Ιταλία: Νέο πολιτικό αδιέξοδο

Στον πρόεδρο Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο εναπόκεινται πλέον οι ελπίδες για τον τερματισμό της πολιτικής παράλυσης στην Ιταλία. Έπειτα από μια εβδομάδα γεμάτη συζητήσεις, αδιέξοδες συναντήσεις και ανταλλαγές «πυρών», ο ηγέτης της κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν είναι σε θέση να βρει αρκετή υποστήριξη στο διασπασμένο κοινοβούλιο της χώρας ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση, προτρέποντας στον επικεφαλής της χώρας να αναλάβει το δύσκολο έργο, να τερματίσει το πολιτικό αδιέξοδο.

Ο Μπερσάνι φαινόταν κουρασμένος και αποθαρρυμένος όπως ο ίδιος εξήγησε, από τις

έξι ημέρες των διαβουλεύσεων που είχε με τα άλλα πολιτικά κόμματα, που δεν απέφεραν κανένα «επιτυχές αποτέλεσμα». Χωρίς να κατονομάσει, στη σύντομη δήλωσή του αναφέρθηκε δηκτικά σε «αντιρρήσεις και όρους» που του έθεσαν και που δεν τον βρήκαν σύμφωνο.
Μια ημέρα πριν, ο Μπέπε Γκρίλο, ο ιδρυτής του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S), απέρριψε την τελευταία προσφορά του επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος και χαρακτήρισε τους πολιτικούς ηγέτες «πατέρες της πορνο-καπηλείας». Ο Μπερσάνι, από τον οποίο ο πρόεδρος Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο είχε ζητήσει την περασμένη Παρασκευή να δει αν θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση – αρνήθηκε να συνεργαστεί με την ιδέα ενός «μεγάλου συνασπισμού», με τη συμμετοχή του κεντροδεξιού κόμματος του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι
Τα αβέβαια αποτελέσματα των εκλογών του περασμένου μήνα έχουν οδηγήσει την Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, σε πολιτική παράλυση – μια κατάσταση η οποία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τις αγορές και μάλιστα στο περιθώριο της κρίσης στην Κύπρο.

Την Παρασκευή, ο Ναπολιτάνο θα αναλάβει αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη πρόκληση της επταετούς θητείας του, καθώς έχει μια σειρά συναντήσεων με τους εκπροσώπους των τεσσάρων κύριων πολιτικών κομμάτων σε μια προσπάθεια να δει αν μπορεί να βρει μια διέξοδο. Μια δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του ανέφερε ότι θα λάβει «χωρίς καθυστέρηση τα απαραίτητα μέτρα που θα του επιτρέψουν να ελέγξει τις εξελίξεις προσωπικά». Το ποιες θα είναι αυτές οι εξελίξεις παραμένει αβέβαιο. Ο Μπερσάνι δεν έχει παραιτηθεί επισήμως από τις προσπάθειές του να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά οι περισσότεροι παρατηρητές αναμένουν ότι ο Ναπολιτάνο θα προσπαθήσει να διορίσει «κυβέρνηση προέδρου», η οποία θα βασίζεται στην προσωπική εξουσία του αρχηγού του κράτους και θα πρέπει να υποστηρίζεται τόσο από την αριστερά όσο και από τη δεξιά, ενώ πιθανόν να κινηθεί σε μια παρόμοια τεχνοκρατική γραμμή με εκείνη που ορίσθηκε στα τέλη του 2011.

Αυτό βέβαια επιβαρύνεται από το γεγονός ότι ο Ναπολιτάνο, ο οποίος γίνεται 88 χρόνων τον Ιούνιο, πρόκειται να παραιτηθεί τον Μάιο. Στο πλαίσιο ενός τέτοιου συστήματος, έχουν ακουστεί διάφορα ονόματα ως πιθανοί διάδοχοι του Μάριο Μόντι, συμπεριλαμβανομένου του Πιέτρο Γκράσο, τους νεοεκλεγέντος προέδρου της Γερουσίας και πρώην Εθνικού Εισαγγελέα κατά της μαφίας. Μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει μια περιορισμένη, μεταρρυθμιστική εντολή και να είναι βραχύβια. Οι νέες εκλογές λίγους μήνες μετά, είναι μια ισχυρή πιθανότητα. Ο Μόντι, η κυβέρνηση του οποίου εξακολουθεί τυπικά να είναι επικεφαλής καθώς η κρίση προχωρά και ενώ αυτό το Σαββατοκύριακο σηματοδοτεί την 500ή του μέρα στη θέση – δεν θα λυπηθεί ιδιαίτερα αν αντικατασταθεί. Κατά τη διάρκεια μιας θυελλώδους συνεδρίασης στην κάτω βουλή την Τετάρτη είπε: «Αυτή η κυβέρνηση ανυπομονεί να την απαλλάξουν από τα καθήκοντά της».

http://www.guardian.co.uk/world/2013/mar/28/italy-leader-bersani-unable-government

Keywords
Τυχαία Θέματα