Ο Βενιζέλος προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι των μέτρων τη ΝΔ

Όπως ακριβώς το περιμέναμε. Η συνέντευξη του Ευ. Βενιζέλου ήταν μια σούπα. Μια από τα ίδια από έναν υπουργό που πλέον δεν έχει να πει τίποτε και που ουσιαστικά κανείς δεν τον πιστεύει ότι και να αναφέρει.

Με μια διαφορά. Εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Αντιπρόεδρος έδειξε το σχέδιό του, το δικό του και του ΠΑΣΟΚ. Τι είναι αυτό; Να αναγκαστεί η Ελλάδα να πάρει κι άλλα μέτρα, πολύ

σκληρά αλλά όχι τώρα, το 2012 κι αφού θα έχει προκύψει άλλη κυβέρνηση, πιθανότατα της Νέας Δημοκρατίας.

Είπε ο κ. Βενιζέλος ότι «αν δεν υπάρξουν αποκλίσεις και εκτελεστεί ο τρέχων προϋπολογισμός δεν θα ληφθούν νέα μέτρα». Ουσιαστικά άφησε ορθάνοιχτο παράθυρο να επιβληθούν νέα μέτρα την επόμενη χρονιά που να αφορούν τον προϋπολογισμό του 2011, όχι το νέο Μνημόνιο που συζητά η τρόικα αυτές τις ημέρες.

Είναι γνωστό ότι οι φετινές εκτιμήσεις έχουν πέσει εντελώς έξω και αν το έλλειμμα κλείσει πάνω από 10%, όπως όλα δείχνουν τότε η μαύρη τρύπα θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ. Θα πρέπει λοιπόν να καλυφθούν μέσα στους πρώτους μήνες του 2012. Αν, ωστόσο, γίνουν εκλογές η επόμενη κυβέρνηση είναι αυτή που θα κληθεί να ανακοινώσει τη λυπητερή στον κόσμο.

Ο κ. αντιπρόεδρος και το ΠΑΣΟΚ, την ώρα που η χώρα βουλιάζει έχει καταστρώσει ένα καλό σχέδιο. Αυτό της δεξιάς παρένθεσης. Να εγκλωβίσει δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία σε ένα φαύλο κύκλο μέτρων και μετρολογίας ώστε να χάσει γρήγορα την υποστήριξη του κόσμου. Κι ο ίδιος πιστεύει ότι θα γυρίσει ως σωτήρας να σώσει τη χώρα από την… κακή δεξιά που επιβάλει μέτρα.

Ωραίο το κόλπο αλλά δεν πιάνει. Τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και αυτή του κ. Παπαδήμου θα πρέπει να δώσει λόγο για ό, τι έχουν κάνει. Δε μπορεί αυτή η κατάσταση να θυμίζει το γνωστό γνωμικό «Άλλος πληρώνει κι άλλος….».

Και η απάντηση της ΝΔ είναι σαφής και κατηγορηματική. Νέα μέτρα δεν θα ληφθούν.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αναπληρωτή Υπεύθυνο του Τομέα Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστου Σταϊκούρα: «Η 5η Επικαιροποίηση του «Μνημονίου», η οποία και πραγματοποιήθηκε ΠΡΙΝ τη δημιουργία της Κυβέρνησης Παπαδήμου, αποτυπώνει τα αδιέξοδα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής και αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση Παπανδρέου, παρά τις τεράστιες θυσίες των πολιτών, δεν κατάφερε να επιτύχει τους αναγκαίους και συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους. Δεν υλοποίησε τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές.

 

Η επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου από την Κυβέρνηση Παπαδήμου επιβεβαιώνει ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων απαιτεί, πλέον, μεγαλύτερη προσαρμογή. Η προσαρμογή αυτή θα πρέπει να προέλθει από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την περιστολή των δαπανών, εξαιρουμένων των δημοσίων επενδύσεων, και όχι από την περαιτέρω αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και τις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα