Οι άλλοτε «αγανακτισμένοι» της Ιβηρικής, μεταναστεύουν μαζικά!

Χιλιάδες νεαροί άνθρωποι αφήνουν την Ισπανία και την Πορτογαλία με προορισμό την Αφρική και την Ν. Αμερική, αφού η Ευρώπη μάλλον δεν τους χρειάζεται.

Η 26χρονη Ana Ferreira είναι αισιόδοξη. Κατάγεται από τις Αζόρες, και εδώ και 4 χρόνια ζει και εργάζεται στην Αγκόλα. «Όταν βλέπω τους φίλους μου στη Πορτογαλία, να εργάζονται με μερική απασχόληση, εξαρτώμενοι από επιδοτήσεις κλπ. θεωρώ πως είναι αποκομμένοι από τη ζωή. Εγώ τα πάω μια χαρά εδώ… γιατί να γυρίσω πίσω;», λέει.

Ο 28χρονος Gonçalo Jorge από την Λισσαβόνα βρήκε δουλειά μετά

από την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο, αλλά οι όροι της εργασιακής σύμβασης δεν του άρεσαν, και για αυτό μετανάστευσε κι αυτός στην Αγκόλα, όπου εργάζεται για μια πορτογαλική εταιρία παραγωγής οίνου. Βγάζει τέσσερις φορές περισσότερα χρήματα από όσα θα έβγαζε στην πατρίδα του.

Η Πορτογαλία έχει ήδη χάσει τον ένα στους δέκα νέους πτυχιούχους. Αυτή η μαζική φυγή διαρκεί  πολλά χρόνια, και οφείλεται στη κρίση, η οποία έπληξε την χώρα πολύ πιο  νωρίς από την υπόλοιπη Ευρώπη. Η ανεργία των νέων είναι 34%, ενώ αυτή της Ισπανίας ξεπερνά το 50%. Αν δεν ήταν και η μετανάστευση, τα ποσοστά αυτά θα ήταν πολύ υψηλότερα.

Όλοι αυτοί οι νέοι, που η Ευρώπη τους θεωρεί περιττούς, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, οικοδόμοι, βρίσκουν ανοιχτές αγκαλιές στην Αφρική και στην Νότιο Αμερική.

Η Βραζιλία που ετοιμάζεται πυρετωδώς για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, και τους Ολυμπιακούς του 2016, έχει υποδεχτεί χιλιάδες μηχανικούς και αρχιτέκτονες που εργάζονται στα μεγάλα έργα. Η βραζιλιάνική οικονομία αναπτύχθηκε πέρσι κατά 3%, και αυτή της Αργεντινής κατά 8%. Μάλιστα, η ανεργία της δεύτερης είναι τρεις φορές μικρότερη από αυτήν της Ισπανίας.

Η Αγκόλα είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους, και είναι μια από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη. Το ετήσιο ΑΕΠ φτάνει το 15%, και υπάρχουν στη χώρα 3.000 πορτογαλικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις κατασκευές. Επί 30 χρόνια επικρατούσε εμφύλιος πόλεμος, που τελείωσε πριν από μια δεκαετία. Σήμερα η χώρα έχει μεγάλη ανάγκη από εξειδικευμένους εργαζόμενους, οι οποίοι προφανώς περισσεύουν στην Πορτογαλία.

Οι Πορτογάλοι που μεταναστεύουν εκεί χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: Τους ηλικιωμένους που θέλουν να ζήσουν φτηνά, και τους νέους που ψάχνουν για δουλειά και διασκέδαση.

Όπως στην Αγκόλα, έτσι και στη Βραζιλία, οι Πορτογάλοι αισθάνονται οικεία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 700.000 Πορτογάλοι ζουν και εργάζονται μόνιμα στην Βραζιλία.

Μέχρι πριν μερικά χρόνια, η Ισπανία φιλοξενούσε περίπου 5 εκατ. μετανάστες από την Λατινική Αμερική, την Αφρική, και την Ασία. Σήμερα, οι Ισπανοί είναι αυτοί που μεταναστεύουν στις πρώην αποικίες, και το ζήτημα είναι τόσο καινούργιο, που ελάχιστοι ειδικοί μπορούν να το αναλύσουν διεξοδικά. Τα νούμερα όμως είναι ενδεικτικά: Σύμφωνα με στοιχεία των ισπανικών προξενείων, κάθε μήνα μεταναστεύουν στην Ν. Αμερική περίπου 1.200 Ισπανοί, κυρίως νέοι πτυχιούχοι πολυτεχνικών σχολών.

Ένα βασικό ατού είναι

Keywords
Τυχαία Θέματα