον που κυβέρνησε σε τόσο ταραγμένες εποχές, άνοιξε το δρόμο σε μια τεχνοκρατική κυβέρνηση και αποχώρησε χωρίς ο ίδιος να ηττηθεί σε εκλογές, νομίζω ότι είναι δίκαιο να αναζητήσει την κρίση του λαού», δήλωσε ο Αλφάνο, ο οποίος αντιμετώπιζε πάντοτε σαν μέντορα τον Μπερλουσκόνι.

Όταν ο πρώην πρωθυπουργός παραιτήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο ύστερα από υπερψήφιση της πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης, αποχώρησε και από την ηγεσία του κόμματος, αφήνοντας «στο πόδι» του τον πιστό Αλφάνο. Το κόμμα ακολούθησε φθίνουσα πορεία, με αποκορύφωμα τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου, όπου έχασε όλα σχεδόν τα προπύργιά του, ακόμη και στους παραδοσιακά δεξιούς δήμους. Οι δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν σε εθνικό επίπεδο έδειξαν πως στις εκλογές θα κέρδιζε με δυσκολία το 16-17% των ψήφων, πίσω από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο, που έχει εκτιναχθεί στα ύψη και ακολουθεί κατά πόδας την Κεντροαριστερά, η οποία βρίσκεται στο 24%.

Επιθέσεις

Ο Μπερλουσκόνι έχει προϊδεάσει τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους για την επάνοδό του. Με μικρά, «αντιμνημονιακού τύπου» και αρκετά ευρωσκεπτικιστικά μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα, με συνεντεύξεις στον ξένο Τύπο και με δηλώσεις, παρεμβαίνει όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό στην πολιτική ζωή της Ιταλίας. Επιτίθεται συστηματικά με έμμεσο τρόπο στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, τονίζοντας ότι η Ιταλία θα μπορούσε να επιστρέψει στη λιρέτα ή ότι θα έπρεπε να φύγει η Γερμανία από την ευρωζώνη, προκειμένου να σωθεί η κοινή νομισματική και οικονομική πολιτική. Οι τολμηρές και αμφιλεγόμενες προτάσεις του ακολουθούν αυτές του αντικομφορμιστή Γκρίλο, που καταγγέλλει το σύστημα, τη γερμανοκεντρική Ευρώπη και τους τεχνοκράτες τραπεζίτες που ουσιαστικά κυβερνούν. Αν και πρόσφατα είχε αναφέρει ότι βαρέθηκε την πολιτική αντιπαράθεση, ο Μπερλουσκόνι είπε σε φίλους του ότι «πείστηκε» να επαναδραστηριοποιηθεί πολιτικά. Σχεδιάζει, μάλιστα, μέχρι το φθινόπωρο να αλλάξει το όνομα του κόμματός του και να ετοιμάσει τη νέα πολιτική πρόταση.

ΜΟΝΤΙ: «Η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο»

Η κίνηση του Μπερλουσκόνι αλλά και η κινητικότητα των πολιτικών αρχηγών δείχνουν ότι η Ιταλία κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς

Keywords
Τυχαία Θέματα