Πλούσιο παρασκήνιο με τις τράπεζες και στο βάθος… Λάτσης

Μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας με την τρόικα για τα δημοσιονομικά και τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα, οι προβολείς στρέφονται πλέον στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η οποία πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν ώστε να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά.

Ωστόσο, το παιχνίδι που

παίζεται τα τελευταία 24ωρα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και το παρασκήνιο ιδιαίτερα πλούσιο. Εθνική και Eurobank κάνουν τα πάντα για να βρουν τα κεφάλαια που θα χρειαστούν ώστε να μείνει σε ιδιώτες το 10% και να μην οδηγηθούν στο ΤΧΣ και στον αφανισμό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Εθνική επικρατεί μεγάλος πυρετός καθώς οι επαφές με επιχειρηματίες δίνουν και παίρνουν. Ο επικεφαλής της τράπεζας, Αλ. Τουρκολιάς φέρεται να έχει συνεχείς επαφές με ανθρώπους που θα μπορούσαν να βάλουν χρήματα στην αύξηση κεφαλαίου. Μάλιστα, μέσα στο Σαββατοκύριακο διέρρευσαν πληροφορίες ότι η Εθνική κατάφερε να βρει περί τα 500 εκατ. από τα συνολικά 800 εκατ. ευρώ που απαιτούνται. Το γεγονός αυτό διέψευσε η τράπεζα η οποία σε ανακοίνωσή της επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, να σταματήσει η παραφιλολογία και η υπεραισιοδοξία.

Ωστόσο, μια άλλη φημολογία έρχεται να ταράξει τα τραπεζικά ύδατα. Η πληροφορία που κυκλοφόρησε είναι ότι ο Σπύρος Λάτσης προτίθεται να βάλει περί τα 200 εκατ. ευρώ στην Εθνική, περισσότερα από αυτά που θα μπορούσε να διαθέσει ώστε να ασκήσει το δικαίωμά του ως κάτοχος περίπου του 12% της Εθνικής.

Μάλιστα, η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» τόνιζε ότι στις επαφές της διοίκησης της Εθνικής με μεγάλους θεσμικούς επενδυτές, τους αναφερόταν το όνομα του Λάτση και της πρόθεσής του να βοηθήσει στη διατήρηση της Εθνικής εκτός ΤΧΣ. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εθνική δεν ήθελε να μιλήσει για το συγκεκριμένο γεγονός ωστόσο καλά γνωρίζοντες την αγορά τόνιζαν ότι οι διοικήσεις Εθνικής και Eurobank συνεργάζονται άψογα.

Σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις βρίσκεται και η Eurobank για την εύρεση κεφαλαίων με το αποτέλεσμα να είναι αμφίβολο αφού μπορεί να μην είναι ακατόρθωτο αλλά είναι σίγουρα εξαιρετικά δύσκολο.

Από την άλλη, μέσα στο Σαββατοκύριακο διέρρευσαν πληροφορίες ότι η τρόικα θέλει να τελειώνει η υπόθεση με την Εθνική και τη Eurobank και αυτές να μπουν υπό τον έλεγχο του ΤΧΣ και σε σύντομο χρονικό διάστημα να πουληθεί το 20%-25%.

Keywords
Τυχαία Θέματα