Οι πιέσεις παραμένουν ασφυκτικές παρά τη συμφωνία για νέα κυβέρνηση

Οταν αφήνεις μια φορά να σου ανέβουν στο κρεβάτι, τότε να περιμένεις ότι θα εγκατασταθούν μόνιμα. Αυτό είναι το ρεζουμέ των δηλώσεων ξένων παραγόντων μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για νέα κυβέρνηση. Οι πιέσεις είναι ασφυκτικές, οι εκβιασμοί προφανείς και το πιστόλι δεν έχει φύγει από τον κρόταφο. Προφανώς οι Ευρωπαίοι δανειστές μας, αλλά

και το ΔΝΤ, τα θέλουν όλα και τα θέλουν γρήγορα και δε… μασάνε από κυβερνήσεις συνεργασίας. Αποδεικνύεται επίσης ότι η πίεση για συναίνεση είναι το πρώτο βήμα στην κλίμακα με τους εκβιασμούς σε βάρος της Ελλάδας και η νέα κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί ένα απίστευτο «στρίμωγμα».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι διαρροές για την τηλεφωνική επικοινωνία ΠαπανδρέουΜέρκελ με τη δεύτερη να εκφράζει, λέει, το σεβασμό της στον Ελληνα πρωθυπουργό για τις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα. Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο, την Γερμανίδα καγκελάριο που μέχρι πριν λίγες ώρες μας έβριζε και μας απειλούσε με έξοδο από το ευρώ. Τώρα γίναμε σοβαρή χώρα που κάνει προσπάθειες; Αστεία πράγματα που δείχνουν το παιχνίδι που έχει στηθεί σε βάρος της χώρας.

Ενδιαφέρουσα είναι και η άποψη του Γερμανού αντικαγκελάριου, Φ. Ρέσλερ ο οποίος ξεκάθαρα μας απειλεί: Οι Έλληνες μπορούν να αποφασίσουν μόνοι τους: να κάνουν μεταρρυθμίσεις εντός της ευρωζώνης ή να μην κάνουν μεταρρυθμίσεις και να φύγουν. Δεν υπάρχει τρίτος δρόμος».

Αναλυτικά οι δηλώσεις των ξένων για την ελληνική κυβέρνηση που ακόμη δεν έχουμε δει είναι:

Περισσότερη σαφήνεια» πριν από οποιαδήποτε νέα δανειοδότηση -συμπεριλαμβανομένης και της εκταμίευσης της έκτης δόσης- ζήτησε σήμερα από την Ελλάδα η Κομισιόν

«Χρειαζόμαστε κατ’ αρχήν σαφήνεια όσον αφορά τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Αθήνα και στη συνέχεια θα συζητήσουμε», δήλωσε από τις Βρυξέλλες, όπου συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε να επιταχυνθούν οι εργασίες για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Όπως είπε ο Αλταφάζ, «τα γεγονότα, οι εξελίξεις στις αγορές, αποδεικνύουν την ανάγκη να επιταχυνθούν οι εργασίες για την ενίσχυση της δυνατότητας παρέμβασης του EFSF».

—Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος-Οι νέες βουλευτικές εκλογές μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο εφόσον διασφαλισθεί  η πλήρης εφαρμογή όλων των συμφωνιών του Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ, Γιώργος Παπανδρέου και Αγκελα Μέρκελ -σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα- συμφώνησαν στην ανάγκη τήρησης των ευρωπαϊκών αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου από τη νέα κυβέρνηση.

«Και οι δυο εταίροι συμφώνησαν (στην τηλεφωνική τους επικοινωνία) ότι βασικό καθήκον της μεταβατικής κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή όλων των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στις Βρυξέλλες στις 26 και 27 Οκτωβρίου», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Οι νέες βουλευτικές εκλογές μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο εφόσον ολοκληρωθεί αυτό το έργο», ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα