Ο Τρισέ προτείνει μια ad hoc ομοσπονδία της Ευρώπης

08:02 7/6/2012 - Πηγή: Antinews

Σημαντική παρέμβαση προς την κατεύθυνση της οικονομικής ενοποίησης της Ευρώπης, έκανε ο πρώην διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζ. Κλοντ Τρισέ.

Ο κ. Τρισέ μιλώντας σε Ολλανδικό πανεπιστήμιο ζήτησε στην ουσία μια ad hoc ομοσπονδία σε περιόδους κρίσης η οποία θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις οι οποίες θα υπερτερούν των εθνικών οργάνων.

Ο Τρισέ υπογράμμισε πως χρειάζεται μία νέα,

ταχύτερη και δραστικότερη, διαδικασία λήψης αποφάσεων στην ΕΕ δεδομένης της έκτασης της κρίσης.

«Σε τέτοιες έκτακτες περιστάσεις» είπε την Τετάρτη ο Τρισέ, οι ευρωπαϊκές αρχές, η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Συμβουλίο και -αυτό είναι καίριο- το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσαν να αδιαμεσολάβητα τα μέτρα που πρέπει άμεσα να εκτελούνται στην εν λόγω χώρα».

Για να διασφαλιστεί πως αυτή η «ενεργοποίηση αυτής της κατ’ εξαίρεση ομοσπονδίας υπόκειται πλήρως στο δημοκρατικό έλεγχο, θα πρέπει να απαιτείται η έγκριση της Ευρωβουλής, συμπλήρωσε ο Τρισέ.

Η πρόταση αυτή μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη μια ταχύτερη ενοποίηση των ευρωπαϊκών οργάνων που θα οδηγήσει σε πιο άμεσες αποφάσεις για τη στήριξη του ευρώ. Ισως, η πρόταση αυτή να είναι και ο μοναδικός τρόπος σωτηρίας του ευρώ αφού η Γερμανία διαρκώς κωλυσιεργεί με αποτέλεσμα η διάλυση της Ευρώπης να είναι προς των πυλών.

Keywords
Τυχαία Θέματα