Περιθωριοποίηση του δολαρίου στην Ασία;

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Yoshihiko Noda συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του  Hu Jintao στο Πεκίνο, και προχώρησαν σε μια σειρά από συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης μιας που μάλλον θα περιθωριοποιήσει το αμερικανικό δολάριο στην Ασία.

Οι δυο χώρες συμφώνησαν να προωθήσουν τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ τους απευθείας σε yuan-yen. Μέχρι τώρα, τα χρήματα πρώτα μετατρέπονταν σε δολάρια. Παράλληλα, στο εξής η Ιαπωνία θα διατηρεί τα ξένα συναλλαγματικά της αποθεματικά σε yuan.

Όπως φαίνεται, οι Ιάπωνες

αφήνουν να εννοηθεί πως στο μέλλον θα υπάρχει ένα μοναδικό κυρίαρχο νόμιμα στην Ασία.

Σύμφωνα με Ιάπωνα κυβερνητικό αξιωματούχο, στο μέλλον, τα ασιατικά νομίσματα θα ισχυροποιηθούν. «Το ιαπωνικό νόμισμα  θα αποκτήσει σημαντικότερο ρόλο για πολλά κράτη, αν αυξήσουμε την συνεργασία μας μαζί τους», είπε ο αξιωματούχος.

Η συμφωνία έρχεται σε μια χρονική συγκυρία που το κινεζικό νόμισμα δέχεται καθοδικές πιέσεις, καθώς οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις ανησυχούν εξαιτίας της συνεχούς του ανόδου σε αξία.

Έτσι, η Κίνα δείχνει πως θέλει να αυξήσει το ρόλο του yuan στο εξωτερικό.

Αυτό γίνεται πιο εμφανές, από την απόφαση του Τόκιο να αγοράσει κινεζικό κρατικό χρέος ύψους $10 δισ. Αν και το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει μόλις το 1% των συναλλαγματικών αποθεματικών κεφαλαίων της Ιαπωνίας ($1.3 τρισ συνολικά), εν τούτοις αποτελεί μια συμβολική κίνηση για το ότι η χώρα θέλει να απομακρυνθεί από το δολάριο.

Wall Street Journal

http://online.wsj.com/article/SB10001424052970203391104577121983605242196.html?mod=rss_whats_news_us

S.A.

Keywords
Τυχαία Θέματα