Οι Σουηδοί ετοιμάζονται για πόλεμο με τη Ρωσία!

Η Σουηδία έχει εκδώσει συμβουλές στις τοπικές αρχές ζητώντας τους να προετοιμάσουν την υποδομή τους, την πολιτική άμυνα και τις διαδικασίες "υπό πολεμικούς όρους", εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με την επιθετικότητα της Ρωσίας. Ο Πολιτικός Οργανισμός Απροόπτων (MSB) της σκανδιναβικής χώρας, ο οποίος λειτουργεί υπό το Υπουργείο Άμυνας, απέστειλε επίσημες επιστολές στους επικεφαλής της ασφάλειας σε όλες τις δημοτικές αρχές, εξηγώντας ότι πρέπει να είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουν πιθανές συγκρούσεις και άλλες καταστάσεις κρίσης.

Η κίνηση αυτή πιστεύεται ότι είναι

μέρος της επιστροφής στην ψυχροπολεμική εποχή με την "Συνολική Στρατηγική Άμυνας", που ανακοινώθηκε το περασμένο έτος ως απάντηση στην "επιδείνωση της διεθνούς κατάστασης" και της "αυξημένης αβεβαιότητας στην άμεση περιοχή". Η επιστολή ανέφερε ότι προτεραιότητα δόθηκε στην "επιχειρησιακή ταχύτητα, τη λήψη αποφάσεων, την ανταλλαγή πληροφοριών, την επικοινωνιακή κρίση, την ευελιξία, την αντοχή και το χειρισμό μυστικών πληροφοριών", σύμφωνα με τη σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet (SVD). Η αναβίωση της Συνολικής Στρατηγικής Άμυνας ανακοινώθηκε το Δεκέμβριο του 2015. Οι κρατικοί μηχανισμοί που υπερασπίζονται το έθνος από ξένες επιθέσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν οικονομικά και πολιτικά μέτρα, εκτός από την στρατιωτική δραστηριότητα.

Ο MSB -που είναι υπεύθυνος για την προστασία των πολιτών, τη δημόσια ασφάλεια, τη διαχείριση έκτακτης ανάγκης και πολιτικής άμυνας- επιμένει ότι οι προετοιμασίες δεν υπονοούν ότι η Σουηδία πρόκειται πραγματικά για να πάει σε πόλεμο. Εκπρόσωπος του οργανισμού δήλωσε ότι η επιστολή είχε σταλεί ως απάντηση στο αυξημένο επίπεδο απειλής. "Αυτό που είναι νέο είναι ότι η κατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή μας έχει επιδεινωθεί και ότι, επομένως, πρέπει να προετοιμάσουμε τους εαυτούς μας όσον αφορά τον πόλεμο και τις συγκρούσεις", είπε. "Έχουμε στείλει επιστολή εν μέρει επειδή οι τοπικές αρχές θέλουν σαφείς οδηγίες, ώστε να γνωρίζουν πώς να ενεργούν σε μια κατάσταση κρίσης". Και πρόσθεσε: "Αυτή η στρατηγική δεν είναι νέα - την χρησιμοποιήσαμε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και θα ενισχύσει τώρα τον συντονισμό όσον αφορά την πολιτική άμυνα". Ένας συνάδελφός του όμως δήλωσε στην εφημερίδα: "Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο πόλεμος είναι πιθανός, αλλά έχουμε την εντολή της κυβέρνησης να σχεδιάσουν για αυτό το ενδεχόμενο".

Όταν τα μέτρα εγκρίθηκαν πέρυσι για πρώτη φορά, ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν δήλωσε ότι η κατάσταση της ασφάλειας έχει επιδεινωθεί, αποδίδοντας το θέμα ρητά στην απειλή από τη Ρωσία. "Η ρωσική επιθετικότητα και η αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας θέτουν τη σοβαρότερη πρόκληση για την ευρωπαϊκή διαταγή ασφαλείας μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου", δήλωσε στο σουηδικό κοινοβούλιο. "Η παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Τα σύνορα δεν πρέπει να αλλάξουν με τη βία. Η υποστήριξή μας προς την Ουκρανία, τόσο σε πολιτικό όσο και οικονομικό επίπεδο, θα συνεχιστεί. Ένα σύγχρονο σύνολο σύστημα άμυνας αναπτύσσεται για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που παρουσιάζονται από την αλλαγή κατάστασης της πολιτικής ασφάλειας".

Ορισμένες δημοτικές αρχές φέρεται να παραπονέθηκαν ότι το σχέδιο της κυβέρνησης ήταν μη ρεαλιστικό, λέγοντας ότι δεν ήταν σίγουροι για το πώς θα χρηματοδοτηθεί. Δεν είναι σαφές κατά πόσον ή όχι θα λάβουν χρηματοδότηση από την κεντρική κυβέρνηση για να ανταποκριθούν στις συστάσεις που ορίζει η επιστολή. Οι σουηδικές αρχές το 2015 έδωσαν επιπλέον 6,2 δισ. κορώνες για να αυξήσουν τις αμυντικές δυνατότητες μεταξύ του 2016 και του 2020, κάτι που φέρεται να οφείλεται στην αύξηση των ανησυχιών για την παρουσία της Ρωσίας στη Βαλτική Θάλασσα. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας δήλωσε ότι η Μόσχα ήταν η μεγαλύτερη πηγή κυβερνοεπιθέσεων στη Σουηδία και "επιχειρήσεων επιρροής" κατά του Σουηδικού κράτους.

Τα τελευταία χρόνια, η Στοκχόλμη συχνά ισχυρίζεται ότι ρωσικά μαχητικά πετούν κοντά σε μια στρατηγική περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας. Η χώρα επαναλειτούργησε πρόσφατα μια υπηρεσία απόκρουσης πυραύλων εναντίον πλοίων που υπήρχε από τον Ψυχρό Πόλεμο, παίρνοντας κάποια μέρη από στρατιωτικά μουσεία, για να αυξήσει τις αμυντικές δυνατότητες της. Τον Σεπτέμβριο, μια έρευνα που ξεκίνησε από τη σουηδική κυβέρνηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο τις πιεσμένες ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Η μελέτη εκτιμά ότι 4.000 νέοι στρατιώτες θα απαιτηθούν το 2018.

independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα