Τα spreads συνεχίζουν να σπάνε ρεκόρ

Διαδοχικά ρεκόρ σημειώνουν την Δευτέρα τα spreads και CDS των ιταλικών ομολόγων εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αποτελεί το επόμενο «θύμα» της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, ενώ το πολιτικό μέλλον του Ιταλού πρωθυπουργού κρίνεται πολύ αβέβαιο.

Ειδικότερα, το premium που απαιτούν οι επενδυτές για τη διακράτηση των δεκαετών ιταλικών ομολόγων έναντι του γερμανικού bund ενισχύεται σε ιστορικό υψηλό στις 489 μ.β. τη Δευτέρα, ενισχυμένο κατά 36,93

μ.β. σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Το επίπεδο αυτό, υποδεικνύει ότι η απόδοση των δεκαετών ιταλικών ομολόγων βρίσκεται κοντά στο 7%, επιτόκιο απαγορευτικό για να μπορέσει μια χώρα να συνεχίσει να δανείζεται από τις αγορές. Σε ιστορικό υψηλό βρίσκεται αυτή την ώρα και η απόδοση των διετών τίτλων Ιταλίας στο 6,31%. Παράλληλα, το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας της χώρας εκτοξεύεται σε ιστορικό υψηλό τη Δευτέρα, με τα πενταετή ιταλικά CDS να βρίσκονται στις 511 μ.β.
Σε αυτό το κλίμα, ανοδικά κινείται αυτή την ώρα το ελληνικό spread, ενώ το γαλλικό διαμορφώνεται σε επίπεδα ρεκόρ. Συγκεκριμένα, η διαφορά της απόδοσης των δεκαετών ελληνικών ομολόγων έανντι του γερμανικού bund ενισχύεται 2.521 μ.β., κατά 26,67 μ.β. υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Παράλληλα, το γαλλικό spread βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ στις 133 μ.β.  Μικρότερες είναι οι πιέσεις που δέχονται τα υπόλοιπα spreads της ευρωπεριφέρειας, με το ιρλανδικό να ενισχύεται κατά 0,06 μ.β. στις 645 μ.β., το πορτογαλικό κατά 11,11 μ.β. στις 1.023 μ.β., ενώ τέλος το ισπανικό διαμορφώνεται στις 389 μ.β. με άνοδο 7,65 μ.β.  Τα πενταετή CDS (κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας) Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας διαμορφώνονται τη Δευτέρα στις 4.400 μ.β., 738 μ.β., 1.045 μ.β. και 397 μ.β., αντίστοιχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα