Την Τετάρτη η απόφαση για το “κουρεμένο” χαράτσι;

Ενδεχομένως την επόμενη Τετάρτη θα ανακοινωθεί η απόφαση της κυβέρνησης για το χαράτσι στα ακίνητα για το 2013. Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα οριστικοποιηθεί το σχέδιο που θα ισχύσει για φέτος και από την επόμενη χρονιά (αν δεν έχουμε πάλι καμιά έκπληξη, θα θεσμοθετηθεί ο Ενιαίος Φόρος στα ακίνητα, μαζί και στα αγροτεμάχια).

«Η δέσμευσή μας ήταν ότι θα είναι αισθητά χαμηλότερο το χαράτσι για το 2013, ο τρόπος είσπραξης μάλλον θα είναι ο ίδιος. Το σημαντικό είναι πόσο πληρώνεις και όχι το πώς πληρώνεις» παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας το πρωί σε ραδιόφωνο. Ενώ

και ο Γ. Στουρνάρας βγαίνοντας από το Μαξίμου είπε ότι η συζήτηση συνεχίζεται και τίποτε δεν έχει κλείσει.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, το οικονομικό επιτελείο σκέφτεται να προχωρήσει σε «κούρεμα» από 10% έως 20% κλιμακωτά, των συντελεστών με βάση τους οποίους υπολογίζεται ο ΕΕΤΗΔΕ, γνωστό και ως χαράτσι. Πλαφόν στην έκπτωση θα μπουν μάλλον τα 2.000 ευρώ/τ.μ. αντικειμενική αξία. Δηλαδή δε θα μειωθεί το Τέλος για τα ακριβά ακίνητα ενώ όσο μικρότερη είναι η αντικειμενική τόσο θα μειώνεται ο φόρος.

Για φέτος η κυβέρνηση υπολογίζει ότι μπορεί να εισπράξει περί τα 2,1 με 2.2 δισ. ευρώ, αν και τα πάντα είναι στον αέρα λόγω της οικονομικής δυσκολίας των πολιτών. Άλλωστε, χιλιάδες ιδιοκτήτες δεν πλήρωσαν ούτε το περσινό χαράτσι, αλλά ούτε και τον ΦΑΠ 2010 ενώ έρχονται και τα εκκαθαριστικά για τον ΦΠΑ 2011 και 2012. Μην ξεχνούν οι έχοντες ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ ότι αφού δεν καταργήθηκε το χαράτσι τότε θα τους έρθει κάποτε και ο ΦΑΠ 2013. Θα τους στοιχίσει δηλαδή «ο κούκος αηδόνι» το σπίτι που μένουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα