Πολιτικό χρώμα θέλει να δώσει στη δίκη ο Ακης

«Μάχη», που δεν θα εξαντληθεί σε νομική επιχειρηματολογία αλλά αναμένεται να… αποπνεύσει και πολιτικό άρωμα, θα δώσει ο Ακης Τσοχατζόπουλος ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών όπου σήμερα αρχίζει η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση της «μαύρης» περιουσίας του.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ,

η… μισή του οικογένεια, στενοί συνεργάτες από την περίοδο της πολιτικής του παντοδυναμίας αλλά και μεταγενέστεροι «σύμμαχοι» θα μοιραστούν το εδώλιο του κατηγορουμένου για ξέπλυμα μαύρου πολιτικού χρήματος, υπό τη… δαμόκλειο σπάθη ποινών κάθειρξης 10-20 ετών. Η ακροαματική διαδικασία θα διεξαχθεί στην αίθουσα τελετών του Εφετείου, πρόκειται να είναι μακρόχρονη, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει με ομοβροντία ενστάσεων από τους κατηγορουμένους.

Τα περισσότερα… βέλη θα εξαπολύσει η πλευρά του παρ’ ολίγον προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με ενστάσεις περί ακυρότητας του κατηγορητηρίου αλλά και περί παραγραφής αξιόποινων πράξεων. Εκτιμάται εξάλλου ότι θα αμφισβητήσει τη δυνατότητα αξιοποίησης ως αποδεικτικού μέσου του -πολύτιμου για την… κατηγορούσα αρχή- υλικού που προσέφεραν το περιβόητο ημερολόγιο και το αρχείο του Ακη Τσοχατζόπουλου. Ο πρώην υπουργός εκδήλωσε ήδη διάθεση «πολιτικοποίησης» της υπερασπιστικής του γραμμής, αποστέλλοντας προχθές εξώδικα στα πρώην μέλη του ΚΥΣΕΑ που συνυπέγραψαν εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, για τα οποία κατηγορείται ότι εισέπραξε μίζες. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος διεκδικεί να παραστούν στη δίκη και να εξεταστούν οι πρώην πολιτικοί του σύντροφοι, μεταξύ των οποίων ο τότε πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος κ.ά. Αίτημα που είχε υποβάλει ανεπιτυχώς σε διάφορα στάδια της διαδικασίας και από το οποίο δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να… παραιτηθεί, ιδίως σήμερα που ήρθε η ώρα της κρίσης του στο ακροατήριο.

Ο περιορισμένος αριθμός των μαρτύρων, σε αντίθεση με τους πολυάριθμους κατηγορουμένους και τον τεράστιο όγκο των κατασχεθέντων, κάνουν τους παράγοντες της δίκης να μιλούν για δίκη απολογιών και εγγράφων. Το ενδιαφέρον λοιπόν επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στη στάση που θα τηρήσουν οι συγκατηγορούμενοι του πρώην υπουργού, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία στο πλαίσιο της ανάκρισης τήρησαν… γραμμή «δεν ξέρω, δεν είδα». Εξαίρεση αποτέλεσε ο ξάδελφος του πρώην υπουργού Νικ. Ζήγρας, ο οποίος στις χειμαρρώδεις απολογίες του μίλησε για χορό μαύρου πολιτικού χρήματος που διακινήθηκε μέσω offshore εταιριών για να συγκαλυφθεί η παράνομη προέλευσή του και να επενδυθεί τελικά σε περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Τσοχατζόπουλου, ιδίως ακίνητα (όπως το δημευμένο πλέον νεοκλασικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου). Νομικοί κύκλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στο ακροατήριο, και προκειμένου να ελαφρύνουν τη δική τους θέση, συγκατηγορούμενοι του πρώην υπουργού να προχωρήσουν σε νέα… συντροφικά μαχαιρώματα (ήδη η λογίστρια του πρώην υπουργού στη συμπληρωματική της απολογία εξαπέλυσε «καρφιά» εναντίον του).

Υπενθυμίζεται ότι μαζί με τον πρώην υπουργό κατηγορούμενοι είναι οι νυν και πρώην σύζυγοί του Βίκυ Σταμάτη και Γκούντρουν Μολντενάουερ, η κόρη του Αρετή, ο ξάδελφός του Νικ. Ζήγρας, ο κουνιάδος του Π. Σταμάτης, οι επιχειρηματίες Γ. Σαχπατζίδης και Αστ. Οικονομίδης, η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο πρώην πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ Φ. Αρβανίτης, ο ιδιοκτήτης του «Ιανού» Νικ. Καρατζάς. Επίσης, οι εμφανιζόμενοι ως εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων εταιριών (Torcaso, BlueBell, Nobilis, Morellia) Ταλίτα-Μαρία Τσεκούρα, Νικ. Γεωργουλάκης, Παντ. Ζαχαριάδης, Σπ. Χατζηνικολάου, Γ. Κωνσταντάτος, Οράτιος Μελάς και Κων. Αντωνιάδης.

Χριστιάννα Χατζηϊορδάνογλου, στον “Ελεύθερο Τύπο”

Keywords
Τυχαία Θέματα