Ο θάνατος του Laptop και η βασιλική στέψη του Tablet

Η μετάβαση από το Laptop στο Tablet: ένα ακόμη επεισόδιο της διαρκούς τεχνολογικής επανάστασης

{Εν αναμονή του Microsoft Surface}

Δεν γνωρίζουμε αν ο καπιταλισμός αποτελεί εν τέλει ένα «καλό» ή ένα «κακό» σύστημα, συγκρινόμενος με πραγματικά και όχι φαντασιακά συστήματα. Γνωρίζουμε όμως ότι η εκτόξευση της τεχνολογικής εξέλιξης λόγω του ανταγωνισμού και η εκπληκτική

μαζικοποίηση αυτής της εξέλιξης (τελικά: του πλούτου, προϊόντων τα αντίστοιχα των οποίων σε άλλες εποχές θα έφταναν μόνο στα χέρια βασιλιάδων ή φεουδαρχών) αποτελούν ένα πολύ αξιόλογο «τυράκι».

Το «κακό» ξεκίνησε κατ’ ουσίαν από το iPad, τον πατριάρχη του νέου είδους των Tablets, ένα κομψοτέχνημα της τεχνολογίας και του καπιταλισμού: ένας περίπου πλήρης υπολογιστής χειρός, καινοφανούς φορητότητας, με οθόνη αφής μεγέθους Netbook το οποίο προσπορίζει ολόκληρο το διαδίκτυο κυριολεκτικά στα χέρια του χρήστη, με τρόπο έτι περαιτέρω διαδραστικό χάρη στην οθόνη αφής. Η μπαταρία του κρατά για 10 ώρες συνεχούς εργασίας, καθιστώντας τον μπελά της φόρτισης ανυπόστατο. Βεβαίως, το εκάστοτε νέο iPad υπερβαίνει την τιμή των 500 Ευρώ: μολαταύτα αυτό δεν εμπόδισε την μαζικοποίησή του, συνεπικουρούντων των μεγάλων εταιρειών που το χορηγούν δωρεάν στους υπαλλήλους τους συγκεκριμένων επαγγελμάτων για να μεγιστοποιήσουν την απόδοσή τους.

Πολλές προσπάθειες κατεβλήθησαν ώστε να χτυπηθεί η επιτυχία της Apple σ’ αυτόν τον τομέα, όπως π.χ. τα Tablets της Samsung. Στα πλαίσια του ανταγωνισμού επιχειρήθηκε εκτενέστατα η δημιουργία ενός επώνυμου Tablet με προσιτή τιμή: αυτό επετεύχθη με το πρόσφατο Google Nexus 7, το οποίο κυκλοφορώντας στα 199 Ευρώ ή 199 δολλάρια ρίχνει αυτομάτως σημαντικά της τιμές και προσφέρει στην μαζικοποίηση της επόμενης γενεάς των υπολογιστών, των tablets. Το iPad παραμένει ο βασιλιάς του εν λόγω χώρου, παρά την υψηλότερη τιμή του.

Αυτές οι εξελίξεις έχουν ήδη παραγκωνίσει σημαντικά την κυριαρχία των Laptops/Notebooks και των Netbooks ως προς το είδος των φορητών υπολογιστών.

Όμως ο χορός δεν σταματά εδώ: στις 26 Οκτωβρίου ανοίγει ένα εντελώς νέο κεφάλαιο, ένα νέο επεισόδιο στην διαρκή τεχνολογική επανάσταση, με την κυκλοφορία του Microsoft Surface, το οποίο επιχειρεί να βάλει «φωτιά στα τόπια». Μέχρι τούδε, τα Laptops διατηρούσαν κάποια πλεονεκτήματα: το θεμελιωδών λειτουργιών λειτουργικό σύστημα των Tablets και η απουσία εξωτερικού, «πραγματικού» πληκτρολογίου πλην της οθόνης αφής καθιστούσαν τα Laptops αναντικατάστατα για κάποιες, συγκεκριμένες λειτουργίες. Το εγχείρημα όμως της Microsoft να χτυπήσει την Apple καλύπτει αυτό το κενό: διαθέτει την μεγάλη οθόνη 10 ιντσών, εντάσσοντάς το στα «παραγωγικά» Tablets και όχι μόνον στα ψυχαγωγικά, τρέχει τα Windows 8 (μια «ελαφριά» εκδοχή τους) και Office, έχει πάχος μικρότερο του ενός εκατοστού και είναι ελαφρύτερο από 700 γραμμάρια. Το προστατευτικό του κάλυμμα είναι ταυτοχρόνως πλήρες πληκτρολόγιο (πάχους τριών χιλιοστών!), γεφυρώνοντας σε μεγάλο βαθμό το χάσμα μεταξύ Laptops και Tablets. Βλέποντας το

Keywords
Τυχαία Θέματα