Πληθαίνουν οι αντιδράσεις κατά του σχεδίου «Αθηνά»

Ολοήμερο αποκλεισμό του υπουργείου Παιδείας προγραμματίζουν σπουδαστικοί σύλλογοι ΤΕΙ από όλη την Ελλάδα καθώς και φοιτητικοί σύλλογοι σχολών της Αθήνας για την Πέμπτη το μεσημέρι, ζητώντας την απόσυρση του σχεδίου «Αθηνά» και την ανέγερση εστιών.

Την ίδια ώρα, ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής

Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τους φοιτητές της σχολής, καλεί τα μέλη του σε εκδήλωση διαμαρτυρίας αύριο το μεσημέρι, στα Προπύλαια και το απόγευμα, έξω από τη Βουλή.

Παράλληλα, οι καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών αναστέλλουν, από σήμερα μέχρι τις 14 Μαρτίου, το εκπαιδευτικό τους έργο.

Ειδικώτερα, η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής αποφάσισε ότι «απορρίπτει την προτεινόμενη από το σχέδιο “Αθηνά” συγχώνευση των πέντε τμημάτων Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών και μάλιστα την απόσπασή τους από τη Φιλοσοφική Σχολή και τη δημιουργία Σχολής Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών, όπως προβλέπεται από την τελευταία εκδοχή του σχεδίου.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η Γενική Συνέλευση «εμμένει στην ήδη διακηρυγμένη και με επιστημονικά επιχειρήματα τεκμηριωμένη θέση της για αυτοδύναμα και αυτόνομα τμήματα (Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας) εντός της Φιλοσοφικής Σχολής».

Επίσης, «απορρίπτει την απολύτως αιφνιδιαστική πρόταση για κατάργηση του Προγράμματος Ψυχολογίας και συρρίκνωση των κατευθύνσεων Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής σε μία ενιαία κατεύθυνση».

«Τέλος εκφράζει, την έντονη διαμαρτυρία της για τη δραματική μείωση των εισακτέων (αγγίζει σχεδόν το 50%) στα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής. Η Φιλοσοφική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. απέδειξε στη γόνιμη ιστορική διαδρομή της ότι διαθέτει τις υποδομές και το επιστημονικό-διδακτικό δυναμικό, ώστε να εκπαιδεύει άξιους επιστήμονες και να προάγει την καλλιέργεια των ανθρωπιστικών σπουδών».

Καταλήγοντας οι καθηγητές της σχολής δηλώνουν «σε όλους τους τόνους ότι δεν θα επιτρέψουν τη διάλυση της Φιλοσοφικής Σχολής και καλούν τα μέλη της να συντονιστούν με τις υπόλοιπες συνιστώσες της πανεπιστημιακής κοινότητας και να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες, για τις οποίες θα υπάρξει εγκαίρως ενημέρωση».

Την ίδια ώρα, η Γενική Συνέλευση των φοιτητών της Φιλοσοφικής αποφάσισε την κατάληψη του κτηρίου της Σχολής έως και την Παρασκευή .

Τις σιδηροδρομικές γραμμές των τρένων του σταθμού της Θεσσαλονίκης απέκλεισαν για περίπου μία ώρα,σήμερα, φοιτητές, καθηγητές και διοικητικοί υπάλληλοι του ΤΕΙ της πόλης και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου διαμαρτυρόμενοι για την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά».

Στην κινητοποίηση έλαβαν μέρος οι σπουδαστές του τμήματος Έργων Υποδομής και Αυτοματισμού του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, καθώς και οι φοιτητές των ξενόγλωσσων τμημάτων του ΑΠΘ, ποπυ θίγονται από το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Για αύριο,προγραμματίζεται κινητοποίηση σπουδαστών και φοιτητών στην Καμάρα.

Κατάληψη σε όλες τις δομές του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στην Φλώρινα και στην Κοζάνη, πραγματοποιούν οι διοικητικοί του υπάλληλοι του ιδρύματος από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη, διαμαρτυρόμενοι για την κατάργησή του.

Παράλληλα, ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του πανεπιστημίου μαζί με τους συλλόγους φοιτητών και αποφοίτων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας απηύθυναν πρόσκληση στους πολίτες και τους τοπικούς φορείς της περιοχής να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις τους, με στόχο την απόσυρση του σχεδίου «Αθηνά» και την ενίσχυση των δύο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Αύριο,φοιτητές και σπουδαστές, υπάλληλοι και εκπαιδευτικό προσωπικό του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας θα προχωρήσουν σε κοινή συμβολική κατάληψη του δημαρχείου της Κοζάνης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα