Παράθυρο για αλλαγές από Μέρκελ

Παράθυρο αλλαγών στο ελληνικό πρόγραμμα λόγω της ύφεσης άνοιξε μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο της CDU η Ανγκελα Μέρκελ, ενώ κατά τη χθεσινοβραδινή της συνάντηση στο Βερολίνο με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και άλλους ηγέτες διεθνών οργανισμών, ισχυρίστηκε ότι δεν συζήτησαν διεξοδικά το θέμα της Ελλάδας.

Χωρίς να

διευκρινίσει αν αναφέρεται στη διετή επιμήκυνση ή και στο κούρεμα του ελληνικού χρέους, η καγκελάριος είπε στους ομοϊδεάτες της στην πόλη Σβέριν, ότι «πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, αν η οικονομική ανάπτυξη (στην Ελλάδα) είναι μικρότερη του αναμενομένου, παρά το γεγονός ότι υλοποιούνται οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Παραμένουν οι υποχρεώσεις

Η Μέρκελ πάντως ξεκαθάρισε πως οι αλλαγές δεν αναιρούν την υποχρέωση της Ελλάδας να εφαρμόσει τις 89 προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις (prior actions), που έχει θέσει η διεθνής κοινότητα ως όρο για την εκταμίευση των 31,5 δισ. ευρώ.

Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη με προϋπόθεση την τήρηση των συμφωνηθέντων τάχθηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας χθες σε διεθνή ημερίδα στο Βερολίνο. Αφού συμφώνησε με τον Γάλλο ομόλογό του Πιερ Μοσκοβισί, πως η Ελλάδα πρέπει να διατηρηθεί στην ευρωζώνη και να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημά της μέσα στον Νοέμβριο, ο κ. Σόιμπλε τάχθηκε υπέρ της επιβολής κυρώσεων, σε περίπτωση που δεν υλοποιούνται οι συμφωνίες.

Επιπλέον ο κ. Σόιμπλε πρότεινε να αναβαθμιστεί ο επίτροπος Ολι Ρεν σε «ελεγκτή προόδου» της Αθήνας, με δυνατότητα επιβολής κυρώσεων. Η πρότασή του βρήκε σύμφωνο τον Σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, με τη διαφορά ότι ο δεύτερος εκδήλωσε την προτίμησή στο πρόσωπο του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, για τη θέση του «δημοσιονομικού αστυνόμου» της Ελλάδας.

Δεσμευμένος λογαριασμός

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος, Φίλιπ Ρέσλερ, ξανάπιασε δυνατά το «μαστίγιο», υποστηρίζοντας ότι το σύνολο της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα πρέπει να κατατίθεται από εδώ και στο εξής σε δεσμευμένο λογαριασμό, που θα διασφαλίζει τη συμμόρφωσή της προς τις υποδείξεις. Είπε μάλιστα ότι μόνο έτσι θα συγκατατεθούν οι Γερμανοί πολίτες στο –ιδιαίτερα αντιδημοφιλές– νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και συμπλήρωσε κάπως απαξιωτικά ότι «δεν είναι ανάγκη να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, αρκεί να υλοποιήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως παράδειγμα προς αποφυγήν ανέφερε τη χώρα μας και ο υπουργός Οικονομικών της Σερβίας, Μλάτζαν Ντίνκιτς, υποστηρίζοντας πως η δική του χώρα δεν κινδυνεύει να χρεοκοπήσει, επειδή εφάρμοσε έγκαιρα τη δημοσιονομική της εξυγίανση.

Απολύτως κατεπείγουσα χαρακτήρισε από την πλευρά του τη χρηματοδότηση της Ελλάδας μέσα στον Νοέμβριο το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας, Εβαλντ Νοβότνι, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως, ενώ η Ισπανία έχει την πολυτέλεια της αναμονής πριν ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης, στην περίπτωση της Ελλάδας δεν πρέ

Keywords
Τυχαία Θέματα