Οι Γερμανοί επικροτούν, οι Κύπριοι θυμώνουν

Η αναστάτωση, η οργή, οι ουρές και τα άδεια ΑΤΜ ήταν το αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής συμφωνίας για το πακέτο διάσωσης της Κύπρου. Καταθέτες πήγαν το πρωί στις τράπεζες, αλλά τα υποκαταστήματα ήταν κλειστά (ενώ συνήθως λειτουργούν τα Σάββατα) και τα ΑΤΜ έβγαζαν ποσά μέχρι ένα συγκεκριμένο

όριο, ενώ δεν επιτρέπονταν τα εμβάσματα.

Νωρίτερα ο Γκέοργκ Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, είχε αναφέρει στη συνέντευξη Τύπου πως αναμένει από την Κύπρο να κυρώσει σε νόμο τη φορολόγηση πριν από την ερχόμενη Τρίτη, όταν θα ξαναλειτουργήσουν οι τράπεζες στη χώρα μετά την αργία της Καθαρής Δευτέρας. Ήδη έχουν γίνει κινήσεις για να παγώσουν οι καταθέσεις που υπερβαίνουν το όριο για την υψηλή φορολόγηση, όμως τα υπόλοιπα ποσά «θα είναι διαθέσιμα χωρίς περιορισμούς», επεσήμανε ο Άσμουσεν. Στο κείμενό της για τη συμφωνία, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μας έπιασαν στον ύπνο», η ιστοσελίδα του Sigma Live αναφέρει ότι η Λευκωσία δέχθηκε τους όρους «υπό την απειλή κλεισίματος τραπεζών».

Τα περισσότερα ξένα ΜΜΕ αναφέρουν δηλώσεις οργισμένων Κύπριων, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι δεν μπόρεσαν να πάρουν τα λεφτά τους. Αναφέρεται επίσης ότι οι αντιδράσεις θα ήταν σαφώς ηπιότερες αν από το μέτρο της επιβάρυνσης των καταθετών εξαιρούνταν οι μικροκαταθέτες.

«Νίκη Σόιμπλε»
Οι σκληροί όροι του πακέτου διάσωσης της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων του κουρέματος των καταθέσεων, επικροτήθηκαν στο Βερολίνο και από την αριστερά και από τη δεξιά, αλλά κάποιοι βουλευτές επέμειναν ότι πρέπει να μελετήσουν τις λεπτομέρειες πριν δώσουν την έγκρισή τους. Ο Norbert Barthle, εκπρόσωπος του προϋπολογισμού για τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ, του μεγαλύτερου κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό, δήλωσε ότι η συμφωνία ήταν μια επιτυχία του γερμανού υπουργού Οικονομικών.
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Η Γερμανία κατάφερε να προωθήσει τα συμφέροντά της, τόσο προς το συμφέρον των Ευρωπαίων όσο και των Γερμανών φορολογούμενων» δήλωσε. Επίσης, επαίνεσε την κυπριακή κυβέρνηση επειδή αποδέχθηκε την επώδυνη κατάσταση.
Ο Σόιμπλε ενημέρωσε τους εκπροσώπους του προϋπολογισμού όλων των πολιτικών κομμάτων σχετικά με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας το Σάββατο. «Έχουμε βρει έναν τρόπο για να βοηθήσουμε την Κύπρο, έπειτα από μακρές και σκληρές διαπραγματεύσεις, χωρίς να υπονομεύουμε το μέλλον της χώρας» είπε κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες στο Βερολίνο, μετά τις ολονύκτιες συνομιλίες.
Είπε επίσης ότι η Βουλή θα κληθεί να εγκρίνει το πλήρες πακέτο κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.

Ο Πέερ Στάινμπρουκ, υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών στις προσεχείς εκλογές, είπε ότι το κόμμα θα δώσει την απάντησή του τη Δευτέρα, έχοντας μελετήσει όλες τις λεπτομέρειες. «Το ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση δεν είναι αρκετό» είπε. Η Κύπρος θα πρέπει να ενισχύσει τα έσοδά της, είπε, υπονοώντας ότι η εισαγωγή του προτεινόμενου από την ευρωζώνη φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών – που μέχρι στιγμής έχει απορριφθεί από Λευκωσία – θα ήταν μια καλή ιδέα. Ο Μίκαελ Φουκς, αναπληρωτής επικεφαλής του CDU στην Bundestag, ο οποίος έχει επικρίνει προηγούμενα πακέτα διάσωσης, είπε ότι ήταν σημαντικό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να πληρώσει το ένα τρίτο του μεριδίου του, ύψους 10 δις ευρώ. Είπε επίσης ότι «δεν θα είναι εύκολο» να κερδίσει μια σαφή πλειοψηφία για το πακέτο στην Bundestag, αλλά «αν όλα τα στοιχεία είναι έτσι όπως τα έχω ακούσει, θα πρέπει να είναι αρκετά».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Φιλελεύθερων Ραΐνερ Μπρούντερλε, μικρός εταίρος του συνασπισμού της Μέρκελ, είπε ότι χρειαζόταν περισσότερες λεπτομέρειες προτού αποφασίσει αν θα το υποστηρίξει. Ο Κάρστεν Σνάιντερ, εκπρόσωπος προϋπολογισμού του SPD, είπε ότι εν μέρει ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του κόμματός του. Το μόνο κόμμα στη Βουλή που απέρριψε εντελώς το πακέτο είναι το ακρο-αριστερό Linke, που είπε ότι απαιτούνται πάρα πολλές αντικοινωνικές περικοπές και δεν υποχρεώνει τις τράπεζες να πληρώσουν αρκετά το κόστος της διάσωσης.

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/9d4abdc0-8e59-11e2-9d6b-00144feabdc0.html#axzz2Nj1TaOX2

http://www.guardian.co.uk/world/2013/mar/16/cyprus-eurozone-bailout-anger

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/af345602-8e47-11e2-9d6b-00144feabdc0.html#axzz2Nj1TaOX2

http://www.sigmalive.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα