Όταν ο Σόιμπλε συμφωνεί με το Antinews για την επαναγορά των ομολόγων!

Πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) επεξεργάζεται το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.

Το πρόγραμμα προβλέπει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δανειστεί χρήματα από το μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, προκειμένου να επαναγοράσει δικά της ομόλογα στην τρέχουσα τιμή στην αγορά, η οποία, κατά μέσο όρο, κυμαίνεται στο 25% της αρχικής τους αξίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο,

εξηγείται στο δημοσίευμα, με κάθε δανειζόμενο ευρώ θα μπορούσε να αποσυρθεί από την αγορά χρέος τεσσάρων ευρώ. «Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι με 10 δισεκατομμύρια ευρώ, θα μειωνόταν το ελληνικό χρέος κατά 40 δισεκατομμύρια» αναφέρεται.

Η γερμανική πλευρά ελπίζει πως, έπειτα από αυτήν την επιχείρηση, η Ελλάδα θα είναι σχεδόν σε θέση να δανειστεί η ίδια χρήματα στις αγορές.

Χαιρετίζουμε την ιδέα της Γερμανίας ! Έστω κι αν έρχεται πολύ καθυστερημένα Γιατί; Δείτε τι γράφαμε εδώ τον ….Ιανουάριο του 2012

«Τελικά, το Μνημόνιο απέτυχε, άρα η Τρόϊκα ούτε γνώσεις, ούτε εμπειρία διέθετε. Για να συνεχίσει τη ..διάσωση  απαιτεί διαρκώς νέα μέτρα. Έβγαλε και την ουρά της απ’ έξω. Δεν έφταιγε το πρόγραμμα, αλλά οι Έλληνες που δεν τηρούσαν τα υπεσχημένα.

Έτσι, φτάσαμε στο PSI. Να ξεκινήσουμε από μια βασική παραδοχή. Ουδείς εκ των ιδιωτών  ομολογιούχων, είναι  …γενναιόδωρος, ώστε να  χάσει χρήματα.  Εκτός και αν αντιληφθεί ότι στο μέλλον κινδυνεύει  να …χάσει περισσότερα ή και  όλα! Το περασμένο Καλοκαίρι, πριν από την αποτυχημένη προσπάθεια «κουρέματος» της 21ης Ιουλίου του 2010 (τότε που κατά τον κ. Βενιζέλο είχε μπει πάτος στο βαρέλι), τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονταν στη δευτερογενή αγορά  έως και στο 30% της ονομαστικής τους αξίας. Δηλαδή, υπάρχουν κάτοχοι ελληνικών ομολόγων που κερδίζουν και   με κούρεμα 50%!

Τι σήμαινε αυτό; Κάποιοι, επειδή έβλεπαν αυτό που έρχεται, ήθελαν να καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκια τους από «ελληνικά χαρτιά»  και πωλούσαν όσο-όσο.  Τότε  «βγήκε στη δευτερογενή αγορά» η ΕΚΤ και «μάζεψε» ελληνικά ομόλογα ύψους περίπου 60 δις ευρώ.

Ποτέ μου δεν κατάλαβα: α)γιατί δεν τα «μάζεψε» όλα η ΕΚΤ και β)γιατί η Ελλάδα δεν διαπραγματεύτηκε να «στήσει” μια εταιρεία με χρηματοδότηση των Ευρωπαίων, η οποία θα αγόραζε «τσακισμένα ελληνικά ομόλογα». Ήταν  ο ασφαλέστερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για να μειωθεί το χρέος μας, χωρίς κλυδωνισμούς. Θα κόστιζε και φθηνότερα!»

Στο ίδιο άρθρο, καταλήγαμε:

«Ας  διακόψουμε τις διαπραγματεύσεις για  το PSI! Αντιπροτείνουμε  την επαναδιαπραγμάτευση του συνολικού μας χρέους με επιτόκιο 1%. Όσο δανείζει η ΕΚΤ τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες. Μια τέτοια συμφωνία θα έριχνε τα ετήσια χρεολύσια περίπου στα 4 δις, από τα 15 που θα πληρώσουμε εφέτος!

Ζητάμε  περίοδο χάριτος μέχρι να βγεί η οικονομία μας από την ύφεση.

Και  διάρκεια αποπληρωμής 30 έτη.

Μια τέτοια πρόταση:

α) απομακρύνει τον κίνδυνο της αβεβαιότητας

<
Keywords
Τυχαία Θέματα